Η ύπαρξη άδειας εργασίας ή διαμονής δεν αποτελεί στοιχείο της βάσης της αγωγής, είτε του ίδιου του τραυματισθέντος αλλοδαπού που αξιώνει αποζημίωση για διαφυγόντα εισοδήματα λόγω τραυματισμού (ΑΚ 929), είτε της χήρας και των τέκνων του θανατωθέντος αλλοδαπού που αξιώνουν αποζημίωση για στέρηση διατροφής κατά την ΑΚ 928. Δεν ασκεί έννομη επιρροή στις άνω αξιώσεις ο ισχυρισμός του εναγόμενου, ότι ο αλλοδαπός (τραυματισθείς ή θανατωθείς) δεν είχε άδεια εργασίας ή διαμονής.
Για το ορισμένο της αγωγής αποζημιώσεως για στέρηση διατροφής δεν απαιτείται να αναφέρονται η ύπαρξη άδειας εργασίας ή διαμονής του αλλοδαπού εργαζομένου.
Ο ισχυρισμός των αναιρεσιβλήτων για μη ύπαρξη άδειας εργασίας ή διαμονής αυτού δεν ασκούν έννομη επίδραση στις αξιώσεις αυτές των αναιρεσειόντων.
Αναίρεση κατ αρθρ. 559 αρ. 1 ΚΠολΔ
Αναιρείται εφετειακή απόφαση που απέρριψε ώς αόριστα τα σχετικά κονδύλια για στέρηση διατροφής των μελών της οικογενείας αλλοδαπού γιατί έκρινε ότι η ύπαρξη άδειας εργασίας αποτελεί στοιχείο της αγωγής και έπρεπε στο δικόγραφο να γίνεται επίκληση της σχετικής άδειας εργασίας, ενόψει και του ότι οι ενάγοντες δεν επιστηριζουν την άνω απαίτηση τους και στις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Με την κρίση του αυτή το εφετείο αξίωσε στοιχεία περισσότερα από όσα απαιτούνται για τη θεμελίωση της αγωγής των αναιρεσειόντων και έτσι παραβίασε με εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή τις σχετικές διατάξεις (των άρθρων 23 του ν. 1975/1991, 298, 904 και 914 ΑΚ, καθώς και εκείνες του ίδιου ΑΚ για στέρηση της διατροφής).
Απόφ. Α.Π. 641/2007 Πρόεδρος:Αθ. Κρητικός
Εισηγητής:Αχ. Νταφούλης
Δικηγόροι:Βας. Τζωρτζάτου – Λαζ. Χατζηθεμελής
Σχόλια – Παρατηρήσεις
1) Μετά την αθρόα είσοδο στην χώρα μας αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε. προέκυψαν ποικίλα και ιδιαίτερα νομικά ζητήματα, όπως και αυτό της αποζημίωσης για στέρηση διατροφής του ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ θανόντος αλλοδαπού.
Παροιμιώδης η Ολμ. Α.Π. 3/2004 ΣΕΣυγκΔ 2004/46 (μετά σχετικών πολυσίων σχολίων -παρατηρήσεων), που έκρινε το νόμιμο της σχετικής αξίωσης αποζημίωσης για στέρηση διατροφής των μελών της οικογενείας του άνευ αδείας εργασίας θανόντος αλλοδαπού. Βλ. σχετικώς και Α.Π. 851/2004 ΣΕΣυγκΔ 2006/199
Η κατωτέρω δημοσιευόμενη απόφαση καλλιεργώντας το δίκαιο προς την ορθή αυτή κατεύθυνση έρχεται να προσθέσει ότι για το ορισμένο της αγωγής δεν απαιτείται η αναφορά ύπαρξης άδειας εργασίας – διαμονής.
Η νομολογία μας με γνώμονα την ουσιαστική απονομή δικαίου κατορθώνει (όταν θέλει) να ξεγλιστρά από τις συμπληγάδες πέτρες των κανονιστικών διατάξεων του εσωτερικού μας δικαίου. Ετσι αποφεύγεται ο διασυρμός της χώρας μας που εμφανίζεται τελευταία στο προσκήνιο με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κείμενο Απόφ. Α.Π. 641/2007
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΛΕΠΕ ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΣΕΛ.487 …