facebook

Σκέψεις Γερμανού Δικηγόρου για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες στην Ελλάδα

(Αναδημοσίευση από το γερμανικό  περιοδικό” Γερμανικό Δίκαιο του Αυτοκινήτου” ( Deutsches Autorecht) , αντίστοιχο προς την Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, που εκδίδεται από τον ADAC, στο τεύχος 10/2022).

«Το ότι οι πινακίδες STOP στην Ελλάδα, στις διασταυρώσεις και τούς κόμβους γενικώτερα, έχουν προφανώς τον χαρακτήρα απλής σύστασης  γίνεται  αντιληπτό από τους αλλοδαπούς οδηγούς αυτοκινήτων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η παραβίαση αυτών των πινακίδων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον 350 Ευρώ. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο ότι οι έλληνες με δυσφορία σταματούν  μπροστά στον ερυθρό σηματοδότη, άν και το προβλεπόμενο πρόστιμο είναι το ίδιο. Εκείνο όμως το οποίο  προξενεί αρνητική τουλάχιστον  εντύπωση  στους αλλοδαπούς οδηγούς αφορά στα  αστυνομικά μέτρα που λαμβάνονται για την παράνομη στάθμευση. Και το πρόστιμο για αυτήν την παράβαση δεν είναι ευκατάφρόνητο ,αφού ανέρχεται  στα 150 Ευρώ.

Αν κανείς έχει την ατυχία να εντοπισθεί από την αστυνομία ότι έχει σταθμέύσει παράνομα ,όπως π.χ. επάνω σε πεζοδρόμιο, τότε αφαιρούνται οι πινακίδες του αυτοκινήτου και παρακρατούνται μαζί με την άδεια οδήγησης από δέκα τουλάχιστον έως 30 ημέρες. Σύμφωνα με την  γερμανική υπηρεσία που εκπροσωπείται στην Ελλάδα, τα στοιχεία του έτους 2020(12ος μήνας) δείχνουν ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της

“κατάσχεσης”των πινακίδων για την πάρα πάνω αιτία. Αν το πρόστιμο πληρωθεί αμέσως

δεν υπάρχει πλέον έκπτωση κατά το ήμισυ ,όπως ίσχυε πρίν από το έτος 2018. Αντίθετα

αυτό μπορεί να διπλασιαστεί άν δεν πληρωθεί εντός δέκα ημερών. Η εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου  μπορεί να γίνει και στην Γερμανία , με βάση την υπό στοιχεία 2005/214JI απόφαση -πλαίσιο της ΕΕ.

Οι ελληνικές πινακίδες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία είναι σε πολλά σημεία ίδιες με τις γερμανικές. Μία σημαντική απόκλιση υπάρχει ως προς τις πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων. Στην Ελλάδα δηλαδή οι πινακίδες αυτές δεν έχουν μπλέ χρώμα, όπως στην Γερμανία, αλλά είναι πράσινες με λευκά σύμβολα.Πρόκειται συγκεκριμένα για τις πινακίδες που δείχνουν πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ένας αυτοκινητόδρομος

(Στοιχείο Π 27 κ.επ.του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας)

Στους αλλοδαπούς  οδηγούς αυτοκινήτων ιδιαίτερη σύγχυση προκαλεί η προσθήκη στις πινακίδες  κυκλοφορίας  στοιχείων ελληνικής γραφής ή η τοποθέτηση  πρόσθετων πινακίδων. Τέτοιες πρόσθήκες ανευρίσκονται συχνά σε πινακίδες απαγόρευσης της στάθμευσης ή της στάσης. Παραδείγματος χάριν μπορεί να απαγορεύεται η στάθμευση σε μία τοποθεσία και για το ίδιο θέμα να ορίζει  ειδική διαφορετική ρύθμιση η δημοτική αρχή.Στις περιπτώσεις αυτές   ισχύει η ρύθμιση που ορίζεται στην απαγορευτική πινακίδα, πράγμα που φαίνεται τουλάχιστον παράξενο.

Ακόμα χρειάζεται διευκρίνιση η περίπτωση των απαγορευτικών της στάθμευσης πινακίδων με μία ή με δύο κάθετες γραμμές. Όταν η πινακίδα έχει μία γραμμή απαγορεύεται η στάθμευση τους μονούς μήνες ,ενώ όταν έχει δύο γραμμές απαγορεύεται τους ζυγούς. Στις θέσεις στάθμευσης που πληρώνονται τέλη υπάρχει  αφενός λεπτομερής ρύθμιση με αντίστοιχες ενδεικτικές πινακίδες και αφετέρου πολύ συχνά συναντά κανείς πολλές πινακίδες κυριολεκτικά την μία πάνω στην άλλη. Ετσι λοιπόν ο επισκέπτης  οδηγός που δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα προτιμάει να ψάξει για να βρεί μία θέση στάθμευσης που δεν σηματοδοτείται με καμία από τις  σχετικές πινακίδες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μόνο χιλιόχρονα αρχαία μνημεία πολιτισμού, ναοί και κίονες. Τα αυτοκίνητα που εκτίθενται στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα  είναι κατασκευής του 19ου αιώνα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μία δωδεκάδα  που προέρχονται από την Γερμανία και είναι μάρκας Mercedes, Borgwald  και Auto Union. Πολύ ενδιαφέρον είναι ένα κομμάτι της έκθεσης όπου το μισό αυτοκίνητο είναι κρυμμένο πίσω από ένα BMW Isetta, προϊόν  ελληνογερμανικής συμπαραγωγής και φέρει το όνομα Alta.Το αυτοκίνητο αυτό έχει μηχανή της Heinkel.

Για τους νομικούς και τους ιστορικούς πολύ διαφωτιστικό είναι το εύρημα που εντοπίστηκε στην Κρήτη, τον τόπο προέλευσης  του Αλέξη Ζορμπά. Πρόκειται για μία αρχαιολογική επιγραφή του 5ου αιώνα προ Χριστού και συγκεκριμένα για τον “Κώδικα Νόμων¨της Γόρτυνας. Χρονολογείται εδώ και 2.500 έτη περίπου  και είναι  το παλαιότερο εύρημα της Ευρώπης που περιέχει  νομικές ρυθμίσεις σε 42 λίθινες πλάκες είναι χαραγμένες ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως το οικογενειακό και το κληρονομικό δίκαιο ,αλλά και το ποινικό δίκαιο. Από έναν παλαιό σχολιασμό για το δίκαιο αυτό προκύπτει ότι οι ποινές που προβλέπονταν τότε είχαν ιδιωτικό χαρακτήρα και επιβάλλονταν μόνο για την ικανοποίηση του παθόντος.

 

Βιογραφικό του Χέρμαν Νάϊντχαρτ (Hermann Neidhart))

Ο Χέρμαν Νάϊντχαρτ είναι γερμανός δικηγόρος ειδικευμένος στο Συγκοινωνιακό Δίκαιο.

Σπούδασε στην Νομική Σχολή των Πανεπιστημίων του Φράϊμπουργκ,της Γενεύης και του Μονάχου.Από το 1980 έως  την συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτων , γνωστή ως ADAC ,και συγκεκριμένα στο τμήμα του αλλοδαπού δικαίου.Τα τελευταία χρόνια ήταν προϊστάμενος του τμήματος του διεθνούς Συγκοινωνιακού Δικαίου αυτής της Λέσχης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έγραψε αρκετά βιβλία και δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα  σε εξειδικευμένα περιοδικά για το ισχύον στην αλλοδαπή δίκαιο στον κλάδο του κυκλοφοριακού δικαίου. Η συγγραφική του αυτή δραστηριότητα περιλαμβάνει και κλάδους που αναφέρονται στο ελληνικό δίκαιο των αυτοκινήτων, την ασφαλιστική κάλυψη των τροχαίων ατυχημάτων και το δίκαιο των αποζημιώσεων που έχουν ως γενεσιουργό αιτία αυτά τα ατυχήματα. Έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έξι φορές και το 2003 συμμετείχε σε συμπόσιο που διοργάνωσαν στην Αθήνα ο Δικηγορικός  Σύλλογος και το Ιδρυμα Διεθνούς Δικαίου Ηλία Κρίσπη και Σαμαρά-Κρίσπη, όπου και παρουσίασε την  εισήγησή του για το Ευρωπαϊκό Κυκλοφοριακό Δίκαιο.

___________________________