facebook

1.Τροχαίο Ατύχημα – Σπληνεκτομή

Αποζημίωση επί Μονίμου Μερικής Αναπηρίας (ΑΚ 931) 20.000 ευρώ

Για το ορισμένο της αγωγής ΔΕΝ απαιτείται  Ιατρική Βεβαίωση

ή σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ για την διαπίστωση της Αναπηρίας

(βλ. σχετικά σχόλια και σχετική Νομολογία)

 

2.Ηθική Βλάβη  (ΑΚ 932) 15.000 ευρώ

Σπληνεκτομή (1)

Αποζημίωση επί Μονίμου Μερικής Αναπηρίας (ΑΚ 931) 20.000 ευρώ 

 

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, Τεύχος Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024)

 

Για το ορισμένο της αγωγής ΔΕΝ απαιτείται  Ιατρική Βεβαίωση ή σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ για την διαπίστωση της Αναπηρίας.

Οι γενικότερες συνέπειες της Αφαίρεσης της Σπληνός στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές από την δικαστηριακή πείρα και την κοινή λογική

και από τις προσκομισθείσες Ιατρικές Γνωματεύσεις.

Εξαιτίας του τραυματισμού του στο ένδικο τροχαίο ατύχημα ο εκκαλών – ενάγων υπέστη μόνιμη μερική αναπηρία συνεπεία της σπληνεκτομής στην οποία υποβλήθηκε, δεδομένου ότι  κατά την ιατρική επιστήμη η σπληνεκτομή επηρεάζει δυσμενώς την άμυνα του οργανισμού και ανά πάσα στιγμή ο εκκαλών κινδυνεύει να υποστεί θρομβοκυττάρωση, καθώς και σοβαρή ή λιγότερη σοβαρή λοίμωξη λόγω της απουσίας του σπληνός, οργάνου που συμβάλλει καθοριστικά στον αυτοκαθαρισμό του αίματος. Ο στερούμενος του ζωτικού αυτού οργάνου βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές, ή ακόμη και θανατηφόρες, λοιμώξεις και βακτηριδιακές μολύνσεις. Για τον λόγο ακριβώς αυτό συστήθηκε και στον εκκαλούντα ο άμεσος, ήτοι εντός τριών ημερών από την έξοδό του από το νοσοκομείο, εμβολιασμός του, γεγονός από το οποίο συνάγεται και ο αυξημένος κίνδυνος από την έλλειψη του ως άνω οργάνου. Σε κάθε περίπτωση, οι στερούμενοι του οργάνου του σπληνός,  και μετά τον εμβολιασμό τους, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο ως προς την πρόληψη όσο και ως προς έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε λοίμωξης, γεγονός που περιορίζει αντίστοιχα και την ελεύθερη επαγγελματική και κοινωνική του δραστηριότητα.

 

Επιδικάσθηκε,  το εύλογο ποσό των 20.000 ευρώ (ΑΚ 931) για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της μόνιμης μερικής αναπηρίας του εκκαλούντα, συνεπεία της σπληνεκτομής,  στην κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του εξέλιξη, ενόψει της ηλικίας του,36 ετών κατά το ατύχημα,  του βαθμού στον οποίο θα επηρεάσει η αναπηρία του την μετέπειτα ζωή του και της έλλειψης υπαιτιότητας του στην πρόκληση του ατυχήματος και της συνεπεία αυτού μερικής αναπηρίας του.

Ηθική Βλάβη  (ΑΚ 932) 15.000 ευρώ

Επιδικάσθηκε για εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των 15.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την αποκλειστική υπαιτιότητα του υπαίτιου οδηγού (παραβίαση stop), την απουσία συνυπαιτιότητας του εκκαλούντα στην πρόκληση του ατυχήματος, την φύση και την βαρύτητα του τραυματισμού του και την μόνιμη εξ αυτού μερική αναπηρία του, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η βλάβη του αριστερού άκρου ποδός με την ρήξη του εμπρόσθιου και οπίσθιου χιαστού, διότι το αντίστοιχο αίτημα σε σχέση με την ηθική του βλάβη απορρίφθηκε  ως αόριστο και δεν προσβάλλεται η εκκαλουμένη με την έφεση,  την παρατεταμένη αποθεραπεία του  τον πόνο και την σωματική και ψυχική ταλαιπωρία του, συνεκτιμώμενης και της ηλικίας του κατά το χρόνο του ατυχήματος (36 ετών) και της εν γένει οικογενειακή, κοινωνικής και  οικονομικής του κατάστασης (έγγαμος με ανήλικο τέκνο, εργαζόμενος ως διανομέας με μηνιαίο μισθό 340 ευρώ)

Σχόλια – Παρατηρήσεις

  1. Σπληνεκτομή

Αναιρείται Εφετειακή απόφαση κατ’ άρθρ. 559 αρ.20 ΚΠολΔ για παραμόρφωση του περιεχομένου της προσκομισθείσας στο δικαστήριο  βεβαίωσης ορθοπεδικού ιατρού, σχετικά με το ζήτημα της μόνιμης αναπηρίας που προκλήθηκε στον αναιρεσείοντα, λόγω σπληνεκτομής. Συγκεκριμένα το Εφετείο απέρριψε ως αβάσιμο το αίτημα του ενάγοντος ήδη αναιρεσείοντος, για επιδίκαση σχετικού κονδυλίου εξ ΑΚ 931, αναφέροντας ότι, στην ανωτέρω σχετική βεβαίωση δεν καταλείπεται πιθανότητα μόνιμης αναπηρίας, σε περίπτωση σπληνεκτομής, μη λαμβάνοντας όμως υπόψη, το κρίσιμο για την έκβαση της δίκης σχόλιο του εκδώσαντος την ανωτέρω βεβαίωση ιατρού (στο τέλος αυτής) και σύμφωνα με το οποίο »η σπληνεκτομή μετά έξι μήνες (χρόνος αποθεραπείας) καταλείπει μόνιμη μερική ανικανότητα περίπου 10%.  Πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή ο σπλην αποτελεί το αιματολογικό εργαστήριο του οργανισμού μας, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων, σαν επιπλοκή, με τη σπληνεκτομή«. ΑΠ.1124/2012, ΕΣυγκΔ 2012/377.

Ο παθών υπέστη Σπληνεκτομή και επιπροσθέτως εμφάνισε Μετατραυματική Δυσκαμψία αριστερού γόνατος  με συνοδό οστεοαρθρίτιδα μετρίου βαθμού και αστάθεια, συνεπεία ρήξεων πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού μέτριου βαθμού λειτουργικές επιπτώσεις εκ του ισχίου και του γόνατος, ήπια αστάθεια και συναισθηματική διαταραχή αντιδραστικού χαρακτήρα, με ποσοστό αναπηρίας 35%.  Επιδικάσθηκε ποσό  25.000 ευρώ εκ ΑΚ 931 πλέον 25.000 ευρώ εξ ΑΚ 932, Μον.Εφ.Πειρ.45/2022, ΕΣυγκΔ 2023.510.

Κρίθηκε ότι η αφαίρεση του σπλήνα, δηλαδή αφαίρεση οργάνου το οποίο κατά την ιατρική επιστήμη και τα διδάγματα της κοινής πείρας, είναι σημαντικό για τις αμυντικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού έναντι λοιμογόνων παραγόντων. Η αφαίρεση του σπλήνα συνιστά μόνιμη αναπηρία, ανεξάρτητα από το ότι στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας της Φ.80000/45219/1864 (ΦΕΚ Β’ 4591/27.12.2017) των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Οικονομικών δεν θεσπίζεται τέτοια (ποσοστό αναπηρίας 0%). Επιδικάθηκαν 15.000 ευρώ στον β’ ενάγοντα και 20.000 ευρώ στον γ’ ενάγοντα  εξ ΑΚ 931. Μον.Εφ.Θες. 1626/2022, ΕΣυγκΔ 2022/350.

Εξαιτίας της σπληνεκτομής και των πολλαπλών ως άνω καταγμάτων ο ενάγων  λογίζεται πλέον ότι φέρει μόνιμα μερική ανικανότητα προς εργασία καθόσον είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις, ενώ η ενασχόλησή του πλέον με χειρωνακτικές εργασίες είναι περιορισμένη.  Επιδικάσθηκαν 50.000 ευρώ ως εύλογη εξ ΑΚ 931 αποζημίωση, πλέον 50.000 ευρώ εξ ΑΚ 932, Μον.Εφ.Αθ.6000/2018, ΕΣυγκΔ 2019/40.

 

 Η αφαίρεση του σπλήνα, ο οποίος είναι ένα ζωτικό τμήμα του ανοσοποιητικού και αιμοποιητικού συστήματος, επέφερε στη ενάγουσα μόνιμη μερική αναπηρία, καθώς την καθιστά ευάλωτη στη μόλυνση από πηγές που αποτελούν μικρή απειλή για τα άτομα με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η  σπληνεκτομή κρίθηκε ότι ανήκει στις ακρωτηριαστικές επεμβάσεις και παρουσιάζει, αδιαμφισβήτητα, μόνιμη μερική αναπηρία (χωρίς να είναι αναγκαίο να προσκομιστεί ιατρική βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου ή απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής για τη διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας, όπως αβασίμως επικαλείται η εφεσίβλητη – εναγομένη). Συνεπώς η ενάγουσα εξαιτίας του τραυματισμού της  μειονεκτεί ως άτομο λόγω μείωσης της ανοσοποιητικής της προστασίας και ως εκ τούτου αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στο μέλλον. Συνακόλουθα επιδικάζεται σ’ αυτή το ποσό των 25.000 ευρώ (αντί των πρωτοδίκως επιδικασθέντων 5.000 ευρώ), εξ ΑΚ 931, Εφ.Αθ.2399/2017, ΕΣυγκΔ 2017/95.

(Βλ. και σχετικό Άρθρο Μιχαήλ Ον. Ονουφριάδη, “Οι κακώσεις του Σπληνός σε Τροχαίο Ατύχημα Ολίγα τινά περί του ΣΠΛΗΝΟΣ Ο ρόλος του στη λειτουργία του Ανθρώπινου Οργανισμού”, ΕσυγκΔ 2002/322.

Απόφ…

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας