facebook

1. Αποζημίωση επί Θανατώσεως Συζύγου κατά τα Έθιμα της Φυλής των Ρομά
    Ενεργητική Νομιμοποίηση Αξίωσης Αποζημίωσης του ΑΝΕΥ Γάμου Επιζώντος Συζύγου

2. Αναιρετική Διαδικασία (άρθρ. 559 αριθ. 11γ ΚΠολΔ)
     Δεκτός ο λόγος αναίρεσης των αναιρεσειόντων
    Μη λήψη υπόψη αποδεικτικών μέσων – εγγράφων
    (συμβολαιογραφικές πράξεις εκούσιας αναγνώρισης των ανήλικων τέκνων από τον ενάγοντα πατέρα τους)
    που ασκούν ουσιώδη επιρροή στην έκβαση της δίκης ως προς την ενεργητική νομιμοποίηση τους.

Αποζημίωση επί Θανατώσεως Συζύγου κατά τα Έθιμα της Φυλής των Ρομά

Ενεργητική Νομιμοποίηση Αξίωσης Αποζημίωσης του ΑΝΕΥ Γάμου Επιζώντος Συζύγου
(ψυχική οδύνη, στέρηση διατροφής των ανηλίκων τέκνων, έξοδα κηδείας)
ατομικά και ως ασκών την γονική μέριμνα των τριών ανηλίκων τέκνων του τα οποία απέκτησε με τη θανούσα στο τροχαίο ατύχημα σύζυγό του
κατά τα έθιμα της φυλής των Ρομά
(Δημοσιεύεται στη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, τεύχος Νοέμβριος 2021)

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την ένδικη αγωγή γενομένης δεκτής της ενεργητικής νομιμοποίησης του ενάγοντος υπό την άνω ιδιότητά του.
Το Εφετείο απέρριψε την ένδικη αγωγή ως απαράδεκτη λόγω έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης του ενάγοντος συζύγου και πατέρα των τριών ανηλίκων τέκνων του καθώς ΔΕΝ αποδείχθηκε ο γάμος του (έστω και με τα έθιμα των Ρομά) με τη θανούσα και η ιδιότητα του ως πατέρας των ανηλίκων τέκνων του τα οποία απέκτησε με τη θανούσα.

Αναιρετική Διαδικασία (άρθρ. 559 αριθ. 11γ ΚΠολΔ)
Δεκτός ο λόγος αναίρεσης των αναιρεσειόντων

Μη λήψη υπόψη αποδεικτικών μέσων – εγγράφων (συμβολαιογραφικές πράξεις εκούσιας αναγνώρισης των ανήλικων τέκνων από τον ενάγοντα πατέρα τους) που ασκούν ουσιώδη επιρροή στην έκβαση της δίκης ως προς την ενεργητική νομιμοποίηση τους.
Δημιουργείται αμφιβολία αν λήφθηκαν υπόψη τα έγγραφα αυτά από το Εφετείο καθώς δεν τα αντικρούει ειδικώς ούτε τα αξιολογεί λόγω της σπουδαιότητάς τους
Στο ένδικο τροχαίο ατύχημα θανατώθηκε η σύζυγος του ενάγοντος κατά την εθιμοτυπία της φυλής των Ρομά και μητέρα των τριών ανηλίκων τέκνων που απέκτησε με αυτόν. Επί αγωγής αποζημίωσης του συζύγου ατομικά και ως ασκών την γονική μέριμνα των τριών ανηλίκων τέκνων του για την χρηματική τους ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης από το θάνατο της συζύγου του, η πρωτόδικη απόφαση δέχθηκε την ενεργητική νομιμοποίηση του ενάγοντος υπό την παραπάνω ιδιότητά του, και επιδίκασε για ψυχική οδύνη στον ενάγοντα ατομικά 50.000 ευρώ, και ως ασκούντα τη γονική μέριμνα των τριών ανηλίκων τέκνων του, 46.000 ευρώ, 49.600 ευρώ και 52.000 ευρώ αντίστοιχα.
Η προσβαλλόμενη απόφαση του Εφετείου, η οποία εκδόθηκε επί εφέσεως του ενάγοντος υπό την παραπάνω ιδιότητά του, απέρριψε την έφεση, και αφού εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση, απέρριψε την αγωγή ως απαράδεκτη λόγω έλλειψης ενεργητικής νομιμοποίησης στο πρόσωπο του ενάγοντος με την παραπάνω ιδιότητά του (συζύγου και πατέρα) διότι η ελεύθερη συμβίωση αυτού με τη θανούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν γάμος ούτε μνηστεία διότι η μνηστεία έχει σκοπό το γάμο, σκοπός που δεν αποδείχθηκε, και συνεπώς από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ο μεταξύ του ενάγοντος και της θανούσας γάμος έστω και με τα έθιμα των Ρομά ούτε ο ενάγων απέδειξε την ιδιότητά του ως πατέρας των ανηλίκων τέκνων του.
Με την ένδικη αναίρεση πλήττεται η προσβαλλόμενη απόφαση του Εφετείου διότι δεν έλαβε υπόψη της (άρθ. 559 αριθ. 11γ ΚΠολΔ) τα εξής αποδεικτικά έγγραφα, τα οποία οι ενάγοντες προσκόμισαν με επίκληση με τις έγγραφες προτάσεις τους ενώπιον του Εφετείου, και τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή στη έκβαση της δίκης, και δη: 1) το αριθ…/2011 πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δημάρχου Άνω Λιοσίων (ήδη Δήμο Φυλής), 2) την αριθμ.1889/2006 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, 3) την αριθ. /2003 συμβολαιογραφική πράξη εκούσιας αναγνώρισης τέκνων, της συμβολαιογράφου Αθήνας, 4) την αριθμ…./2008 πράξη αναγνώρισης τέκνου της συμβολαιογράφου Αθηνών. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι ο ενάγων – αναιρεσείων είχε αποκτήσει με τη θανούσα σύντροφό του τρία ανήλικα τέκνα τα οποία είχε αναγνωρίσει εκουσίως, και μετά το θάνατο της αυτός μόνος ασκεί τη γονική μέριμνα των ανηλίκων τέκνων του. Από την παραδεκτή επισκόπηση των προτάσεων των αναιρεσειόντων, προκύπτει ότι αυτοί είχαν επικαλεσθεί και προσκομίσει τα παραπάνω έγγραφα, και από το όλο περιεχόμενο της προσβαλλόμενης απόφασης δεν καθίσταται αδιστάκτως βέβαιο ότι το Εφετείο έλαβε υπόψη και τα έγγραφα αυτά. Και τούτο διότι, πέραν του ότι δεν περιέχεται διαβεβαίωση στην προσβαλλόμενη απόφαση ότι έλαβε υπόψη και έγγραφα που επικαλέσθηκαν και προσκόμισαν οι αναιρεσείοντες, από το όλο περιεχόμενο της, δημιουργείται αμφιβολία αν λήφθηκαν υπόψη αυτά, καθόσον ούτε τα αντικρούει ειδικώς, ούτε τα αξιολογεί ενόψει της σπουδαιότητας των. Τα παραπάνω αποδεικτικά έγγραφα που δεν λήφθηκαν υπόψη ήταν χρήσιμα προς απόδειξη ουσιώδους αγωγικού ισχυρισμού, υπό την έννοια ότι ο ενάγων νομιμοποιείται ενεργητικά προς άσκηση της κρινόμενης αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, για λογαριασμό των τριών ανηλίκων τέκνων του, ως πατέρας αυτών, τα οποία είχε αποκτήσει με τη αποβιώσασα σύντροφό του και είχε αναγνωρίσει εκουσίως και ως μόνος ασκών κατά τα ανωτέρω την γονική τους μέριμνα.
Αναιρείται η απόφαση κατά παραδοχή των λόγων αναίρεσης

Απόφ.ΑΠ….

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας