facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ (6/4): Διάθεση βοηθήματος 200€ σε πάνω από 5.000 δικηγόρους και βοηθήματος 100€ σε 1.000 ασκούμενους δικηγόρους

Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ (6/4): Διάθεση βοηθήματος 200€ σε πάνω από 5.000 δικηγόρους και βοηθήματος 100€ σε 1.000 ασκούμενους δικηγόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Αποφάσεις του ΔΣ του ΔΣΑ (6/4)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο συνεδρίασε στις 6.4.2020, εκτάκτως, υπό την Προεδρία του Προέδρου, Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, ενόψει των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, έλαβε, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, τις κάτωθι αποφάσεις:

1. Υιοθέτησε στο σύνολό της την από 31.3.2020 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

2. Ενημερώθηκε για τις επιστολές που έστειλε ο Πρόεδρος, Δημήτρης Βερβεσός,

α) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, για την άμεση εκκαθάριση των ανεκκαθάριστων φακέλων και την καταβολή των οφειλομένων αμοιβών σε δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας,

β) προς τον Υπουργό Εργασίας για την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ υπέρ δικηγόρων και

γ) προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα επιβεβλημένα μέτρα προώθησης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), και υιοθέτησε  τις σχετικές πρωτοβουλίες .

3. Αίτημα υπαγωγής στο μέτρο μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης

Αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός με τους υπόλοιπους φορείς επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού, προκειμένου να υπαχθούν όλοι οι πληττόμενοι κλάδοι στη μείωση κατά 40% του μισθώματος για την επαγγελματική τους στέγη.

4. Απόφαση για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων

α) Ο ΔΣΑ, συνεπής με τη μέχρι σήμερα θέση του και το θεσμικό του ρόλο, δεν θα προβεί σε υποδείξεις συγκεκριμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης προς τα μέλη του, πολλώ δε μάλλον,  σε κανενός είδους διαπραγμάτευση με αυτά. Αποτελεί αποκλειστική μέριμνα των συναδέλφων να επιλέξουν το ΚΕΚ και το αντικείμενο της κατάρτισης.

Υπέρ της θέσης αυτής τάχθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο  Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Κονδύλης, η Σύμβουλος-Ταμίας Μαρινέττα Γούναρη, οι Σύμβουλοι, Ευστάθιος Αναλυτής, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Αντώνιος Αντανασιώτης, Ιωάννης Δεληγεώργης, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Φώτιος Κωτσής, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Βενιαμίν Μπατης, Βασίλειος Παπαστεργιου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ζώης Σταυρόπουλος.

Κατά τάχθηκαν ο Αντιπρόεδρος Θέμης Σοφός, ο Γεν. Γραμματέας, Μιχάλης Καλαντζόπουλουλος και οι σύμβουλοι του ΔΣ, Χρήστος Κακλαμάνης, Ιωάννης Κάπος, Γιώργος Κλεφτοδήμος,Παναγιώτης Κορδώνης, Παναγιώτης Περάκης και Ελευθέριος Ράντος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τα πιστοποιημένα ΚΕΚ και το τυχόν επιπλέον αντισταθμιστικού τύπου όφελος να εισφερθεί στο λογ/μοαλληλεγγύης του ΔΣΑ. Ο σύμβουλος Νίκος Κουτκιάς ήταν απών.

β) Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ εξέφρασε τη θέση του για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, την οποία έχει προωθήσει στο Υπουργείο, λόγω όμως της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου,το ΔΣ θεωρεί επιβεβλημένο,για λόγους ίσης μεταχείρισης,να παρασχεθεί η δυνατότητα συμμετοχής στο Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τους πληττόμενους επιστήμονες, σε όλους ανεξαιρέτως τους δικηγόρους και ασκούμενους δικηγόρους, που το επιθυμούν. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων, και οι έμμισθοι δικηγόροι που έχουν κάνει παύση της παράλληλης δραστηριότητάς τους ως αυτοαπασχολουμένων, οι  εταίροι δικηγορικών εταιριών και οι ασκούμενοι δικηγόροι, που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών στην εφορία, και πρέπει το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε άμεση τακτοποίηση του ζητήματος αυτού.

γ) Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, θα μπορούν από τις 8.4.2020 να υποβάλλουν διαδικαστικού χαρακτήρα απορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση helpdesk@dsa.gr, οι οποίες θα απαντώνται συγκεντρωτικά μέσω διευκρινιστικών ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, από συνεργάτες του ΔΣΑ, κατόπιν επικοινωνίας με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την ευθύνητων Συμβούλων του ΔΣ του ΔΣΑ Ευστάθιου Αναλυτή και Βενιαμίν Μπατή.

5. Διάθεση βοηθήματος 200€ σε πάνω από 5.000 δικηγόρους και βοηθήματος 100€ σε  1.000 ασκούμενους δικηγόρους

Σε υλοποίηση της από 27.3.2020 απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ για τη διάθεση ποσού από το λογαριασμό αλληλεγγύης του ΔΣΑ για την καταβολή στους συναδέλφους ειδικού οικονομικού βοηθήματος, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αποφασίστηκε η διάθεση του συνολικού ποσού που έχει συγκεντρωθεί στον άνω λογαριασμό μέχρι σήμερα, δηλαδή ποσού 1.059.000 ευρώ, για στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά συναδέλφων με τα κάτωθι κριτήρια:

(i) Βοήθημα 200€ ανά συνάδελφο (και μέχρις εξαντλήσεως ποσού  960.000 € του άνω λογαριασμού) θα διανεμηθεί, με εισοδηματικά κριτήρια, κατά αύξουσα σειρά σε πάνω από 5.000 δικαιούχους, ήτοι, κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν μικρότερο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα (βάσει του τελευταίου εκκαθαριστικού της εφορίας). Κατ’ εξαίρεση, όσοι έχουν δηλωθεί στο Σύλλογο ως ΑΜΕΑ, θα λάβουν το άνω χορήγημα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

(ii) Βοήθημα 100€ ανά ασκούμενο δικηγόρο (και μέχρις εξαντλήσεως ποσού  100.000 € του άνω λογαριασμού), κατά αύξουσα σειρά με τα αυτά εισοδηματικά κριτήρια.

(iii) Εξαιρούνται της διανομής: όσοι τελούν σε αναστολή, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό είτε λόγω σπουδών είτε λόγω εργασίας, οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και όσοι είναι ειδικοί συνεργάτες σε βουλευτές, Υπουργεία, Δήμους, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ, οι έμμισθοι που έχουν ενεργό σύμβαση έμμισθης εντολής και εξακολουθούν κατά την τρέχουσα περίοδο να λαμβάνουν την αντιμισθία τους, όσοι έχουν άλλη επιτρεπτή κατά νόμο έμμισθη σχέση,όσοι λαμβάνουν προσωρινή ή οριστική σύνταξη, και όσοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές στο Σύλλογο από το 2012 έως 2018 (ήτοι, προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι η καταβολή εισφορών – ετήσιας συνδρομής μέχρι και το 2018).

Ειδικώς για τους ασκούμενους δικηγόρους εξαιρούνται όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, διαμένουν στο εξωτερικό για σπουδές ή συνεχίζουν να αμείβονται για την άσκησή τους από τους δικηγόρους ή τους φορείς όπου κάνουν άσκηση.

(iv) Για τους νέους συναδέλφους, που είναι συγχρόνως δικαιούχοι του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού ασκουμένων και νέων δικηγόρων, στο χορήγημα των 200 €θα συνυπολογιστεί το ποσό του ΕΔΛΑΝΔ που θα λάβουν το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι σχετικές αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό εφορίας κ.λπ.) θα υποβάλλονται είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτυχθεί στο portal.olomeleia.gr, είτε αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου στα γραφεία του ΔΣΑ, μέχρι την 17.4.2020. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και όλες τις σχετικές διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής. Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων σε όσους λάβουν το άνω χορήγημα.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο λογαριασμός αλληλεγγύης του ΔΣΑ από δωρεές και χορηγίες συναδέλφων, που έχουν τη σχετική δυνατότητα. Προς τούτο θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση τις προσεχείς ημέρες.

6. Εφαρμογή μέτρων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στις ποινικές δίκες

Με δεδομένο ότι στις ποινικές δίκες, που κατ’ εξαίρεση πραγματοποιούνται στο Εφετείο Αθηνών, παρατηρείται επικίνδυνος συνωστισμός διαδίκων, μαρτύρων και δικηγόρων, πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις της από 20.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 68) και των από 12.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 833),  από 15.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 864) και από 27.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1074) περί αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, σε ό,τι αφορά τη χρήση τεχνολογικών μέσων και εν γένει μέσων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.   

7. Δωρεά αναπνευστήρων και ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ

Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατόπιν συνεννοήσεων με τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός», αποφασίστηκε ο ΔΣΑ να προμηθευθεί και να δωρίσει αναπνευστήρες και ιατρικό εξοπλισμό,που έχουν ανάγκη τα ως άνω νοσοκομεία.

8. Στήριξη του νοσοκομειακού προσωπικού

Με δεδομένο ότι εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, και ότι οι νοσοκομειακοί ιατροί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΔΣΑ είναι αλληλέγγυος στα αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών και εν γένει του νοσοκομειακού προσωπικού, ιδίως σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών ιατρών στο ΕΣΥ, την υλοποίηση μέτρων για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των ιατρών και του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς και την εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: dsa.gr

 

Τ.Ν.Π Ο Σόλων
 
Εκτός της μοναδικής σχολιασμένης Νομολογίας με παράθεση των Contra αποφάσεων ανά απόφαση (που δεν υπάρχει σε άλλη βάση δεδομένων)
τώρα πρόσβαση και σε όλη την Νομοθεσία με τον πιο καινοτόμο τρόπο.
 
Πότε δεν ήταν ευκολότερη η πρόσβαση σας. 
 
Αρκούν 4 λεπτά για να δείτε το Video – Επίδειξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας πρόσβασης σε όλη τη νομοθεσία.
 
Για να δείτε την επίδειξη πατήστε εδώ
 
Για την την επίδειξη της Νομολογίας με τις Contra αποφάσεις ανά απόφαση πατήστε εδώ
 
Για να πάρετε κωδικό πρόσβασης πατήστε εδώ

ΝΕΟ BANNER ΕΛΕΝΗΣ 06 04 2020 ΚΑΘΕΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΕΤΟ ΜΠΕΖ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ 6 banner 003