facebook
Αρχική Πανελλήνιο Νομικό Συνέδριο Πάτρα 2010 - Εισηγήσεις Πανελλήνιο Νομικό Συνέδριο Πάτρα 2010 – Εισηγήσεις

Πανελλήνιο Νομικό Συνέδριο Πάτρα 2010 – Εισηγήσεις

Για τις εισηγήσεις του Πανελληνίου Νομικού Συνεδρίου το Τροχαίο Ατύχημα 24-25 Σεπτεμβρίου Πάτρα 
πατήστε παρακάτω
.


Θέμα: Η δια συμβιβασμού επίλυση των διαφορών από αυτοκινητικά ατυχήματα, ιδιαιτέρως επί σωματικών βλαβών. (Εισήγηση Αθανασίου Γ. Κρητικού,Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ε.τ.)

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 864/2007 (ΡΩΜΗ ΙΙ). ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΤΗΤΑΣ. ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 864/2007 (ΡΩΜΗ ΙΙ). (Εισήγηση :Υπό Γεωργίου Αμπατζή τ. Δικηγόρου Πατρών) – Πρώτο μέρος

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΔΥΝΗΣ ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΤΗΤΑΣ. ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 864/2007 (ΡΩΜΗ ΙΙ) (Εισήγηση :Υπό Γεωργίου Αμπατζή τ. Δικηγόρου Πατρών) – Δεύτερο μέρος

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. (Εισήγηση: Δημητρίου Γ. Ράϊκου, Εφέτη Δ.Δ., Επίκουρου Καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΑ)

Το Δίκαιο του Καταναλωτή – ο Ασφαλιστικός Νόμος 2496/97 και Ν.489/77 – Αντιφάσεις Προβλήματα εφαρμογής ουσιαστικού δικαίου. (Εισήγηση: Γ.Δ.Τριανταφυλλάκης, Αν.Καθηγητής Νομικής Δ.Π.Θ., Δικηγόρος)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ –ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΣΕ 20ΕΤΗ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. (Εισήγηση : Φωτίου Α. Σταθόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών)

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ – ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΔΥΝΗΣ – ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ. (Εισήγηση : Πέτρου Ρουμπέα, Δικηγόρου Καλαμάτας)

Η Ασφάλιση των Προαιρετικών Κινδύνων του Αυτοκινήτου και ο ν. 2496/1997 (ΑσφΝ). Σκέψεις και Προβληματισμοί για τις πέραν της υποχρεωτικής αστικής ευθύνης ασφαλιστικές καλύψεις. (Εισήγηση : Χρήστου Σαχπατζίδη, Δικηγόρου Γιαννιτσών)

Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΟΤΑΝ ΤΡΙΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ Ή ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΑ-Ο κανόνας (ΑΚ 930 εδ. γ΄) και οι εξαιρέσεις του (υποκατάσταση Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Ασφαλιστική υποκατάσταση, έκταση ευθύνης Επικουρικού Κεφαλαίου). (Εισήγηση ΗΛΙΑ Ι. ΚΛΑΠΠΑΣ, Δικηγόρου Πειραιά, Μέλους Δ.Σ. του Δ.Σ.Πειραιά)

ΕΠΙΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΔΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΠΙ ΑΣΤΙΚΩΝ Ή ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ. (Γεωργ. Κούβελα)

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ Ο ρόλος του μετατραυματικού στρες στους παθόντες σε τροχαία ατυχήματα. (Εισήγηση: Γεώργιου Θ. Στεφανόπουλου, Ταξιάρχου Υγειονομικού- Ψυχολόγου ΕΛ.ΑΣ. Β.Α., Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Northeastern University, Boston USA, Πιστοποιημένος θεραπευτής τραυματοθεραπείας EMDR)

Οι μεταφορές βαρέων και ογκωδών εμπορευμάτων στην Ελλάδα. (Παρέμβαση Θεοχάρη Αγγελίδη, Δικηγόρου Γιαννιτσών)

Η προβληματική του επιτοκίου 6% υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου και σε πρόσφατη νομολογία. (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ιωάννη Κωλέτη, Δικηγόρου Αθηνών)

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΝΑΔΙΑΒΕ κ. Αθανασίου Ν. Μασούρα στο συνέδριο της Πάτρας 24,25.09.2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο – Διημερίδα

 

Το Τροχαίο Ατύχημα

Αστική Ευθύνη των εμπλεκομένων μερών

 

24 – 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ

ΠΑΤΡΑ

 

 Με επιτυχία εστέφθησαν οι εργασίες του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου – Διημερίδας, με τίτλο «Το Τροχαίο Ατύχημα – Αστική Ευθύνη των εμπλεκομένων μερών» που διεξήχθη την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ της Πάτρας.

 Το συνέδριο   συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και το νομικό περιοδικό Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου και συμμετείχαν πάνω από 550 νομικοί – δικαστές και δικηγόροι από 40 διαφορετικούς Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.

   Τον συντονισμό των εργασιών του συνεδρίου είχαν

·         ο Αθανάσιος Κρητικός, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ετ., 

·         ο Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος, Πρόεδρος Εφετών – Προϊστάμενος του Εφετείου Πατρών

·         και ο Παναγιώτης Σαλαμαλίκης, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 Κατά την διάρκεια των εργασιών παρουσιάσθηκαν από τους ομιλητές -κορυφαίους επιστήμονες (καθηγητές Νομικών Σχολών – Δικαστές και Δικηγόρους) – σχετικές εισηγήσεις που κάλυπταν όλα τα σύγχρονα προβλήματα που αναφύονται κατά την εκδίκαση των υποθέσεων από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.

·         Ειδικότερα ο Αντιπρόεδρος ετ. Αθανάσιος Κρητικός παρουσίασε τα προβλήματα ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου που ανακύπτουν στηνσυμβιβαστική επίλυση των διαφορών από τροχαία ατυχήματα, ιδιαιτέρως επί σωματικών βλαβών.

·         Ο Αν. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιώργος Τριανταφυλλάκης σε σχετική εισήγησή του αναφέρθηκε στις αντιφάσεις και τα προβλήματα εφαρμογής ουσιαστικού δικαίου που ανακύπτουν σε βάρος των ασφαλισμένων – καταναλωτών, από τα ψηλά γράμματα των ασφαλιστηριών συμβολαίων και τις διεξόδους που παρέχει ο Νόμος Προστασίας του Καταναλωτή.

·         Το μείζον ζήτημα για τους νομικούς αλλά και τους εμπλακέντες σε τροχαία ατυχήματα της Παραγραφής εξακολουθητικών ζημιών – Με την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις επέκτασης της πενταετούς παραγραφής σε 20ετία αναλύθηκε από τον Εισηγητή Φώτη Σταθόπουλος – Δικηγόρο Αθηνών.

    Μεγάλη έμφαση στις εργασίες του Συνεδρίου δόθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν από την εμπλοκή όλο και περισσότερων αλλοδαπών σε τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας

·         Συγκεκριμένα ο Γιώργος Αμπατζής – Δικηγόρος Πατρών στην εισήγησή του παρουσίασε το Εφαρμοστέο Δίκαιο επί τροχαίων ατυχημάτων με στοιχεία αλλοδαπότητας, με τις νέες ρυθμίσεις του κανονισμού 864/2007 (ΡΩΜΗ ΙΙ) αλλά και το μείζον ζήτημα της επιδίκασης Ψυχικής Οδύνης σε αλλοδαπούς. Με απτά κατανοητά παραδείγματα αναλύθηκε το εύρος και τα ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με τα ακανθώδη νέα αυτά ζητήματα.

·         Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε το καθεστώς επιδόσεων στο εξωτερικό, από τον αρμόδιο προϊστάμενο του τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργο Κούβελας, ο οποίος απήντησε και σε πληθώρα συγκεκριμένων ερωτημάτων από το ακροατήριο.

·         Ο θεσμός της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης με ιδιαίτερη έμφαση στην διάσταση των επιδικαζόμενων κατά περίπτωση από τα δικαστήριά μας ποσών παρουσιάσθηκε από τον κ. Πέτρο Ρουμπέα – Δικηγόρο Καλαμάτας, ο σχετικός δε έντονος διάλογος μεταξύ των συνέδρων κατέδειξε το σχετικό πρόβλημα.

·         Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε στους συνέδρους η εισήγηση του Γιώργου Στεφανόπουλου, κλινικού ψυχολόγου – Ταξίαρχου Υγειονομικού ΕΛ.ΑΣ για τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που υφίστανται ταθύματα τροχαίων ατυχημάτων αλλά και κυρίως οι οικογένειές τους. Κατά την συζήτηση που ακολούθησε ετέθησαν από τους συνέδρους ζητήματα που αφορούν την επιδίκαση ηθικής βλάβης στους συγγενείς των μονίμως αναπήρων παθόντων, με την αρνητική στάση που κρατούν τα δικαστήρια της χώρας μας, μη δεχόμενα την αποζημίωση εμμέσως ζημιωθέντων. Ίσως η κατανόηση του θέματος αυτού, από τους παράγοντες διαμόρφωσης του δικαίου, αλλάξει στο μέλλον την τάση αυτή.

·         Ιδιαίτερη θεματική ενότητα απετέλεσαν τα Ζητήματα Αστικής Ευθύνης του Δημοσίου και των ΟΤΑ σε τροχαίων ατυχημάτων λόγω παρανόμων παραλείψεων (κακή συντήρηση οδοστρώματος – ελλιπής σηματοδότηση – σήμανση) που παρουσίασε ο Δημήτριος Ράϊκος Εφέτης Διοικ. Δικαστηρίων – Επ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στον ομιλητή τέθηκαν πλείστες όσες ερωτήσεις αναφορικά με την αρμοδιότητα των Διοικητικών Δικαστηρίων και τα ανακύπτοντα προβλήματα σε περιπτώσεις εμπλοκής αντιστοίχως και των Πολιτικών Δικαστηρίων από το ίδιο ζημιογόνο γεγονός.

·         Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η εισήγηση του Χρήστου Σαχπατζίδη – Δικηγόρου Γιαννιτσών αναφορικά με την εφαρμογή του Ασφαλιστικού Νόμου 2496/97 στην ασφαλιστική κάλυψη των προαιρετικών κινδύνων.

·         Η τύχη της αποζημίωσης όταν τρίτος είναι υπόχρεος αποζημίωσης ή διατροφής του ζημιωθέντα (ΑΚ 930 εδ.γ) παρουσιάσθηκε με πλήρη ανάλυση των τάσεων της νομολογίας μας από τον Εισηγητή Ηλία Κλάππα – Δικηγόρος Πειραιώς.

·         Τέλος στα πλαίσια του συνεδρίου οι κ.κ. Μιχάλης και Στρατής Ονουφριάδης παρουσίασαν την λειτουργία της μοναδικής στην ΕλλάδαΤράπεζας Νομικών Πληροφοριών σχολιασμένης νομολογίας, της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, που λειτουργεί με τη υποστήριξη της Google. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στους συνέδρους να αξιολογήσουν το χρήσιμο αυτό εργαλείο στα χέρια του Έλληνα νομικού (δικαστή – δικηγόρο), στο οποίο δίδεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε σχολιασμένες αποφάσεις, με την παράθεση των αντίθετων κατά περίπτωση θέσεων.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύχθηκε παρουσιάσθηκαν τρείς λίαν επίκαιρες παρεμβάσεις :
 1) Η αντισυνταγματικότητα επιτοκίου 6% υπέρ Επικουρικού Κεφαλαίου – με παρουσίαση της πρόσφατης Νομολογίας από τον Ιωάννη Κολέτη – Δικηγόρος Αθηνών.
 2) Η αντινομία των προβλεπόμενων στο άρθρο 7 του Ν.489/1976 εξαιρέσεων από την έννοια του «τρίτου» του ιδιοκτήτου του οχήματος – λήπτη της ασφάλισης, σε αντιδιαστολή με την υποχρεωτικότητα της ασφαλιστικής σύμβασης και την έκτασή της, από την Αγαθονίκη Τεμπονέρα – Δικηγόρο Αθηνών.
 3) Τα προβλήματα που ανακύπτουν από την Μεταφορά Βαρέων – Ογκωδών Εμπορευμάτων από τον Θεοχάρη Αγγελίδη – Δικηγόρο Γιαννιτσών
     Τέλος θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι το υψηλό επίπεδο του διαλόγου που αναπτύχθηκε μεταξύ των συνέδρων, αλλά και η παρουσία και το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα των νέων δικηγόρων που συμμετείχαν στο συνέδριο, κατέδειξε την εξελικτική πορεία του κλάδου σε μια δύσκολη περίοδο κρίσης για το δικηγορικό επάγγελμα.
   
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ
3ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
«ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
– ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ»
 Τα συμπεράσματα και οι σχετικές εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν θα δημοσιευθούν στο περιοδικό μας ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥκαι θα παρουσιασθούν από τη ερχόμενη εβδομάδα σε ιδιαίτερη ενότητα στηνιστοσελίδα του περιοδικού μας esd.grώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας.
Μιχάλης Ονουφριάδης
Εκδότης
Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου