facebook

Συμπλήρωση 50 ετών συνεχούς Κυκλοφορίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ

ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Κατωτέρω

παρουσιάζουμε δειγματοληπτικώς, κατά ομάδα και κατά κατηγορία, τις απόψεις εγκρίτων Νομικών της χώρας μας, οι οποίοι χαιρετίζουν με ευχές τους, την  συμπλήρωση των 50 ετών συνεχούς  κυκλοφορίας του περιοδικού μας.

Από το χώρο των Ανώτατων Δικαστικών παρατίθενται κατ’ Αλφαβητική Σειρά.

Ο Επίτιμος  Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κρητικός,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Το δημοσιευόμενο μηνιαίο νομικό   περιοδικό υπό τον  τίτλο  «ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ  ΔΙΚΑΙΟΥ»  συμπλήρωσε  πρόσφατα   λόγω του  άριστου  περιεχομένου   του   πενήντα  [50] χρόνια από  την  αρχική  έκδοσή  του.

Το   περιοδικό  αυτό έχει  ως αντικείμενο δημοσιεύσεις   αποφάσεων  κυρίως  τροχαίων  ατυχημάτων και  θεωρητικές   επεξεργασίες – μελέτες που  ανακύπτουν από  τροχαία  ατυχήματα  και  την επίλυση  των  σχέσεων μεταξύ  των εμπλεκομένων  μερών. Ιδρυτής   του  άνω  περιοδικού  υπήρξε   ο άριστος  Δικηγόρος και  καθηγητής παραγωγικών σχολών της   Ελληνικής  Αστυνομίας Ονούφριος  Ονουφριάδης. Μετά   τον  θάνατο   του άνω  ιδρυτή   συνεχίσθηκε η  έκδοση  και  λειτουργία   του  άνω  περιοδικού  από  τους  υιούς  του Μιχάλη και Ευστράτιο. Στο  άνω  περιοδικό με  επιλογή  του  αρχικού  ιδρυτή   και των διαδόχων  του δημοσιεύονταν επιλεγμένες νομικές αποφάσεις   Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων, Εφετείων και  ΑΡΕΙΟΥ   ΠΑΓΟΥ, αλλά  και σχόλια σε  ορισμένες  αποφάσεις και  ιδιαίτερες αξιόλογες νομικές  μελέτες.

Συγκεκριμένα το  περιοδικό  δημοσίευσε  κατά  την πενηντάχρονη  πορεία  του πλούσιες  αποφάσεις   από τη  νομολογία και άριστες αναγκαίες  μελέτες [αρθρογραφία]. Με   τις  άνω δημοσιεύσεις   βοήθησε   τους  έλληνες  Δικηγόρους, Δικαστές   και Νομικούς  σε  πολύτιμο  υλικό στη  διατύπωση των δικογράφων και  σύνταξη  των αποφάσεων.

Τόσο οι  δημοσιευόμενες  αποφάσεις όσο  και τα  σχόλια  στις  αποφάσεις και  οι ιδιαίτερες νομικές  μελέτες   ήσαν  αξιόλογες και  υψηλού  επιστημονικού  επιπέδου  συνεπεία   ευλόγου επιστημονικού  ενδιαφέροντος και των ανωτέρω  τέκνων  του  αρχικού Ιδρυτή.

Χαιρετίζοντας τα  γενέθλια του άριστου  περιοδικού   εύχομαι  και  εγώ   από της  θέσεως  αυτής  εκ  βάθους  καρδίας   πολύτιμη   υγεία στο  άξιο  επιτελείο  εκδόσεως   του  περιοδικού και  ειδικότερα  στους  κ. Μιχάλη Ονουφριάδη  και   Ευστράτιο   Ονουφριάδη  ώστε  να  έχουν  δύναμη   για  τη  συνέχιση  της   υψηλής  λειτουργίας  του  άνω  περιοδικού.

 

Αθανάσιος Γ.  Κρητικός, Αντιπρόεδρος   του  Αρείου  Πάγου , ε.τ.

======================================================================================================================================

Ο Εφέτης Πολιτικής Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Το περιοδικό «Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου» συμπληρώνει εφέτος 50 χρόνια μιας δημιουργικής πορείας στο πλευρό των νομικών που ασχολούνται με τα δυσχερή και πολύπλοκα ζητήματα που ανακύπτουν στα πλαίσια τροχαίων ατυχημάτων. Η εξαντλητική παράθεση όλης της σχετικής με την ύλη αυτή νομολογίας, η διαρκής ενημέρωση για τις κρίσιμες νομοθετικές μεταβολές, τα ενημερωτικά σημειώματα που συνοδεύουν τις δημοσιευόμενες αποφάσεις και συνδέουν τη νομολογία των δικαστηρίων της ουσίας με τις θέσεις του Αρείου Πάγου, καθιστούν το περιοδικό το βασικό πρακτικό εργαλείο για κάθε νομικό της πράξης. Η παρουσίαση άρθρων και μελετών που σχετίζονται με τα τροχαία ατυχήματα δίνουν την ευκαιρία για μία σε βάθος επιστημονική προσέγγιση των σχετικών ζητημάτων. Παράλληλα, με την τακτική μηνιαία κυκλοφορία του περιοδικού, η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων έχει δώσει αφορμή για μία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και εμβάθυνση στα ζητήματα των τροχαίων ατυχημάτων. Αξίζουν συγχαρητήρια στον εκδότη και σε όλους τους συντελεστές του περιοδικού και εύχομαι να συνεχιστεί η πετυχημένη πορεία του.

Χαράλαμπος Θ. Σεβαστίδης

Εφέτης

========================================================================================================================== 

Η Σύμβουλος Επικρατείας κα Ταξιαρχία Κόμβου,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Συμπληρώνοντας  μισό  αιώνα  ενεργού  και  γόνιμης παρουσίας  και  λαμπρής  πορείας του  έγκριτου  νομικού  περιοδικού  Επιθεώρηση  Συγκοινωνιακού Δικαίου, ευχόμαστε  ολόψυχα να τα εκατοστήσει και  να συνεχίζει με το ίδιο  μεράκι και  ζήλο  να υπηρετεί τον  νομικό  κόσμο  της  Χώρας συμβάλλοντας  με επιστημονική πληρότητα  και  συνέπεια στη γνωσιολογική  επάρκεια των  τελεστών της Δικαιοσύνης  στο  σύνθετο πεδίο της Αστικής Ευθύνης. Συγχαρητήρια  θερμά  και  ειλικρινή στον  εκδότη  και  όλους  στους  άξιους  συνεργάτες.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ταξιαρχία  Κων. Κόμβου

Σύμβουλος Επικρατείας

========================================================================================================================== 

 Ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Χοϊμές,

απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

 Με ιδιαίτερη συγκίνηση συνειδητοποίησα ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια επιτυχούς κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου, στο πλούσιο και τεκμηριωμένο περιεχόμενο του οποίου ανέτρεχα συχνά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδρομής μου, από Πρωτοδίκης έως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κάθε φορά που έπρεπε να ασχοληθώ με υποθέσεις αυτοκινητικών διαφορών. Όλο αυτό το διάστημα το περιοδικό προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο νομικό κόσμο της χώρας, μέσω της μηνιαίας έκδοσής του, των νέων εφαρμογών της ηλεκτρονικής του σελίδας esd.gr και της νομικής τράπεζας πληροφοριών, φιλοξενώντας ανελλιπώς άρθρα, μελέτες, νομοθετικά κείμενα και νομολογία σε επίκαιρα θέματα για το συγκοινωνιακό, το τροχαίο και το ασφαλιστικό δίκαιο, τα οποία αποτελούν χρήσιμο οδηγό και συμπαραστάτη όχι μόνο των παραγόντων της δικαιοσύνης (δικαστών και δικηγόρων), αλλά και των ασφαλιστών. Ο ιδρυτής του περιοδικού, αείμνηστος Ονούφριος Ονουφριάδης, ακαταμάχητος και δραστήριος δικηγόρος, o οποίος ήταν και ο εμπνευστής αυτής της πρωτότυπης έκδοσης, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχή κυκλοφορία και επιστημονική καταξίωση του περιοδικού στη συνείδηση όλων όσοι ασχολούνται με τα σχετικά θέματα. Την πορεία αυτή με πίστη και συνέπεια εξακολουθούν να υπηρετούν τα παιδιά του Μιχάλης και Ευστράτιος Ονουφριάδης, στους οποίους εύχομαι καλή δύναμη και πολλά χρόνια ευδόκιμης προσπάθειας, τόσο στο νομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο της προσφοράς τους.

Γεώργιος Χοϊμές, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.

 ==========================================================================================================================

 Η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,

κα Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ολόκληρης πεντηκονταετίας από την έκδοση και την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του περιοδικού “ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ”από τον αείμνηστο Ονούφριο Μιχ. Ονουφριάδη απευθύνω προς τον νυν εκδότη του περιοδικού Μιχάλη Ονουφρ. Ονουφριάδη  και  όλους τους συντελεστές και συνεργάτες του τα θερμά συγχαρητήριά μου για τη γόνιμη δράση του περιοδικού και εύχομαι να συνεχίσει αδιάκοπα το μέχρι τώρα δημιουργικό και αποτελεσματικό έργο του.

Η πρακτική και θεωρητική χρησιμότητα και αξία  του περιοδικού είναι γενικώς αναγνωρισμένη και διαχρονική. Το περιοδικό αντέχει στον χρόνο και εξελίσσεται. Ήδη  υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και συνοδεύεται από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών “Ο ΣΟΛΩΝ”  που καλύπτει όλο το  φάσμα του δικαίου.

 Η σύνταξη του περιοδικού είναι προϊόν της επίμοχθης και συστηματικής προσπάθειας να ανευρεθούν και να επιλεγούν από ένα μεγάλο πλήθος αποφάσεων εκείνες κυρίως οι αποφάσεις που διατυπώνουν ορισμένες αρχές ιδιαίτερης σημασίας και τις οποίες στη Γαλλία αποκαλούν “arrêt de principe” ή που ενδιαφέρουν ευρύ κύκλο προσώπων και να παρατεθούν στο οικείο τεύχος του περιοδικού με σχόλια και θεωρητική ανάπτυξη του περιεχομένου τους, ιδίως μάλιστα αν η πορεία της νομολογίας σε συγκεκριμένο θέμα δεν είναι σταθερή αλλά παρουσιάζει  εξέλιξη ή  διακύμανση. Ο σχολιασμός και η ανάλυση των αποφάσεων διαφωτίζει τον αναγνώστη/χρήστη του περιοδικού και η σχετική αρθρογραφία που περιέχεται σε αυτό συντελεί στην επίλυση προβλημάτων καθημερινής δικαστηριακής πρακτικής. Το περιοδικό αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα πολύτιμο σύμβουλο και οδηγό για όλους τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους θεωρητικούς και μελετητές της επιστήμης του δικαίου. Αποβαίνει επίσης ένα χρήσιμο βοήθημα και για την ενεργό Διοίκηση που εκφράζει την κρατική δραστηριότητα. Και τούτο, αν σκεφθεί κανείς ότι η διάκριση του δικαίου σε ιδιωτικό και δημόσιο δίκαιο είναι σχετική. Πράγματι, η σχετικοποίηση της διάκρισης αυτής γίνεται περισσότερο κατάδηλη αφενός από την τάση της “δημοσιοποίησης” του ιδιωτικού δικαίου με τη θέσπιση κανόνων δικαίου, οι οποίοι περιορίζουν την αυτονομία της ιδιωτικής βούλησης που διέπει ιδιωτικό δίκαιο με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος (δημόσιας τάξης κ.λπ.) στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας, και αφετέρου από την τάση διείσδυσης κανόνων του ιδιωτικού δικαίου και της ιδιωτικής οικονομίας στη λειτουργία των κλασικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι κυρίως οι δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες “παρέχουν αγαθά ζωτικής σημασίας” και τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, προς εξασφάλιση της  ομαλής λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς  στο πλαίσιο του κρατικού παρεμβατισμού.

Ακριβώς χάρη στη διαχρονικότητα και στην προσαρμοστικότητα του  περιοδικού περιλαμβάνεται στην ύλη του και η νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων και ιδιαιτέρως του  Συμβουλίου της Επικρατείας. Πράγματι, το Συμβούλιο της Επικρατείας, από την ίδρυσή του, ως Ακυρωτικό Δικαστήριο  (είτε σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είτε κατ’ έφεση) των πράξεων των διοικητικών αρχών και ως Αναιρετικό Δικαστήριο τόσο πριν όσο και μετά την ολοκλήρωση της  δικαιοδοσίας  των  τακτικών διοικητικών δικαστηρίων με την υπαγωγή σε αυτά όλων των διοικητικών διαφορών ουσίας με  το ν. 1406/1983,  αλλά και μετά την εισαγωγή του θεσμού της “ δίκης πιλότου” ή της “πρότυπης δίκης” με τις  διατάξεις του ν. 3900/200 (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4055/2012) ως “οιονεί Συνταγματικό Δικαστήριο”, καλείται να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ποικίλα ιδιαιτέρως σημαντικά  και γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα αναφερόμενα στα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις άλλες υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα όρια της επέμβασης του Κράτους κατά την άσκησή τους, θέματα δημοσιονομικού δικαίου αναφερόμενα στη φορολογία και το δημόσιο λογιστικό, θέματα δημοσίων συμβάσεων, η έννοια των οποίων προέρχεται από το ενωσιακό δίκαιο και δεν προϋποθέτει την διάκριση ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου, θέματα προστασίας των εργαζομένων, εργατικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλισης, καθώς θέματα αστικής ευθύνης του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κατά τα άρθρα 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ. για την αποκατάσταση ζημίας τρίτου από πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων τους (όπως από ιατρικά σφάλματα κ.λπ.). Είναι λοιπόν αξιέπαινο το ότι το περιοδικό τιμώντας ιδιαιτέρως το έργο του Συμβουλίου της Επικρατείας και γενικότερα ολόκληρης της Διοικητικής Δικαιοσύνης έχει περιλάβει στην ύλη του τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Απευθυνόμενη στον κύριο Μιχάλη Ονουφριάδη μαζί με τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου για το αξιόλογο επίτευγμα του περιοδικού σας κατά την πεντηκονταετία  που πέρασε  εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου  το περιοδικό με την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών να συνεχίσει να είναι ο πολύτιμος σύμβουλος των δικαστών, των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων και  της ενεργού Διοίκησης, προσφέροντάς τους ανά πάσα στιγμή μια συνθετική εικόνα της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, απλή και εύχρηστη.

 

Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου

Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

 

======================================================================================================================================