Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Ποιό είναι το σχέδιο της ΑΑΔΕ κα της Τροχαίας για όσους δεν ασφαλιστούν και δεν πληρώσουν τα πρόστιμα και τροχαία

Ποιό είναι το σχέδιο της ΑΑΔΕ κα της Τροχαίας για όσους δεν ασφαλιστούν και δεν πληρώσουν τα πρόστιμα και τροχαία

Αντιμέτωποι με νέα πρόστιμα αλλά κυρίως με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις θα είναι όσοι κάτοχοι οχημάτων εντοπίστηκαν με ανασφάλιστο όχημα και έλαβαν ειδοποίηση από το taxisnet για πληρωμή προστίμου και υποχρέωση για ασφάλιση του οχήματός τους.
Σύμφωνα με την διασταύρωση που έγινε στις 30/4/2018 τα πρόστιμα έχουν σταλεί στους κατόχους στο taxisnet. Ταυτόχρονα όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν συνδεθεί με το σύστημα του υπουργείου οικονομικών και τις ΑΑΔΕ που δεν επιτρέπει να ασφαλιστεί το όχημα αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί.
Το πρόστιμο που είναι ανάλογο του κυβισμού και του τύπου του οχήματος πρέπει να πληρωθεί με ηλεκτρονικό παράβολο και εντός 2 μηνών.
Έτσι, τέλος Ιουνίου για όσους δεν πληρώσουν το πρόστιμο και δεν ασφαλιστούν μπαίνει σε εφαρμογή το plan B της ΑΑΔΕ καθώς τα στοιχεία τους θα αποσταλούν στην τροχαία και κάθε αρμόδια αρχή.
Οι κυρώσεις που ακολουθούν είναι :
A. Διοικητικές κυρώσεις
Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες και σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα για δύο (2) χρόνια
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα
Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
B. Ποινικές κυρώσεις
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
Χρηματική ποινή μέχρι €3.000