facebook

Από τον χώρο των Πανεπιστημιακών παρατίθενται.

Η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κα, Έφη Τζίβα,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης μισού αιώνα έκδοσης του νομικού περιοδικού Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου θα ήθελα ν’ αναφερθώ, με λίγα λόγια, στη σημασία και τη συμβολή του στη νομική επιστήμη, στη δικηγορία, όπως και στη δικαστική πρακτική.

Η σύλληψη της ιδέας κυκλοφορίας του περιοδικού ανήκε στον Ονούφριο Ονουφριάδη, δικηγόρο και καθηγητή παραγωγικών σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος, όχι μόνο σκέφτηκε να συγκεντρώσει σ’ ένα νομικό περιοδικό δικαστικές αποφάσεις και σχόλια για υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, αλλά είχε και την τόλμη να χαρακτηρίσει ένα νέο κλάδο δικαίου, που ακούει στο όνομα του συγκοινωνιακού δικαίου και συνεχίζει για 50 αδιάλλειπτα χρόνια να παρέχει τροφή και βοήθεια, σε όσους ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό, όσο και με παρεμφερή αντικείμενα.

Οι πολύ άξιοι συνεχιστές του έργου του, οι γιοί του Μιχάλης και Ευστράτιος, διατήρησαν το ύφος του περιοδικού και ενίσχυσαν το περιεχόμενό του, με εξαντλητική παράθεση όλων των πτυχών της αστικής και ποινικής ευθύνης, που σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα, μέσα από δικαστικές αποφάσεις και σχολιασμούς αυτών, όπως και μελέτες για σημαντικά ακόμη και αμφισβητούμενα θέματα από τη δικαστηριακή πρακτική και μία εξαιρετική ευρετηρίαση, που καθιστά εύκολη, ευχάριστη και εποικοδομητική την ανάγνωση του περιεχομένου.

Παράλληλα, ακολουθώντας την εξέλιξη της εποχής και ειδικότερα της τεχνολογίας φρόντισαν για τον εκσυγχρονισμό του, έτσι ώστε να καταστεί προσιτό σε όλους, με αποτελεσματικό όσο και γρήγορο τρόπο, όλο το νομικό φάσμα των ζητημάτων που συνδέονται με τα τροχαία ατυχήματα, από την ευθύνη, κατά τον Αστικό κώδικα ή τον ΓπΝ/1911, μέχρι θέματα σχέσεων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τρίτων θυμάτων ή και ασφαλισμένων, δικονομικά θέματα, ποινικές εκφάνσεις των διαφόρων τροχαίων ατυχημάτων, εξελίξεις σε ενωσιακό όσο και εθνικό επίπεδο.

Μάλιστα, με την έκδοση σχετικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, έχουν επεκτείνει την ενημέρωση και σε άλλους κλάδους δικαίου, έχοντας, ως στόχο, την πλήρη και ολοκληρωμένη γνώση όσων νομικών προβαίνουν στη χρήση των νέων και αποτελεσματικών μέσων γνώσης και επιμόρφωσης.

Αισθάνομαι την ανάγκη, για όλους τους λόγους αυτούς, να τους συγχαρώ θερμά και να τους ευχηθώ ολόψυχα να συνεχίσουν αγόγγυστα το σημαντικό έργο που προσφέρουν, για πολλά χρόνια ακόμη.

Με εκτίμηση

Έφη Τζίβα,

Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

====================================================================================================================================

O Καθηγητής Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

κ.  Γεώργιος Δ. Τριανταφυλλάκης, απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Η  «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ», που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια από την έκδοσή της, αποτελεί μια πρωτοπόρα ιδέα και ένα εξαιρετικό επιστημονικό εργαλείο τόσο στα χέρια του νομικού (δικαστή, δικηγόρου), όσο και εν  γένει του ασφαλιστικού κόσμου. Η «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» διαχρονικά καλύπτει ένα κρίσιμο μέρος της καθημερινής μας ζωής, που σήμερα καθίστανται επίκαιρο περισσότερο από ποτέ.

Ο ιδρυτής και οραματιστής της, Ονούφριος Ονουφριάδης, διείδε την ανάγκη νομικής εξειδίκευσης σ’ αυτόν τον τεράστιο σε όγκο, αλλά και σημασία κλάδο δικαίου και μάλιστα σε μια εποχή που το συγκεκριμένο νομικό περιβάλλον ήταν τρομερά άγονο, και πολύπλοκο.

Εξάλλου, ο διαδικτυακός της κόμβος καλύπτει πλείστες όσες νομικές πτυχές και συνδέει θεματικές τόσον του συγκοινωνιακού δικαίου, όσον και του ασφαλιστικού, ειδικώς δε του δικαίου τροχαίων ατυχημάτων, προσφέροντας έγκυρα όλη τη σύγχρονη νομολογία, την πρόσφατη αλλά και παλαιότερη αρθρογραφία. Με τον τρόπο αυτό ανευρίσκονται λύσεις σε δυσεπίλυτα νομικά και δικονομικά ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των κανόνων δικαίου.

Η επιμέλεια, η σοβαρότητα και το πάθος για προσφορά και γνώση που επιδεικνύουν οι άξιοι συνεχιστές αυτού του εγχειρήματος, οι υιοί του Μιχάλης και Στράτος, επισφραγίζουν το κύρος του επίπονου και σημαντικού αυτού έργου και τιμούν την παρακαταθήκη του πνευματικού του δημιουργού.

Γεώργιος Δ. Τριανταφυλλάκης

Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ

======================================================================================================================================

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κα Κ. Μαντενιώτου – Λυρατζοπούλου, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή

Η ʺ Επιθεώρηση  Συγκοινωνιακού   Δικαίου,  εορτάζει την 50στή επέτειο λειτουργίας της. Είναι ένα εξειδικευμένο περιοδικό, που  διακρίνεται για την άμεση ενημερότητά του στην παρουσίαση της επίκαιρης νομολογίας και της σχετικής νομοθεσίας, σε θέματα συγκοινωνιακού δικαίου και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν αποζημιώσεις από ατυχήματα αυτοκινήτων με έντονο το οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Στις μόνιμες στήλες του Περιοδικού, παρουσιάζεται η σύγχρονη νομολογία – σχολιασμένη  και με παράθεση  των τυχόν contra θέσεων, σε θέματα που αφορούν το δίκαιο των αποζημιώσεων από τροχαία ατυχήματα, ζητήματα ιδιωτικής ασφάλισης, την έρευνα της υπαιτιότητας και συνυπαιτιότητας στις παραβάσεις των διατάξεων του ΚΟΚ και διάφορα δικονομικά ζητήματα.

Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης αξιόλογες μελέτες , που αφορούν κυρίως κρίσιμα θέματα εφαρμογής του δικαίου στην πράξη,

Η «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» συνέβαλε και συμβάλει με την ιδιαίτερη αρθρογραφία και την σχολιασμένη νομολογία στην επίλυση και διαμόρφωση του Δικαίου των Τροχαίων ατυχημάτων.

Έτσι έχει αναδειχθεί σε ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο για την πληρέστερη ενημερότητα των ασχολουμένων με τον παραπάνω κλάδο του δικαίου δικαστών, δικηγόρων ,ασφαλιστών και γενικά όσων ενδιαφέρονται να έχουν άμεση πρόσβαση στα θέματα αυτά.

Χαιρετίζοντας τα γενέθλια του περιοδικού εύχομαι και εγώ ,στο άξιο επιτελείο της έκδοσης  του περιοδικού, υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του έργου του.

Κ.Μαντενιώτου-Λυρατζοπούλου

Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής  ΔΠΘ

=====================================================================================================================================

Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης –

τέως κοσμήτορας, κ. Χρήστος Μαστροκώστας απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου κλείνει  50 χρόνια κυκλοφορίας.  Στα χρόνια αυτά γιγαντώθηκε το εκδοτικό της έργο. Γιγαντώθηκε όμως πολλαπλάσια το επιστημονικό της έργο, ώστε να αποτελεί σήμερα το κύριο βήμα εκδήλωσης της επιστήμης των κλάδων του συγκοινωνιακού και τροχαίου δικαίου. Στα χρόνια αυτά κατέστησε το συγκοινωνιακό δίκαιο ιδιαίτερο κλάδο, με δημιουργική αλληλεπίδραση με άλλους κλάδους δικαίου, με διείσδυση σε άλλες επιστήμες σε σχέση αμοιβαίου εμπλουτισμού. Η συμβολή της στη διαμόρφωση της νομολογίας την καθιστά βασικό μέσο διαλεκτικής συνομιλίας θεωρίας και νομολογίας· βάση και μοχλό συμβολής στη διάπλαση της επιστήμης στο συγκεκριμένο πεδίο. Η επιτυχία αυτή εκδηλώνεται με την  τεράστια απήχησή της στον νομικό κόσμο. Το συγκοινωνιακό δίκαιο και η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου προχωρούν σε αδιάρρηκτη ενότητα. Εύχομαι η Επιθεώρηση να συνεχίσει τη σημαντική πορεία της, ως το απαραίτητο μέσο γνώσης, εμβάθυνσης και εξέλιξης του κλάδου του συγκοινωνιακού δικαίου.

Χρήστος Μαστροκώστας,

Καθηγητής Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,

τέως Κοσμήτορας της Σχολής

======================================================================================================================================

Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, κ. Κώστας Χ. Χρυσόγονος,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Η μετακίνηση με μηχανοκίνητα οχήματα κάθε είδους έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, το αργότερο από τα μέσα του 20ου αιώνα, με παράπλευρη όμως δυσμενή συνέπεια τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Στην Ελλάδα οι προϋπάρχουσες γενικότερες παθογένειες της κοινωνίας επηρεάζουν και τον τομέα αυτό της ζωής, με αποτέλεσμα η συχνότητα των ατυχημάτων να είναι αρκετά μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το πραγματικό έλλειμα αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό.

Αντίστοιχα αισθητή καθίσταται η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης, τόσο του νομικού κόσμου της χώρας, όσο και του ευρύτερου κοινού, για το περιεχόμενο και την ερμηνεία των κανόνων εκείνων. Στην ανάγκη αυτή ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται, επί μισό ήδη αιώνα, η έκδοση της «Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου», που ιδρύθηκε το 1973 από τον Ονούφριο Ονουφριάδη και συνεχίζεται έκτοτε αδιάλειπτα, αποτελώντας το μοναδικό μηνιαίο περιοδικό του κλάδου, με πλήρη κάλυψη των νομοθετικών και νομολογιακών εξελίξεων, αλλά και με πλούσια αρθρογραφία από έγκριτους ειδικούς. Έχοντας περάσει ήδη στη δεύτερη γενιά της οικογένειας Ονουφριάδη, η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου συνιστά συνιστά σταθερό και αναντικατάστατο φάρο, ο οποίος φωτίζει την πλοήγηση δικαστών και δικηγόρων ανάμεσα στις συμπληγάδες της πολυνομίας και κακονομίας στον χώρο αυτόν.

Κώστας Χ. Χρυσόγονος

Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

======================================================================================================================================

Η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κα, Ευγενία Πρεβεδούρου,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Mε την ευκαιρία συμπλήρωσης πενήντα ετών κυκλοφορίας του περιοδικού “ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ”, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους εμπνευστές και τους συντελεστές του έργου για την αδιάλειπτη λειτουργία, τη συνεχή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό του εγχειρήματός τους. Το ίδιο το περιοδικό, σε συνδυασμό με την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών “Ο ΣΟΛΩΝ”, που καλύπτει όλο το  φάσμα του δικαίου, αποτελούν πολύτιμο βοήθημα τόσο για τον ερμηνευτή και εφαρμοστή του δικαίου όσο και για τον θεωρητικό. Είναι εντυπωσιακή η αφοσίωση και η γενναιοδωρία της οικογένειας του ιδρυτή του περιοδικού και του επιτελείου τους. Τους ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να συνεχίσουν, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αποτελεσματικότητα, την ανεκτίμητη προσφορά τους στη νομική κοινότητα.

Ευγενία Πρεβεδούρου

Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ 

 ==========================================================================================================================

Η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κα Καλλιρρόη Δ.Παντελίδου,  απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Με πολλή χαρά απευθύνω χαιρετισμό με αφορμή το μισό αιώνα ζωής ενός ιστορικού, ελληνικού,  νομικού περιοδικού. Η Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου δεν εορτάζει μόνον τα πεντηκοστά εκδοτικά της γενέθλια. Συγχρόνως εορτάζει επέτειο διαρκούς κοινωνικής προσφοράς στον ευαίσθητο τομέα του ατυχήματος. Συγχαίρω όλους τους συνεργάτες του περιοδικού και τους εύχομαι από καρδιάς να έχουν υγεία και να συνεχίσουν με ανιδιοτέλεια και μεράκι την επιστημονική τους προσφορά.  Στο περιοδικό, να τα εκατοστήσει!

Καλλιρρόη Δ.Παντελίδου,

Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,