Θεμελίωση Χρησικτησίας επί Οροφοκτησίας
1.Χωριστή κυριότητα ιδρύεται επί ορόφου οικοδομής ή διαμερίσματος ορόφου και αναγκαστική συγκυριότητα αποκτώμενη αυτοδικαίως στα μέρη όλου του ακινήτου, που χρησιμεύουν σε κοινή απ’ όλους χρήση.
Οι κοινόχρηστοι χώροι προσδιορίζονται είτε με συστατική δικαιοπραξία είτε με ιδιαίτερη συμφωνία.
Δύναται η θεμελίωση τακτικής ή έκτακτης χρησικτησίας μόνο επί συστημένης ήδη χωριστής κυριότητας ορόφου ή διαμερίσματος, η σύσταση της οποίας περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και της μεταγραφής .
2.Πλημμελής Εκτίμηση των Αποδείξεων
Απαραίτητη προϋπόθεση η γνωστοποίηση στους άλλους συγκύριους να το νέμεται με τα προσόντα της χρησικτησίας εξ’ ολοκλήρου ή κατά ποσοστό μεγαλύτερο από τη μερίδα του ως αποκλειστικός πλέον κύριος. Από την γνωστοποίηση άρχεται η προθεσμία της χρησικτησίας.
Eπί της οροφοκτησίας, η οποία αποτελεί σύνθετο αλλά ενιαίο εμπράγματο δικαίωμα, ιδρύεται, κυρίως μεν χωριστή κυριότητα σε όροφο οικοδομής ή διαμέρισμα ορόφου, παρεπομένως δε και αναγκαστική συγκυριότητα που αποκτάται αυτοδικαίως, κατ’ ανάλογη μερίδα, στα μέρη του όλου ακινήτου, που χρησιμεύουν σε κοινή απ’ όλους τους οροφοκτήτες χρήση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, κατά ενδεικτική στις διατάξεις αυτές απαρίθμηση, το έδαφος, οι αυλές, κ.λπ. Ο ειδικότερος προσδιορισμός των κοινόκτητων και κοινόχρηστων αυτών μερών γίνεται είτε με τη συστατική της οροφοκτησίας δικαιοπραξία, είτε με ιδιαίτερες συμφωνίες μεταξύ όλων των οροφοκτητών, κατά τα άρθρα 4 § 1 και 13 του νόμου 3741/1929. Αν τούτο δεν γίνει, αν δηλ. δεν ορίζεται τίποτε από την συστατική πράξη, ούτε με κάποια ιδιαίτερη συμφωνία, τότε ισχύει ο προσδιορισμός που προβλέπεται από τις πιο πάνω διατάξεις. Περαιτέρω προκύπτει, ότι, εκτός από τις περιπτώσεις συστάσεως οροφοκτησίας με βάση τη διάταξη του άρθρου 480 Α’ Κ.Πολ.Δ., προστέθηκε με το άρθρο 11 του ν. 1562/1985 ή τις διατάξεις των άρθρων 1 και 6 του τελευταίου νόμου, χωριστή κυριότητα σε όροφο οικοδομής ή σε διαμέρισμα ορόφου μπορεί να συσταθεί μόνο με δικαιοπραξία του κυρίου ή των συγκυρίων του όλου ακινήτου, δηλαδή, είτε με σύμβαση μεταξύ όλων των συγκυριών του όλου ακινήτου είτε με μονομερή δικαιοπραξία του κυρίου του όλου ακινήτου, εν ζωή ή αιτία θανάτου, όχι όμως και με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, η οποία, είναι δυνατή μόνο επί συστημένης ήδη χωριστής κυριότητας ορόφου ή διαμερίσματος, η σύσταση της οποίας περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου και της μεταγραφής. Από τις διατάξεις των άρθρων 980, 981, 984 επ., 994, 1113 και 1884 ΑΚ συνάγεται ότι ο εξ αδιαιρέτου συγκύριος ακινήτου θεωρείται ότι το κατέχει επ’ ονόματι και των λοιπών συγκυρίων του, κατά των οποίων δεν μπορεί να αντιτάξει αποσβεστική ή κτητική παραγραφή (έκτακτη χρησικτησία), προτού γνωστοποιήσει στους άλλους συγκυρίους την απόφαση του να το νέμεται (με τα προσόντα της χρησικτησίας) εφεξής ολόκληρο ή κατά ποσοστό μεγαλύτερο από τη μερίδα του αποκλειστικώς στο όνομα του ως κύριος και από τη γνωστοποίηση αυτή πρέπει να έχει παρέλθει η απαιτούμενη για τη χρησικτησία εικοσαετία. Τέτοια γνωστοποίηση προς τους συγκυρίους μπορεί να γίνει είτε ρητώς είτε σιωπηρώς με πράξεις που εμφαίνουν την ως άνω απόφαση του συγκυρίου που κατέχει το πράγμα, ενώ η για αντιποίηση της νομής γνώση των λοιπών συγκυρίων μπορεί να προέλθει είτε από σχετική δήλωση εκείνου που αντιποιείται τη νομή του κοινού είτε από αλλού και έτσι αρκεί η γνώση του συγκυρίου για την αντιποίηση του κατέχοντος το κοινό από οπουδήποτε και εάν προέρχεται.
Πλημμελής Εκτίμηση των Αποδείξεων
Απορριπτέα ως απαράδεκτη αγωγή ελλείψει παθητικής νομιμοποίησης στην οποία ο εναγόμενος δεν αμφισβητεί το υπό αναγνώριση δικαίωμα κυριότητας.
Επί της ανωτέρω αγωγής εξεδόθη η εκκαλουμένη απόφαση, δια της οποίας το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, απέρριψε την από αγωγή του ως απαράδεκτη ελλείψει παθητικής νομιμοποίησης, κατά το μέρος που εστρέφετο κατά του πρώτου εναγομένου, … με την αιτιολογία ότι, κατά τα ιστορούμενα στην αγωγή, ο τελευταίος ουδόλως αμφισβητεί το υπό αναγνώριση, δικαίωμα κυριότητας του ενάγοντος επί της επίδικης ιδιοκτησίας του ισογείου ορόφου. Ακολούθως, η από …. αγωγή των εναγουσών και ήδη εφεσίβλητων …. και …. αγωγή εκρίθη νόμιμη και, μετ’ εκτίμηση αποδείξεων, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δέχθηκε την αγωγή αυτή κατ’ ουσίαν. ….. Κατά της απόφασης αυτής παραπονείται ο εκκαλών …. με την υπό κρίση έφεσή του για τους αναφερόμενους σε αυτήν λόγους που ανάγονται σε εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου και πλημμελή εκτίμηση των αποδείξεων και διώκει την εξαφάνιση της εκκαλουμένης, ώστε να γίνει δεκτή η από αγωγή του κατά απάντων των εφεσίβλητων και να απορριφθεί η από ….. αγωγή των εφεσίβλητων και … κατά το μέρος που στρέφεται εναντίον του.
Απόφ. Μον.Εφ….
Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας