facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις «Ανάσα» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – Ανοιχτές επιχειρήσεις και μετά τη συνταξιοδότηση

«Ανάσα» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες – Ανοιχτές επιχειρήσεις και μετά τη συνταξιοδότηση

Όπως αναφέρει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», πλέον, δεν θα απαιτείται το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, καθώς θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται και ως συνταξιούχοι, με αντίστοιχη μείωση της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να διατηρούν ανοικτή την επιχείρησή τους. Αρκεί να καταθέτουν την αίτηση για σύνταξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να δηλώνουν στο Ταμείο ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενεργοποιώντας την ήδη ψηφισμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την απασχόληση συνταξιούχων.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, θα έχουν όμως μείωση της σύνταξής τους κατά 60%, όπως ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, διατάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα ασφάλισης στους σχολικούς φύλακες, θα διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προκειμένου να πληρωθούν οι εισφορές των εργαζομένων που αντιμετωπίζονταν ως μαθητευόμενοι, ενώ από το 2019, οι αγρότες θα βγαίνουν στη σύνταξη με βάση την ημερομηνία γέννησής τους όπως και όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι.

Διαγραφή οφειλών

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής οφειλών για περίπου 150.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη με κατασχέσεις, λόγω αμφισβητούμενων χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για χρέη, κάποια από τα οποία έχουν ήδη βεβαιωθεί πριν από τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ασφαλισμένων που βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερων Ταμείων για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο απασχόλησης.

Η διάταξη που προωθείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» προβλέπει ότι βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δημιουργούν εύλογη αμφιβολία υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα έως 31/12/16, δύνανται να διαγραφούν και οι ασφαλισμένοι να απαλλαγούν εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι από τις πρόσθετες εισφορές, αλλά και τις επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω παλαιότερων δυσμενέστερων ερμηνειών νόμων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση που υπάρχει ασφαλιστικό κενό, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των εισφορών που υπολείπεται. Τα αιτήματα θα κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην Ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, θα υπάρχει γνωμοδότηση και από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μήπως τελικά η διάταξη λειτουργήσει ως όχημα για επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ασφάλιση αγροτών

Με άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ διακοπή θα έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ