facebook
LOGO ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ – ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ. ΚΡΙΤΙΚΗ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ,

ΠΕΡΙ … «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ, ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη

Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

(Το παρών άρθρο αποτέλεσε Εισήγηση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου «ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ – ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΕΛΚΟΜΕΝΩΝ», υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

20-21 Σεπτεμβρίου 2019).

 

Α.- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ.

 

Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα του ύψους της επιδικαστέας αποζημίωσης, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης, έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο μιας ιδιότυπης θεωρητικής, νομολογιακής, αλλά και νομοθετικής διελκυνστίνδας, μεταξύ των παθόντων από τροχαία ατυχήματα και των, συστηματικά και επίμονα υπερασπιζόμενων τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, ασφαλιστικών εταιρειών.

Η πίεση, μάλιστα, που ασκούν οι τελευταίες, με συνήθη αιχμή του δόρατος το «Επικουρικό Κεφάλαιο» και την αρθρογραφία του Προέδρου του, έφθασε μέχρι και την πρωτοφανή νομοθετική ρύθμιση του Ν. 4092/2012, που αποτιμούσε την ανθρώπινη ζωή στο ποσό των … 6.000 ΕΥΡΩ (!!!!) και, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από την συντονισμένη αντίδραση όλου του Νομικού Κόσμου της Χώρας (Δικαστήρια της ουσίας, Δικηγόροι, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων κλπ.) κρίθηκε ήδη ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Παρ’ όλα αυτά, η πλευρά, που υποστηρίζει την τελευταία άποψη, δεν πτοήθηκε από την «ατυχή» αυτή έκβαση του Ν. 4092/2012. Με νεώτερη αρθρογραφία, που φιλοξενήθηκε, μάλιστα, στην ιστοσελίδα «ΔΙΚΑΣΤΗΣ», αλλά και συγκεκριμένων Δικηγορικών Συλλόγων (Τρίπολης κλπ), επανέρχεται δριμύτερη.

Η νεώτερη άποψη, που υποστηρίζεται εκ μέρους της, ούτε λίγο – ούτε πολύ, επιχειρεί να καταργήσει την ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ και το ΕΥΛΟΓΟ αυτής, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς και την σχετική ελεύθερη, κυρίαρχη και διακριτική κρίση του Δικαστή, επιβάλλοντας ισοπεδωτικά «αντικειμενικούς» … ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ (!!!!) για την ζωή, την σωματική ακεραιότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του παθόντος πολίτη.

Ο τρόπος, δε, της «αντικειμενικής» εκτίμησης της αποζημίωσης, που προτείνεται, είναι πραγματικά εκπληκτικός: Καταργείται η εξέταση και η αξιολόγηση κάθε μιας επί μέρους ζημίας ξεχωριστά και προτείνεται το σύστημα της … ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ των ζημιών αυτών, έτσι ώστε, με την χρήση προκαθορισμένων πολλαπλασιαστών, να προκύπτει ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ, συμπεριλαμβανόμενης και της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης (!!!!). ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΟΛΑ (!!!!).

Στο βάθος, τέλος, αυτής της δήθεν «λελογισμένης» οικονομονομικής προσέγγισης, προτείνεται Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ηθικής βλάβης και της ψυχικής οδύνης, με την παραπλανητική επίκληση των αντίστοιχων ρυθμίσεων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι νομικά… «προχωρημένες» απόψεις αντιμετωπίζονται ευνοϊκά απ’ την εποπτεύουσα Αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Διοικητή της, σκόπιμο θα ήταν να θυμηθούμε και να τονίσουμε, στην παρούσα συνάντησή μας, τα αυτονόητα και την επίσημη θέση του Αρείου Πάγου, πριν μας αιφνιδιάσει, και πάλι, κάποια ξαφνική και απροσδόκητη νομοθετική ρύθμιση.

Β.- Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ – ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ.

LOGO ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Με την εγγραφή σας στο περιοδικό ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στις εισηγήσεις του Πανελλήνιου Νομικού Συνεδρίου. 

ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Νομική Σχολή Σεπτέμβριος 2019.

Για την εγγραφή σας πατήστε στο παρακάτω εικονίδιο:

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας