facebook

Σύγκρουση Καθέτως Κινουμένων –  Παραβίαση ΣΤΟΠ

 

Αποκλειστικός υπαίτιος του ένδικου τροχαίου ατυχήματος και των συνεπειών του κρίθηκε ο οδηγός του ΙΧΕ αυτοκινήτου, ο οποίος ενώ είχε πρόθεση να εισέλθει στην επίδικη διασταύρωση της οδού όπου κινούνταν  με την  κάθετη αυτής διπλής κατεύθυνσης οδό, και ενώ στην πορεία του είχε ρυθμιστική πινακίδα ΣΤΟΠ, όταν πλησίασε στην ένδικη  διασταύρωση δεν ακινητοποίησε το αυτοκίνητό του πριν την είσοδό το στη διασταύρωση και  δεν παραχώρησε την προτεραιότητα στα κινούμενα οχήματα επί της διασταυρούμενης με την οδό όπου κινούνταν, αλλά παραβίασε την πινακίδα  ΣΤΟΠ  και συνέχισε την πορεία του και εισήλθε στη διασταύρωση, με αποτέλεσμα να παρεμβληθεί στην κανονική πορεία της οδηγούμενης από τον ενάγοντα μοτοσικλέτας και να προκαλέσει την ένδικη σύγκρουση και τον τραυματισμό του  ενάγοντος  (παραβάσεις άρθρων 12 παρ.1, 26 παρ.1, 4,  4 παρ.3  ΚΟΚ)        

 Ο ενάγων οδηγός της μοτοσικλέτας δεν βαρύνεται με καμία συνυπαιτιότητα, και ειδικότερα ότι αυτός κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα την οποία άλλωστε δεν προσδιορίζει η εναγομένη ασφαλιστική εταιρία, καθώς αυτός εισήλθε στην διασταύρωση έχοντας προτεραιότητα, γεγονός που γνώριζε ως κάτοικος της περιοχής, οδηγούσε με ταχύτητα εντός του επιτρεπόμενου ορίου, και δεν μπορούσε εύλογα να αναμένει ότι το ΙΧΕ αυτοκίνητο θα παραβίαζε την πινακίδα ΣΤΟΠ και τη δική του προτεραιότητα.

 

Πλασματική Δαπάνη Αποκλειστικής Νοσοκόμου

και Οικιακής Βοηθού  – Οι γονείς του παθόντος

 

Επιδικάσθηκαν στον ενάγοντα: α) το ποσό των 100 ευρώ ημερησίως επί 17 ημέρες και συνολικά 1.700 ευρώ για τις υπηρεσίες που του πρόσφεραν οι γονείς του όλο το 24ωρο κατά τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο, και β) το ποσό των  500 ευρώ  μηνιαίως επί 12 μήνες, ήτοι  επί ένα έτος,  και συνολικά 6.000 ευρώ, για τις υπηρεσίες που του πρόσφεραν οι γονείς του επί 16 ώρες ημερησίως κατά την νοσηλεία του στην οικία του. Οι γονείς του ενάγοντα  πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους (ατομική καθαριότητα, υγιεινή, μετακίνηση, φροντίδα οικίας, φαγητού κλπ) εναλλάξ με υπερένταση των προσπαθειών τους χωρίς αμοιβή, πλην όμως δικαιούται αποζημίωσης ανάλογης με αυτή που θα αναγκαζόταν να καταβάλει εάν προσλάμβανε τρίτο πρόσωπο, χωρίς όμως ειδικές γνώσεις αποκλειστικής νοσοκόμου, αφού τέτοιες δεν διέθεταν οι γονείς του. 

 

 

Βελτιωμένη Τροφή επί ένα έτος (365 ημέρες)

 

Λόγω του τραυματισμού του (υποτροχαντήριο κάταγμα αριστερού μηρού) χειρουργήθηκε με ενδομυελική ήλωση  από του τραυματισμού του και τουλάχιστον για ένα έτος, ήτοι επί 365 ημέρες, είχε ανάγκη και έλαβε ειδική διατροφή εμπλουτισμένη σε ασβέστιο, βιταμίνες και πρωτείνες (κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα), και δαπάνησε το επιπλέον ποσό των 5 ευρώ ημερησίως και συνολικά το ποσό των 1.825 ευρώ, το οποίο και του επιδικάσθηκε.

 

Μελλοντικές Χειρουργικές και Πλαστικές Επεμβάσεις

 

 Επιδικάσθηκε το ποσό των 3.000 ευρώ για μελλοντική χειρουργική επέμβαση  αφαίρεσης υλικών οστεοσύνθεσης πλαστικής αποκατάστασης της ουλής.

 

 

Απώλεια Εισοδήματος  Διανομέα επί 13 μήνες  

 

Πριν τον τραυματισμό του ο ενάγων εργαζόταν ως διανομέας γευμάτων και ποτών,  με σύμβαση εξαρτημένης  εργασίας αορίστου χρόνου, με ημερομίσθιο 13,70 ευρώ για 8 ημέρες εργασίας ημερησίως , ήτοι 109,60 ευρώ μηνιαίως. Εξαιτίας του τραυματισμού του απείχε από την εργασία του επί 13 συνεχείς μήνες απώλεσε τα εισοδήματα του ανερχόμενα στο ποσό των 1.610 ευρώ (ημερομίσθια, δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας), το οποίο του επιδικάσθηκε. Σύμφωνα με την προσκομιζόμενη με επίκληση σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του ενάγοντος, το ΙΚΑ, το τελευταίο δεν κατέβαλε στο ενάγοντα οποιαδήποτε παροχή ως επίδομα ασθενείας λόγω του ατυχήματος, και συνεπώς απορριπτέο το αίτημα της εναγομένης ασφαλιστικής εταιρίας περί επίδειξης εγγράφων

 

 

Ηθική Βλάβη (932 ΑΚ) 35.000 ευρώ  

Μετατραυματικό Στρες (1)

 

Εξαιτίας του τραυματισμού του ο ενάγων βίωσε πόνους και ταλαιπωρία, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση,  με επιπτώσεις στην ψυχολογική του κατάσταση, εμφάνισε διαταραχή λόγω μετατραυματικού στρες (άγχος, αγωνία, ανησυχία, αυπνία, αναβίωση του  τραυματικού γεγονότος) που αντιμετωπίστηκε με φαρμακευτική  αγωγή, αδυνατούσε να αυτοεξυπηρετηθεί, περιορίστηκαν οι δραστηριότητες του κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης του, παρουσιάζει προβλήματα στη βάδιση μέχρι σήμερα, υπέστη ηθική βλάβη, το οποίο καθορίζεται στο εύλογο ποσό των 35.000 ευρώ.

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

 

  1. Μετατραυματικό Στρες εξαιτίας Τροχαίου Ατυχήματος

Βλ. σχετικά Άρθρο «Ο ρόλος του μετατραυματικού στρες στους παθόντες σε τροχαία ατυχήματα, υπό  Ασπασ. Ε. Καρακώστα,  Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,  Γεώρ. Θ. Στεφανόπουλου, Κλινικός Ψυχολόγος, Ταξίαρχος Υγειονομικού ΕΛ.ΑΣ.,  ΣΕΣυγΔ 2007/338.

Η ενάγουσα, ηλικίας 27 ετών,  κρίθηκε ότι υπέστη βαρύτατο  τραυματισμό (ακρωτηριασμό στο δεξί κάτω άκρο, στο επίπεδο μεταξύ γόνατος και αστραγάλου). Από την αρμόδια Επιτροπή των ΚΕΠΑ κρίθηκε ανάπηρη σε ποσοστό 70% λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τον ακρωτηριασμό της, αλλά και τη διαταραχή λόγω μετατραυματικού στρες ανερχόμενο σε ποσοστό 40% λόγω ψυχιατρικής πάθησης. Η μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας της θα επιδράσει οπωσδήποτε αρνητικά στο οικονομικό ιδίως αλλά και στο  επαγγελματικό μέλλον της, αφού θα μπορεί να εργασθεί αλλά σε συγκεκριμένες εργασίες, που δεν απαιτούν αρτιμέλεια και δεν θα είναι πλέον σε θέση να απολαμβάνει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Εξάλλου και η κοινωνική της ζωή θα επηρεάζεται άμεσα αφού η ανωτέρω κατάσταση της υγείας της περιορίζει αισθητά τις εν γένει διαπροσωπικές της συναναστροφές καθώς και την εξέλιξη της προσωπικής της εξέλιξη καθόσον άγαμη, Μον.Εφ.Αθ.7160/2019, ΕΣυγκΔ 2021/349.

 

Απόφ. Μον.Πρ.Κορινθ.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

 

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας