facebook
Αρχική Νομολογία Τροχαίο και Ασφαλιστικό - Ιδιωτική Ασφάλιση - Αστική ευθύνη επί τροχαίων ατυχημάτων Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης του Συνεπιβαίνοντος ιδιοκτήτη οχήματος λήπτη της ασφάλισης – Έννοια Τρίτου κατ΄άρθρ. 7 Ν.489/1976 (1)

Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης του Συνεπιβαίνοντος ιδιοκτήτη οχήματος λήπτη της ασφάλισης – Έννοια Τρίτου κατ΄άρθρ. 7 Ν.489/1976 (1)

Εξαίρεση Ασφαλιστικής Κάλυψης του Συνεπιβαίνοντος ιδιοκτήτη οχήματος λήπτη της ασφάλισης – Έννοια Τρίτου κατ΄άρθρ. 7 Ν.489/1976 (1)

 Όταν από πταίσμα του οδηγού του οχήματος, τραυματίζεται ή θανατώνεται ο ασφαλισμένος – ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ο οποίος, κατά το ατύχημα, ήταν συνεπιβάτης, δεν θεωρείται τρίτος και συνεπώς δεν καλύπτεται ασφαλιστικώς από τον Ν.489/1976. Συνεπώς στην περίπτωση αυτή δεν έχει αξίωση, είτε ο ίδιος, είτε σε περίπτωση θανάσιμου τραυματισμού του, οι κληρονόμοι ή οι άλλοι δικαιοδόχοι του.

Εν προκειμένω κρίθηκε ότι δεν καθιδρύεται υποχρέωση του ασφαλιστή (και συνακόλουθα και του Επικουρικού Κεφαλαίου υπέχοντος θέση Ασφαλιστή) για κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι του ιδιοκτήτη ή κατόχου του ασφαλισμένου οχήματος εξ αιτίας σωματικής βλάβης του ή σε περίπτωση θανατώσεως αυτού έναντι των μελών της οικογένειάς του, που ως μέλη της οικογένειάς του κατά την ΑΚ 932 θα είχαν αξίωση ψυχικής οδύνης.

Η διάταξη της Κοινοτικής Οδηγίας 90/232/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 1990, με την οποία προβλέπεται στο άρθρο 1, πρώτο εδάφιο αυτής η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης που καλύπτει τις σωματικές βλάβες όλων των επιβατών του οχήματος, πλην του οδηγού, η ισχύς της εκτείνεται μόνο κατά του κράτους – μέλους που παρέλειψε να την καταστήσει “εθνικό δίκαιο” και των αντίστοιχων κρατικών φορέων, αλλά δεν εκτείνεται και στις μεταξύ των ιδιωτών σχέσεις, όπως είναι στην ένδικη υπόθεση η σχέση μεταξύ των αναιρεσειόντων αφ’ ενός και του Επικουρικού Κεφαλαίου, αφ’ ετέρου, που είναι Ν.Π.Ι.Δ,

Υποβολή Προδικαστικού Ερωτήματος προς το ΔΕΕ εάν το άρθρ. 7 του Ν. 489/1976 αντιβαίνει σε σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες – Απορριπτέο

Εν προκειμένω κρίθηκε ότι δεν ιδρύεται ο εκ του άρθρ. 559 αρ.9 ΚΠολΔ αναιρετικός λόγος όταν το Δικαστήριο δεν απάντησε σε αίτημα, για να προβεί σε διαδικαστική πράξη, που εναπόκειται στην κυριαρχική και ανέλεγκτη αναιρετικά εξουσία του, όπως είναι η υποβολή προδικαστικού ερωτήματος από το Εφετείο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε σχέση με το εάν το άρθρ. 7 του Ν. 489/1976 αντιβαίνει στις επικαλούμενες σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, επειδή ανάγεται στην διακριτική του ευχέρεια.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

  1. Αντί άλλων βλέπε σχετικά Άρθρο Γεωργίου Αμπατζή «Η Υποχρεωτική κάλυψη του παθόντος σε τροχαίο ατύχημα – Οι προστατευτικές διατάξεις του Ενωσιακού Δικαίου και η απαξίωσή τους στην Ελληνική έννομη τάξη – Η Εξαίρεση από την ασφάλιση των προσώπων του άρθρου 7 του Ν. 489/76 (Οδηγός-Κύριος-Κάτοχος-Ασφαλισμένος κλπ του ζημιογόνου αυτοκινήτου)» ανωτέρω Σελ. 5

Απόφ. ΑΠ……

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας