Η απαγόρευση της συμμετοχής δικηγόρων σε αποκαλούμενες “τηλεδίκες” – επ΄απειλή πειθαρχικών κυρώσεων- δεν συνιστά παραβίαση της “ελευθερίας της έκφρασης”, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση σχετικά με την πειθαρχική ευθύνη δικηγόρων για τη συμμετοχή τους σε εκπομπές με αντικείμενο εκκρεμείς υποθέσεις .
Η απόφαση ελήφθη επί προσφυγής Έλληνα δικηγόρου που είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά με προσωρινή παύση διότι πήρε μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή το 2006 “εκπροσωπώντας τον πελάτη του ως πληρεξούσιος δικηγόρος σε υπόθεση που εκκρεμούσε ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων σχετικά με την επιμέλεια της κόρης του πελάτη του, η οποία είχε επίσης κατηγορήσει τον πατριό της για σεξουαλική παρενόχληση. Ο πατέρας του παιδιού φέρεται να την είχε απαγάγει. Στην εκπομπή συμμετείχαν επίσης η μητέρα του παιδιού, ο πατριός του και ένας ψυχίατρος, ενώ περιελάμβανε και βιντεοσκόπηση του παιδιού”.
Η απόφαση
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η πειθαρχική καταδίκη του δικηγόρου (με ποινή προσωρινής παύσης 1 μηνός) για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα υπόθεση εντολέως του, δεν παραβίασε το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, που κατοχυρώνει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.