Ψυχική Οδύνη – Δικαιούχοι
δεν δικαιούνται οι Γαμβροί & Νύφες (από αδελφό ή αδελφή) (1)Στη έννοια της οικογένειας δεν περιλαμβάνονται οι συγγενείς εξ αγχιστείας δευτέρου βαθμού.
Σχόλεια-Παρατηρήσεις
1) Περαιτέρω κατά το άρθρο 932 εδ. γ του ΑΚ επί θανάτωσης προσώπου η χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, μπορεί να επιδικασθεί στην οικογένεια του θύματος. Κατά την σαφή έννοια της διάταξης αυτής, στην οικογένεια του θύματος, μολονότι δεν προσδιορίζεται, περιλαμβάνονται ο σύζυγος και οι εγγύτεροι και στενώς συνδεόμενοι συγγενείς του θανόντος, αδιάφορο αν συζούσαν με αυτόν ή διέμεναν χωριστά. Υπό την έννοια δε αυτή, μεταξύ των εν λόγω προσώπων περιλαμβάνονται και οι αγχιστείς πρώτου βαθμού, γαμβρός και νύμφη, του θύματος. ΑΠ 924/2004 ΣΕΣυγκΔ 2004/390
Περιλαμβάνονται οι εγγύτεροι και στενώς συνδεόμενοι συγγενείς του θανατωθέντος, που δοκιμάσθηκαν ψυχικά από την απώλειά του και προς ανακούφιση του ηθικού πόνου αυτών στοχεύει η διάταξη αυτή, αδιαφόρως αν συζούσαν μαζί του ή διέμεναν χωριστά. Υπό την έννοια αυτή δεν υπάγονται ο σύζυγος και ο γυιός της αδελφής του θανόντος, ήτοι, οι από αδελφό γαμβρός και ανεψιός του, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν και άλλοι συγγενείς ή αν αυτοί είναι οι μόνοι τοιούτοι του θανατωθέντος. Βλ. Ολμ. ΑΠ 21/2000 ΣΕΣυγκΔ 22002/506.
…