facebook

Δικογραφίες που έπρεπε να φτάσουν από την Κω στην μεταβατική έδρα στην Κάλυμνο, έκαναν “κρουαζιέρα” μέχρι τον Πειραιά γιατί απλώς δεν υπήρχε γραμματέας- δικαστικός υπάλληλος για να τις παραλάβει!!! Αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα στα δικαστήρια, μέσα από περιστατικά που μόνο ως κωμικοτραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν , περιγράφουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, με αφορμή την προ ημερών συνάντησή τους με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Με ανακοίνωσή τους που απεστάλη προς όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους και τους Δικαστικούς Υπαλλήλους όλης της χώρας, αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά που καταδεικνύουν την σταθερή έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων:

α) το περιστατικό με τις δικογραφίες της Κω, που αντί να φτάσουν στην ώρα τους στη μεταβατική έδρα της Καλύμνου, πήγαν στο Πειραιά, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κανείς να τις παραλάβει στην Κάλυμνο,

β) η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Δικαστικές Υπηρεσίες του Λασιθίου Κρήτης, όπου στο σύνολο του Νομού είναι κενές οι μισές οργανικές θέσεις (23 από τις 47),

-στην έδρα των Δικαστηρίων στη Νεάπολη Λασιθίου, οι τρεις μεγαλύτερες υπηρεσίες, Πρωτοδικείο, Εισαγγελία Πρωτοδικών και Ειρηνοδικείο, λειτουργούν με μόλις 13 Δικαστικούς Υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων στον αριθμό αυτό και 2 Επιμελητών Δικαστηρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που συνήθως (με ανάθεση ή πράξη του Διευθύνοντος), εκτελούν καθήκοντα Γραμματέα.

-Μάλιστα προχθές η Εισαγγελία Πρωτοδικών κόντεψε να κλείσει, λόγω του ότι και οι 2 Γραμματείς που διαθέτει (επί συνόλου 9 οργανικών θέσεων), βρίσκονταν σε άδεια (ανατροφής τέκνου και αναρρωτική). Και μιλάμε για δικαστικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν πληθυσμό 30.000 ατόμων,

γ) Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της Ευρώπης, υπηρετούν 432 Δικαστές και 431 Δικαστικοί Υπάλληλοι, δηλαδή αναλογία 1:1, ενώ σε πάρα πολλά Δικαστήρια της χώρας η αναλογία είναι δραματικά χειρότερη για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους.

Ερωτήσεις- απαντήσεις

Οι δικαστικοί υπαλληλοι παραθέτουν τα ζητήματα που έθεσαν στον Υπουργό και την απάντηση που πήραν, όπως και τη θέση της Ομοσπονδίας:

Α) Για το μεγαλύτερο από τα προβλήματα, που αποτελεί αιχμή των διεκδικήσεών μας, αυτό της πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης μας είπε ότι, πρόθεσή του είναι να προσληφθούν στις αρχές του 2023, περισσότεροι από 600 νέοι Δικαστικοί Υπάλληλοι, μέσω της υπό ίδρυση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων.

Η θέση της ΟΔΥΕ: Χωρίς να είμαστε καχύποπτοι, όμως έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά ποσό ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα προσλήψεων μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη, δεδομένων των σύνθετων διαδικασιών που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής, ενώ είναι απορίας άξιον, γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν δέχτηκε το αίτημά μας, το οποίο βρήκε σύμφωνο και τον Υπουργό Εσωτερικών, να υπαχθεί η πρόσληψη των 600 Δικαστικών Υπαλλήλων στον υπό προκήρυξη γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπέβαλε σχετικό αίτημα έως 15/10/2022. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης των 600 αυτών υπαλλήλων που υποσχέθηκε ο Υπουργός, τι μας κάνει να πιστεύουμε πως θα αποδεχτούν τους διορισμούς ή δεν θα αποχωρήσουν οι νεοδιοριζόμενοι όταν διαπιστώσουν τις συνθήκες σκληρής εργασίας και υπαμοιβής των Δικαστικών Υπαλλήλων, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας αφού διαθέτουν και ιδιαιτέρως αξιόλογα τυπικά προσόντα. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα από τους διαγωνισμούς του 2017, όπου μετά από 5,5 χρόνια παραμένουν κενές σχεδόν 250 θέσεις.

Β) Ότι εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ποσόν 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να διατεθεί για την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης των Δικαστικών Υπαλλήλων, κατά το τελευταίο δίμηνο (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) του έτους 2022.

Η θέση της ΟΔΥΕ: Προφανώς, θεωρούμε θετικό το να δοθεί ένα «πιο αξιοπρεπές» ποσό, από τις 270.000 €, που ανέφερε η πρόσφατη απόφαση. Βέβαια και πάλι, το αναφερόμενο ποσό του 1.000.000 ευρώ αντιστοιχεί στην κάλυψη μικρού μέρους των χιλιάδων απλήρωτων υπερωριών, που καθημερινά, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες προσφέρουν στις υπηρεσίες τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι όλης της χώρας. Και φυσικά μια έκτακτη παροχή, αυτού του τύπου, ούτε λύνει το χρόνιο πρόβλημα, ούτε αποκαθιστά τις αδικίες στις αμοιβές μας. Και φυσικά δεν ξεχνούμε την δέσμευση του κ. Υπουργού, πριν από δύο χρόνια, για καταβολή 20 ωρών τον μήνα σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους λόγω των πολλών κενών οργανικών θέσεων αλλά και της ιδιαίτερης βαρύτητας των αντικειμένων εργασίας τους η οποία δεν έγινε ποτέ πράξη.

Γ) Ότι εντός των επομένων ημερών θα υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α με την οποία θα διπλασιάζονται τα έξοδα κίνησης των Επιμελητών Δικαστηρίων.

Η θέση της ΟΔΥΕ: Ελπίζουμε, να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση του Υπουργού και να μην μείνει για μια ακόμη φορά «απλή εξαγγελία σε αναγνώριση του δίκαιου αιτήματός μας». Άλλωστε οι συνάδελφοι Επιμελητές Δικαστηρίων, που αριθμητικά έχουν μείνει ελάχιστοι, χρόνια τώρα, αναγκάζονται να υποβάλλονται σε προσωπικό κόστος, για πολλές περιπτώσεις επιδόσεων κλήσεων που πραγματοποιούν.

Δ) Ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο προς υπογραφή η διάταξη που αφορά το Ταμείο Αρωγής.

Η θέση της ΟΔΥΕ: Πραγματικά το σχετικό αίτημα έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας». Είμαστε δύσπιστοι, μέχρι να δούμε τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

Ε) Ότι στα πλαίσια πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα προωθηθούν διατάξεις τροποποίησης άρθρων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα της ΟΔΥΕ.

Η θέση της ΟΔΥΕ: Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα πολλών υπηρεσιών, προϊσταμένων και συναδέλφων, η ΟΔΥΕ έχει ζητήσει εδώ και καιρό να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, κυρίως σε σχέση με τα ζητήματα αξιολόγησης και κρίσεων, λόγω των δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν στην πράξη.

Στ) Ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτίθεται να πραγματοποιήσει ημερίδες – σεμινάρια στις έδρες των Εφετείων, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαστικές υπηρεσίες και οι αρμόδιοι Δικαστικοί Υπάλληλοι για όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία (συμπλήρωση και υποβολή των δικαιολογητικών, ηλεκτρονική καταχώριση κλπ) σχετικά με τις δαπάνες που αφορούν πετρέλαιο, αναλώσιμα κλπ.

Η θέση της ΟΔΥΕ: Ο Υπουργός στην ουσία ζήτησε τη συνδρομή – συνεργασία των Δικαστικών Υπαλλήλων επ΄ αυτού. Μέχρι σήμερα οι Δικαστικοί Υπάλληλοι επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος του διοικητικού έργου του Υπουργείου, γνωρίζοντας ότι αυτό λειτουργεί σε βάρος του κύριου δικαστικού έργου των υπηρεσιών τους. Στη βάση του η όποια επιμόρφωση, θα επιταχύνει και θα διευκολύνει διαδικασίες, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι όλης της χώρας, έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι δεν αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται εσαεί σε βάρος του κύριου έργου τους και με τις υπάρχουσες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Οι δικαστικοί υπαλληλοι καταλήγουν:

“Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σαφώς οι «εξαγγελίες-δεσμεύσεις;» του Υπουργού Δικαιοσύνης, ήταν κατώτερες του αναμενομένου και προφανώς έγιναν σε μια χρονική στιγμή που οι συνθήκες τον πίεσαν πολύ. Πώς μπόρεσε για παράδειγμα να βρει σήμερα 1.000.000 ευρώ για υπερωρίες και δεν μπορούσε να βρει πριν 1,5 μήνα, όταν υπέγραφε την απόφαση – ντροπή με την οποία έδινε 12-15 ώρες για όλο το έτος και για περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων;

Αυτή όμως η στάση του, απόρροια του φόβου του, όταν διαπίστωσε πως η ζοφερή πραγματικότητα, που χρόνια του περιγράφουμε για τα Δικαστήρια, θα έχει και πολιτικό κόστος για τον ίδιο, κατέδειξε και μια άλλη δυνατότητα και δυναμική που έχουμε ως εργαζόμενοι:

Ότι με την διαρκή αγωνιστική διάθεση και ετοιμότητα, τις καίριες παρεμβάσεις μας, την ανάδειξη των προβλημάτων και τη συσπείρωση όλων, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ «ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ, ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.”

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ο ΣΟΛΩΝ

ΠΗΓΗ:DIKASTIKO.GR