Τι προβλέπει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου για την ποινική αντιμετώπιση της διατάραξης της κοινής ησυχίας από οχήματα.
Καμπάνες” και κατάσχεση ηχείων για οδηγούς αυτοκινήτων, που παίζουν μουσική στη διαπασών – Ποινές και για πειραγμένες εξατμίσεις
Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό. Όλοι έχουν βιώσει την ώρα που επιχειρούν να ηρεμήσουν, να περνάει έξω από το σπίτι τους κάποιο αυτοκίνητο με σπασμένη εξάτμιση ή με τη μουσική στη διαπασών και να τους προκαλεί… ηλεκτροσόκ.
Αντιμέτωποι με ποινές και άλλα διοικητικά μέτρα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών, όπως προβλέπει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου μετά από σχετικό ερώτημα της ΕΛΑΣ.
Ωστόσο, το μέτρο της δήμευσης του αυτοκινήτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Μπορεί να οδηγήσει στην τιμωρία, σε βαθμό πλημμελήματος (με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως 150 ημερήσιες μονάδες), της αξιόποινης συμπεριφοράς των οδηγών, οι οποίοι, κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας, προκαλούν υπερβολικούς – εκκωφαντικούς θορύβους με τη χρήση πρόσθετων ηχητικών συστημάτων με ενισχυτές και ειδικά ηχεία, τη χρήση τροποποιημένου σιγαστήρα εξάτμισης κ.λπ.» επισημαίνεται στη γνωμοδότηση.
Άρειος Πάγος: Κατάσχεση ηχείων οδηγών ΙΧ που παίζουν δυνατά μουσική
Τήρηση αρχής της αναλογικότητας
Ως προς τη δήμευση του αυτοκινήτου, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει πως σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου «πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με τη ρητή επιταγή του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντ., παραβιάζεται δε προδήλως η αρχή αυτή, ως προς την επιμέτρηση της ποινής, αφού, επί ήσσονος βαρύτητας κύριας ποινής … επιβάλλεται η βαρύτατη παρεπόμενη ποινή της δήμευσης των οχημάτων …
Η επιβολή, τέλος, της πιο πάνω παρεπόμενης ποινής, που αποτελεί ιδιαίτερα επαχθές μέτρο, τελεί σε προφανή δυσαναλογία προς τον επιδιωκόμενο σκοπό της γενικής πρόληψης».
Και προσθέτει: «Η επιβολή δήμευσης θορυβογόνου αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσικλέτας, ως παρεπόμενη ποινή κατά του οδηγού – ιδιοκτήτη, ο οποίος τέλεσε αξιόποινη διατάραξη της κοινής ησυχίας με αυτό, έχει αποκλεισθεί σιωπηρά από το νομοθέτη, ο οποίος έχει προβλέψει αποκλειστικά άλλες παρεπόμενες ποινές και διοικητικά μέτρα».
Αφαίρεση άδειας και πινακίδων, ακινητοποίηση οχήματος – Δήμευση κινητών συσκευών
Όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση «στην ίδια εισαγγελική εγκύκλιο περιέχεται η σημαντική ερμηνευτική παραδοχή ότι όταν από το νόμο προβλέπεται η επιβολή των ειδικά αναφερόμενων διοικητικών μέτρων και παρεπόμενων ποινών (αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, ακινητοποίηση και φύλαξή του), ο νομοθέτης θέλησε μόνο την επιβολή των εν λόγω ρητά προβλεπόμενων κυρώσεων και συνεπώς η δήμευση του οχήματος, ως πρόσθετη ποινική κύρωση, βρίσκεται σαφώς εκτός της βουλήσεώς του».
Αντιθέτως, καθιστά σαφές πως «όταν ο υπερβολικός θόρυβος προκαλείται όχι με ενσωματωμένο στο όχημα ηχητικό σύστημα – συστατικού αυτού, αλλά με φορητή συσκευή που συνιστά αυτοτελές πράγμα, μεταφερόμενο με το όχημα (όπως φορητό ραδιόφωνο με μεγάλα ηχεία και δυνατότητα υψηλής έντασης ήχου, κόρνα χειρός κ.ά.), η επιβολή της παρεπόμενης ποινής της δήμευσης αυτού του αντικειμένου ως μέσου τέλεσης του ποινικού αδικήματος (instrumentum sceleris) θεωρείται απολύτως συμβατή με τη διάταξη του άρθρου 68 ΠΚ και εναρμονίζεται με την αρχή της αναλογικότητας».
Πηγή : dikastiko.gr/