Η σύμβαση ασφάλισης μπορεί να λυθεί με μεταγενέστερη σύμβαση, που καταρτίζεται μεταξύ του ασφαλιστή και του αντισυμβαλλομένου. Στην περίπτωση αυτή, αφού στην καταργητική σύμβαση συμμετέχει και ο αντισυμβαλλόμενος στην ασφαλιστική σύμβαση και επομένως γνωρίζει τη λύση της, δεν απαιτείται να γίνει οποιαδήποτε γνωστοποίηση, η οποία άλλωστε θα ήταν χωρίς νόημα, αφού η λύση της ασφαλιστικής σύμβασης προκλήθηκε με τη σύμπραξη του, στην καταργητική σύμβαση.
Μεταφορά της Σύμβασης Ασφάλισης από ένα όχημα σε άλλο.
Συναφής αλλά διαφορετική προς την περίπτωση μεταβολής της κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου είναι η συμφωνία του ασφαλισμένου κυρίου του αυτοκινήτου και του ασφαλιστή για μεταφορά της σύμβασης ασφάλισης από ένα αυτοκίνητο του πρώτου, σε άλλο αυτοκίνητο του ίδιου ιδιοκτήτη.
Η μεταφορά αυτή, αποτελεί λύση της σύμβασης όσον αφορά τη σύμβαση στο παλιό αυτοκίνητο και σύναψη νέας όσον αφορά το άλλο αυτοκίνητο.
Αν, μετά ταύτα το παλιό αυτοκίνητο περιέλθει σε άλλον ιδιοκτήτη και προκαλέσει ατύχημα σε τρίτο πρόσωπο μέσα σε προθεσμία 16 ημερών από τη σύναψη της σύμβασης μεταφοράς ο ασφαλιστής ευθύνεται μόνον έναντι του παθόντος τρίτου όχι δε και έναντι του νέου ιδιοκτήτη του παλιού αυτοκινήτου και προς τούτο δεν απαιτείται να προκληθεί γνωστοποίηση από τον ασφαλιστή σ εκείνον (νέον ιδιοκτήτη) της λύσης της ασφαλιστικής σύμβασης με τον παλιό ιδιοκτήτη.
Απόφ.Α.Π.98/2003
Πρόεδρος: Δημ. Σουλτανιάς
Εισηγητής: Ανάρ. Πλάτης
…