facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Επετειακό τεύχος Συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς κυκλοφορίας–Χαιρετισμοί και Ευχές

Επετειακό τεύχος Συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς κυκλοφορίας–Χαιρετισμοί και Ευχές

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Επετειακό τεύχος
Συμπλήρωση 40 ετών συνεχούς κυκλοφορίας

 

Με την είσοδό μας στο έτος 2013 συν Θεώ, εορτάζουμε την συμπλήρωση σαράντα ετών συνεχούς μηνιαίας κυκλοφορίας του περιοδικού μας και αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχαριστίες προς το αναγνωστικό μας κοινό και ιδιαίτερα σε όσους μας συμπαραστάθηκαν στο δυσχερέστατο έργο της συγκρότησης – υποστήριξης του συνεχώς εξελισσόμενου χώρου του Συγκοινωνιακού Δικαίου, με την συνεχή και άμεση ενημέρωση που προσφέρουμε στο νομικό κοινό της χώρας μας, μέσω της μηνιαίας έκδοσης του περιοδικού μας, και των νέων εφαρμογών της ηλεκτρονικής μας σελίδας esd.gr και της νομικής τράπεζας πληροφοριών, που βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση τα τελευταία χρόνια λειτουργίας τους. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού μας κοινού μας ενδυναμώνουν στην προσπάθειά μας για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για την πληρέστερη παρουσίαση κυρίως των διαμορφούμενων τάσεων της νομολογίας μας που καλύπτει τον ιδιαίτερο αυτό χώρο της απονομής του δικαίου σε υποθέσεις εκδικάσεως τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Τα πολυσύνθετα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινώς στην δικαστηριακή πρακτική στον χώρο αυτό, θα συνεχίζουμε ανελλιπώς να καλύπτουμε, αναλύοντας και σχολιάζοντας τις διάφορες τάσεις. Η ιδιαιτερότητα της παρουσίασης – σχολιασμού της νομολογίας, που προσέδωσε ένα ιδιαίτερο ύφος στο περιοδικό μας, συνίσταται στην ανάλυση όλων των θεμάτων που διαπραγματεύεται η κάθε δημοσιευόμενη απόφαση, (ξεχωριστά τα ζητήματα υπαιτιότητας, των αποζημιώσεων, των σχέσεων ασφαλιστή – ασφαλισμένου, τα δικονομικά αναφυόμενα προβλήματα κλπ). Με την ιδιαίτερα ξεχωριστή αυτή παρουσίαση ο αναγνώστης δεν είναι αναγκασμένος να διαβάσει ολόκληρο το σώμα της αποφάσεως, για να αναγνωρίσει, εάν, η συγκεκριμένη νομολογία τον ενδιαφέρει κατά περίπτωση. Η παράθεση των όμοιων και contra θέσεων που παραθέτουμε στα σχόλιά μας, δίδει την δυνατότητα σφαιρικής ενημέρωσης, και αποφυγής χρονοβόρων ερευνών σε άλλα τεύχη ή συγγράμματα.
Η βαριά παρακαταθήκη που κατέλειπε ο ιδρυτής του περιοδικού μας Ονούφριος Ον. Ονουφριάδης, με την υπέρ τεσσαρακονταετή συνεχή δραστηριότητα και προσφορά του στον χώρο, θα αποτελούν για εμάς – τους συνεχιστές του έργου του – οδοδείκτες στην εκπλήρωση της αποστολής μας, να παραμένουμε συμπαραστάτες των παραγόντων της δικαιοσύνης (Δικαστών και Δικηγόρων), αλλά και των Ασφαλιστών μας, που φέρουν τελικά το βάρος των οικονομικών συνεπειών των τροχαίων ατυχημάτων, συνεισφέροντας από πλευράς τους στο κοινωνικό ρόλο που προσφέρει ο πολύτιμος θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης στις σύγχρονες κοινωνίες.

 

Οι Εκδότες

Μιχαήλ Ον. Ονουφιράδης
Ευστράτιος Ον. Ονουφριάδης

Χαιρετισμοί και Ευχές

 

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε όλως ενδεικτικώς (λόγω του περιορισμού του χώρου), χαιρετισμούς των Προέδρων των μεγαλύτερων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας μας, των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, και διαπρεπών Δικαστικών, που χαιρετίζουν με τις ευχές τους την συμπλήρωση των 40 ετών συνεχούς κυκλοφορίας του περιοδικού μας.

Προς τη Διεύθυνση της «Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τιμά την «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου», ως ένα από τα πλέον αξιόλογα εξειδικευμένα έντυπα της ελληνικής επιστήμης, που, από το 1973 μέχρι σήμερα, επί σαράντα (40) συναπτά έτη, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, άρθρα, μελέτες, διατριβές και συλλογές νομολογίας αναφορικά με τα συγκοινωνιακά μέσα και τα ζητήματα που ανακύπτουν γύρω από τον εν λόγω κλάδο του δικαίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω κατάρτιση των νομικών επιστημόνων σχετικά με τα ειδικότερα αυτά θέματα.
Πνευματικό δημιούργημα του αείμνηστου Ονούφριου Ονουφριάδη, εκλεκτού συναδέλφου και διαπρεπούς νομικού, ο οποίος διακρίθηκε για το ήθος και την αξιοπρέπειά του, λαμβάνοντας μάλιστα τον τίτλο του επίτιμου δικηγόρου, η «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» καταξιώθηκε στη συνείδηση του νομικού κόσμου της χώρας ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο βοήθημα όσον αφορά ιδίως το δίκαιο των αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα και της σχετικής αστικής ευθύνης, αλλά και της ιδιωτικής ασφάλισης και της ευθύνης του Δημοσίου και των ΟΤΑ.
Για έναν κλάδο του δικαίου αποτελούμενο από πληθώρα μη κωδικοποιημένων διατάξεων, ο οποίος, ως εκ τούτου, εμφανίζει σημαντικές δυσχέρειες τόσο ως προς τη μελέτη του όσο και κατά την εφαρμογή του στην πράξη, η προσφορά του συγκεκριμένου εντύπου στο δικηγορικό σώμα υπήρξε διαχρονικά ξεχωριστή, δικαιούμενη κάθε επαίνου.
Ενόψει όλων αυτών, δεν μπορώ παρά να σας συγχαρώ και να ευχηθώ η λαμπρή παρουσία της «Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου» στα νομικά δρώμενα να εξακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον.

 

Αθήνα, 15 Απριλίου 2013

Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος
Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου», ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την αδιάκοπη και σταθερή συνεισφορά του ως απαραίτητου επιστημονικού και επαγγελματικού εργαλείου σε όλους όσοι ασχολούνται με τα θέματα του εν λόγω κλάδου δικαίου.
Ο ιδρυτής της Επιθεώρησης, Ονούφριος Ονουφριάδης ήταν ο εμπνευστής αυτής της πρωτότυπης έκδοσης, εκλεκτός συνάδελφος και διαπρεπής νομικός. Από την ίδρυσή του το 1973, το περιοδικό δημοσιεύει συστηματικά άρθρα, μελέτες και νομολογία για το Συγκοινωνιακό, το Τροχαίο και το Ασφαλιστικό Δίκαιο, ενθαρρύνοντας και εδραιώνοντας ένα γόνιμο επιστημονικό διάλογο στο νομικό κόσμο, στη συνείδηση του οποίου έχει καθιερωθεί ως η πλέον έγκυρη έκδοση στον τομέα του. Ο Μιχάλης και ο Ευστράτιος Ονουφριάδης, γιοι και συνεχιστές του έργου του ιδρυτή της, συνεχίζουν άοκνα και με την ίδια αφοσίωση την εκδοτική παράδοση, μεταφέροντας την «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή.
Είναι όχι μόνο ευχή μας, αλλά και ανάγκη για τον κλάδο μας, να συνεχίζει η «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» το έργο της απρόσκοπτα και το ίδιο δυναμικά για τις επόμενες δεκαετίες και τις επόμενες νομικές γενιές.

 

Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 2013

Νικόλαος Εμμ. Βαλεργάκης
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

Χαιρετίζουμε την συμπλήρωση 40 χρόνων συνεχούς και επιτυχημένης κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» που εμπνεύστηκε και ίδρυσε ο Ονούφριος Ονουφριάδης και εκδίδουν πλέον με την ίδια επιτυχία τα παιδιά του Μιχάλης και Ευστράτιος Ονουφριάδης.
Η κυκλοφορία του περιοδικού συνέβαλε καθοριστικά ώστε το αυτοκινητικό δίκαιο να αποτελέσει αυτοτελή δικαιϊκό κλάδο και βοήθησε να αντιμετωπισθούν τα πολύπλοκα νομικά θέματα (αστικά, ποινικά, διοικητικά, ασφαλιστικά, δικονομικά) που συναρτώνται με το αυτοκινητικό ατύχημα και το δίκαιο των αποζημιώσεων.
Το περιοδικό με την εγκυρότητα και την επιστημονική του συνέπεια αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς και οδηγό για όλους τους νομικούς της πράξης, δικαστές και δικηγόρους, και μάλιστα σε μία εποχή όπου η διεύρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου συνετέλεσε στην επαύξηση της σχετικής δικαστηριακής ύλης.
Το περιοδικό, αλλά και η αντίστοιχη ιστοσελίδα που πλέον έχει δημιουργηθεί, παρέχει πολύτιμα εφόδια στους εφαρμοστές του δικαίου τόσο με τη νομολογία που περιλαμβάνει όσο και με τα ιδιαιτέρως χρήσιμα και επιστημονικά τεκμηριωμένα σημειώματα και άρθρα που τη συνοδεύουν.
Συγχαίρουμε τους εκδότες του περιοδικού και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το επιστημονικό τους έργο προς το σκοπό της περαιτέρω ανάπτυξης του επιστημονικού διαλόγου στο χώρο του συγκοινωνιακού δικαίου και της επίτευξης δίκαιης δίκης για καθένα προσφεύγοντα για παροχή εννόμου προστασίας.

 

Ο Πρόεδρος
του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
Στέλιος Μανουσάκης

 

Προς τον κ. Μιχαήλ Ονουφριάδη

Η έκδοση του περιοδικού ʺ Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου ʺ κατά το τρέχον έτος εορτάζει την 40στή επέτειο των γενεθλίων της . Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο περιοδικό,την ιδέα εκδόσεως του οποίου συνέλαβε ο ιδρυτής του Ονούφριος Ονουφριάδης , ακαταμάχητος και δραστήριος δικηγόρος της πράξεως και καθηγητής των Σχολών Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Το περιοδικό διακρίνεται για την ενημερότητά του στην παρουσίαση της πλεον επίκαιρης νομολογίας, αλλά και της μεταβαλλόμενης για την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα σχετικής νομοθεσίας, σε θέματα συγκοινωνιακού δικαίου και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων που παρουσιάζουν έντονο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Στις στήλες του περιοδικού φιλοξενούνται , προσθέτως,και αξιόλογες μελέτες υψηλού επιστημονικού επιπέδου εκλεκτών συνεργατών του που αφορούν κυρίως κρίσιμα θέματα εφαρμογής του δικαίου στην πράξη.Για τους λόγους αυτούς έχει αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο για την πληρέστερη ενημερότητα των ασχολουμένων με τον παραπάνω κλάδο του δικαίου δικαστών ,δικηγόρων ,ασφαλιστών και γενικά όσων ενδιαφέρονται να έχουν άμεση πρόσβαση στα σχετικά θέματα.

Βέβαια υπό τις σημερινές σκληρές, γενικώς , συγκυρίες που διέρχεται η Χώρα μας η συνέχιση της εκδόσεως του περιοδικού δεν αποτελεί απλή εκπλήρωση ενός ηθικού χρέους των συνεχιστών του περιοδικού Μιχάλη και Ευστρατίου Ονουφριάδη έναντι του πατρός των, ο οποίος εν ζωή άφησε τη σφραγίδα του στο περιοδικό , αλλά οφείλεται στην ακλόνητη διάθεση και προσπάθειά τους για προσφορά στον εν γένει νομικό κόσμο. Χαιρετίζοντας τα γενέθλια του περιοδικού εύχομαι και εγώ από της θέσεως αυτής για το λόγο αυτό εκ βάθους καρδίας στο άξιο επιτελείο της εκδόσεως του περιοδικού υγεία ώστε να έχουν τη δύναμη και για τη συνέχιση της ζωής του περιοδικού .

 

Αθαν.Γ. Κρητικός
Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.

13 Απριλίου 2013
Μελίσσια –Αττικής

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ 40 ΕΤΩΝ

Όταν ο αγαπητός φίλος Μιχάλης Ονουφριάδης μου θύμισε, ότι το κορυφαίο, στο χώρο του Αυτοκινητικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, νομικό περιοδικό «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» συμπλήρωσε ήδη 40 χρόνια ευδόκιμης και δημιουργικής κυκλοφορίας, δυσκολεύτηκα, πραγματικά, να πιστέψω ότι πέρασε τόσο γρήγορα ο χρόνος.
Θυμάμαι, σαν να ήταν χθές, την, κυριολεκτικά επική, προσπάθεια του αείμνηστου Ονούφριου Ονουφριάδη, να εξοπλίσει το νομικό κόσμο της Χώρας (Δικαστές, Δικηγόρους, Ασφαλιστές κλπ) με ένα πολύτιμο εργαλείο, για τον πρόσφορο και συγκροτημένο χειρισμό υποθέσεων, που αφορούσαν διαφορές από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα, στα πλαίσια της εφαρμοσμένης δικαστηριακής πρακτικής.
Με τυπογραφικά στοιχεία γραφομηχανής και με πενιχρά οικονομικά μέσα ο αξέχαστος και αγαπημένος όλων μας Ονούφριος, έθεσε σαν στοίχημα ζωής, να αποδείξει, ότι το τροχαίο ατύχημα, δεν είναι το … «δίκαιο των λαμαρινάδων», όπως απαξιωτικά και άκριτα, συνήθιζαν να το χαρακτηρίζουν οι εύκολοι και ανακόλουθοι «επικριτές» του.
Με συγκροτημένο, θεμελιωμένο και τεκμηριωμένο τρόπο κατέδειξε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι το τροχαίο ατύχημα, διέπεται από ΚΑΝΟΝΕΣ, που συγκροτούν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο, εξειδικευμένο και ενδιαφέρον, από νομική, θεωρητική και νομολογιακή άποψη, αντικείμενο, του οποίου ο χειρισμός ούτε εύκολος, ούτε απλός, αλλά και ούτε αυθαίρετος θα μπορούσε να είναι.
Χώρισε το όλο κεφάλαιο της υπαιτιότητας σε επί μέρους κατηγορίες και, με συγκροτημένη αρθρογραφία και νομολογία, προσδιόρισε τα κριτήρια προσδιορισμού του υπαιτίου οδηγού. Δημιούργησε και επέβαλε συγκεκριμένους κανόνες εκτίμησης του ύψους της επιδικαστέας ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης, καθώς και των δικαιουμένων της αποζημίωσης αυτής προσώπων. Διαμόρφωσε μια εκπληκτικά λεπτομερή, πλήρη και περιεκτική περιπτωσιολογία αποφάσεων των Πολιτικών Δικαστηρίων, η οποία, ήδη αποτελεί το καθιερωμένο και ομόφωνα αποδεκτό Δίκαιο των Σωματικών Βλαβών και των Υλικών Ζημιών των παθόντων.
Ήταν θαρραλέα παρών σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ερμηνείας πρόδηλα ανίσχυρων και άδικων νομοθετημάτων, όπως π.χ. η διαβόητη Υ.Α. Κ4/585/1978, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κατάργησή τους απ’ τη Νομολογία. Στάθηκε με συνέπεια δίπλα στους ανίσχυρους ασφαλισμένους, σε ζητήματα εξαίρεσης απ’ την ασφαλιστική κάλυψη, που επίμονα προσπαθούσαν και προσπαθούν ακόμη να επιβάλουν, προς ίδιο όφελος, οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Κατέγραψε με επιμέλεια απόψεις και θέσεις, που διαμόρφωσαν πάγια νομολογία σε θέματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και σε σωρεία επί μέρους ζητημάτων, που αφορούσαν τροχαίο και ασφαλιστικό δίκαιο.
Πάνω απ’ όλα, όμως, το ιστορικό και συνεπέστατα μαχητικό νομικό περιοδικό του Ονούφριου Ονουφριάδη, επέλεξε την κοινωνικά στρατευμένη θέση του υπερασπιστή των αδυνάτων, δηλαδή, εν προκειμένω, των παθόντων από τροχαία αυτοκινητικά ατυχήματα με αρθρογραφία και σχόλια, που στηρίζουν και υπερασπίζονται τις νομικές θέσεις και απόψεις τους.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα ιστορικά επιστημονικά συνέδρια, που, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διοργάνωνε και εξακολουθεί να διοργανώνει το περιοδικό, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς και σηματοδοτώντας αποφασιστικά τις εξελίξεις στο χώρο της νομοθετικής και νομολογιακής αντιμετώπισης των ζητημάτων, που αφορούν το τροχαίο και ασφαλιστικό δίκαιο.
Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, το πολύτιμο και νομικά και κοινωνικά χρήσιμο έργο του Ονούφριου Ονουφριάδη συνεχίζουν, με την ίδια συνέπεια και μαχητικότητα, οι άξιοι διάδοχοί του Μιχάλης και Στρατής Ονουφριάδης, δίνοντας κι’ αυτοί με τη σειρά τους τον δικό τους αγώνα για την ορθή και κοινωνικά δίκαιη απονομή της Δικαιοσύνης στο χώρο του τροχαίου ατυχήματος. Ενδεικτική είναι η μάχη που δίνουν για την κατάργηση στην πράξη του απαράδεκτου, αντισυνταγματικού και ανίσχυρου άρθρου 4 Ν. 4092/2012 για το «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» (Αρθρογραφία, Νομολογία, πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη κλπ).
Ήδη δε ο αγώνας αυτός εξοπλίσθηκε και με ένα εκπληκτικό, από πλευράς λειτουργικότητας, και πολλαπλά χρήσιμο, στην πράξη, νομικό όπλο: ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ.
Πρόκειται για προσπάθεια, που οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε με την ίδια αγάπη και το ενδιαφέρον που στηρίξαμε την έντυπη έκδοση, αντλώντας πολλαπλά οφέλη απ’ την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Εύχομαι καλή δύναμη στον Μιχάλη και στον Στρατή και πολλά ακόμη χρόνια νομικά ευδόκιμης, πρακτικά πρόσφορης και κοινωνικά πολύτιμης εκδοτικής προσπάθειας.

 

Γιάννης Μ. Κοτζαμανίδης
Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών ανελλιπούς μηνιαίας κυκλοφορίας της «Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου», έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την επιστημονική συνεισφορά του περιοδικού σε έναν δικαιϊκό τομέα, ο οποίος έχει τεράστιες πρακτικές εφαρμογές και έχει απασχολήσει κατά κόρον την ελληνική νομολογία. Κάθε τεύχος της «Επιθεώρησης» προτάσσει ένα επίκαιρο ζήτημα που άπτεται του συγκοινωνιακού δικαίου, αναπτύσσοντας εκτενώς όλες τις πτυχές του μέσα από την παράθεση άρθρων έγκριτων νομικών, καθώς και αποφάσεων από όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δικαιοσύνης. Με τον τρόπο αυτό το περιοδικό έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της ακαδημαϊκής ενασχόλησης και έχει μεταβληθεί σε ένα χρήσιμο νομικό εγχειρίδιο που παρέχει απαντήσεις στα τρέχοντα νομικά ερωτήματα που απασχολούν τον δικηγόρο κατά την ενάσκηση του λειτουργήματός του. Με τη σημαντικότατη συμβολή της, η «Επιθεώρηση» έχει κατορθώσει να εδραιώσει ένα γόνιμο επιστημονικό διάλογο και να καταστεί στη συνείδηση του νομικού κόσμου το πλέον έγκυρο έντυπο πάνω στον εξειδικευμένο τομέα του συγκοινωνιακού δικαίου. Εύχομαι και στο μέλλον η «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της, προσφέροντας την πολύτιμη συνδρομή της στην νομική κοινότητα της χώρας.

 

Κώστας Χ. Χρυσόγονος
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Η αίσια και παραγωγική συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών ενός επιστημονικού, εξειδικευμένου περιοδικού αποτελεί γεγονός, τόσο για τα διεθνή, όσο –κυρίως- για τα ελληνικά δεδομένα. Η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, από την ίδρυση της από τον Ονούφριο Ονουφριάδη, υπηρετεί την επιστήμη και τη μαχόμενη δικηγορία με συνέπεια και επιστημοσύνη, αποτελώντας υπόδειγμα για τον νομικό τύπο της χώρας μας. Το σημαντικότερο είναι ότι η νέα γενιά που ανέλαβε τη σκυτάλη του περιοδικού δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του ιδρυτή, αλλά συνδύασε την παράδοση της έντυπης έκδοσης με μία υπερσύγχρονη και λειτουργική ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων. Θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχές για μακροημέρευση και επιτυχία στους επιστημονικούς στόχους του περιοδικού.

 

Γιώργος Κατρούγκαλος,
Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου