Ο οδηγός του ζημιογόνου ΙΧΕ αυτοκινήτου, αποδείχθηκε ότι κατά το επίδικο χρονικό διάστημα, τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε ποσοστό 1,06 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος. Το γεγονός αυτό επέδρασε οπωσδήποτε στην πρόκληση του επίδικου τροχαίου ατυχήματος, δεδομένου ότι συνέβαλε, καθώς δεν είχε πλήρη συνείδηση των συνθηκών, στο να μην ασκεί τον πλήρη έλεγχο του οχήματος του και να μην έχει τεταμένη της προσοχή του κατά την οδήγηση.
Συνεπώς δεκτή η παρεμπίπτουσα αγωγή του Ασφαλιστού λόγω εξαίρεσης της ασφαλιστικής κάλυψης κατά του ιδιοκτήτη του οχήματος – ασφαλισμένου της ο οποίος είχε παραχωρήσει το όχημα του σε άλλο οδηγό για εργασίες του δευτέρου.
Σχόλια και contra Νομολογία
Σ.Σ.: Ο Αρειος Πάγος προσφάτως έκρινε ότι: Κατά τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 2496/1997, τον λήπτη της ασφάλισης βαρύνουν όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση, εκτός από εκείνες που από τη φύση τους πρέπει να εκπληρωθούν από τον ασφαλισμένο. Συνεπώς η ρήτρα στο ασφαλιστήριο για εξαίρεση από την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών που προκαλούνται από τον εν μέθη οδηγό, αποτελεί καλυμμένο συμβατικό ασφαλιστικό βάρος.
Όμως προϋπόθεση για την λειτουργία αυτής (εξαίρεσης ασφ.κάλυψης) σε βάρος του λήπτη της ασφάλισης (ιδιοκτήτη μη κατόχου), ο οποίος δεν έχει τις υποχρεώσεις από την ασφαλιστική σύμβαση που μπορούν να εκπληρωθούν μόνο από τον ασφαλισμένο οδηγό του αυτοκινήτου, είναι να υφίσταται υπαιτιότητα αυτού (330 ΑΚ).
Επομένως ο ασφαλιστής δεν δικαιούται να στραφεί αναγωγικά κατά του κυρίου και μη οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτου και να αξιώσει απ’ αυτόν τα καταβληθέντα ποσά, αν τον τελευταίο δεν βαρύνει υπαιτιότητα σε σχέση με το γεγονός ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου του, βρισκόταν υπό την επιρροή οινοπνεύματος όταν προξένησε το ατύχημα. Βλ. ΑΠ. 1517/2006 ΣΕΣγκΔ 2006/469.
Σχόλια – Παρατηρήσεις
5)Παρεμπίπτουσα αγωγή ασφαλιστού κατά του ασφαλισμένου ιδιοκτήτου του οχήματος ο οποίος είχε παραχωρήσει αυτό στόν καταβληθέντα εν μέθη οδηγό που προξένησε το ατύχημα.
…