facebook

Την επιδότηση μητρότητας για άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας για τις έμμισθους δικηγόρους, ένα πάγιο αίτημα των δικηγορικών συλλόγων επιλύει με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση.

 BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

Έτσι αίρεται μια αδικία για τις δικηγόρους σε σχέση με τις άλλες μισθωτές εργαζόμενες. 

Οι δικηγόροι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως  «με τροπολογία που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου για την νέα Επικουρική Ασφάλιση, επιλύεται το πρόβλημα της αδυναμίας επιδότησης λόγω κυοφορίας και λοχείας των εμμίσθων δικηγόρων, με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τις λοιπές μισθωτές εργαζόμενες.

Έτσι επιλύεται ένα φλέγον ζήτημα που είχε λάβει διαστάσεις, αποτελούσε αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων και το είχαμε αντιμετωπίσει στα πλαίσια του Κώδικα Δικηγόρων με γνωμοδοτήσεις από τη νομική υπηρεσία ΔΣΑ.

Η λύση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναμένουμε την καθυστερούμενη επί 5ετία, έκδοση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, που θα επιλύει συνολικά τα ζητήματα των παροχών σε χρήμα του Κλάδου Υγείας του e-ΕΦΚΑ». 

Οι παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο

Σχετικά με το νομοσχέδιο συνολικά, ο ΔΣΑ, παρατηρεί:

«…Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος επικουρικής ασφάλισης πρέπει να είναι αφενός η διαγενεακή δικαιοσύνη, κατά τρόπον ώστε οι νεότεροι ασφαλισμένοι να μην καλούνται στο διηνεκές να καλύπτουν τα αναλογιστικά ελλείμματα του συστήματος και αφετέρου ο δημόσιος χαρακτήρας του και η εγγύηση των συντάξεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά το μέτρο που το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξυπηρετεί τους ανωτέρω στόχους,το ΔΣ τοποθετείται, επί της αρχής, θετικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των ασφαλισμένων και ιδίως των νέων.

Κρίνει ως θετικές τις ρυθμίσεις που προβλέπουν:

α) Την κρατική εγγύηση για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων των νέων ασφαλισμένων, τουλάχιστον στο ύψος των εισφορών που έχουν καταβάλει μέσω κεφαλαιοποιητικού συστήματος και την μη κάλυψη στο μέλλον από τις εισφορές αυτές των αναλογιστικών ελλειμάτων του συστήματος.

β) Την κρατική εγγύηση για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων των σήμερα ασφαλισμένων δικηγόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό..

γ) Το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, με τη λειτουργία του Ταμείου ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και τον έλεγχό του από τους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς κανόνες

Το ΔΣ όμως διαφωνεί με τις κάτωθι προβλέψεις του νομοσχεδίου και ιδίως όσον αφορά:

α) Στην μη αναφορά σε ρητή κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, ώστε να διασφαλίζεται και στο μέλλον το ύψος των επικουρικών συντάξεων·

β) Στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην διοίκηση του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

γ) Στην κατάργηση της περιορισμένης ευθύνης των μελών του ΔΣ του ΤΕΚΑ. 

Υπέρ της ως άνω απόφασης ψήφισαν:

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Ευστάθιος Αναλυτής, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Φώτιος Κωτσής, , η Σύμβουλος-Ταμίας, Μαρινέττα Γούναρη Χατζησαράντου και οι Σύμβουλοι: Δημήτριος Αναστασόπουλος, Ιωάννης Δεληγεώργης, Σωτήριος Διαμαντόπουλος, Νικόλαος Κουτκιάς, Χρυσούλα Μαρινάκη, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, Βενιαμίν Μπατής, Ελευθέριος Ράντος, Κωνσταντίνος Ρίζος, Θεμιστοκλής Σοφός, Ζώης Σταυρόπουλος.

Κατά ψήφισαν:

Ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣΑ, Μιχάλης Καλαντζόπουλος οι Σύμβουλοι: Αντώνιος Αντανασιώτης (επισυνάπτεται η θέση του), Άρτεμις Κατωπόδη, Χαράλαμπος Κονδύλης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος (επισυνάπτεται η εισήγησή του), Βασίλειος Παπαστεργίου και Αγγελική Σεραφείμ

Απόντες ήταν οι Σύμβουλοι: Χρήστος Κακλαμάνης, Ιωάννης Κάπος, Γεώργιος Κλεφτοδήμος.

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

 

ΠΗΓΗ:DIKASTIKO.GR