facebook
NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

Ψυχική Οδύνη 460.000 ευρώ

1.Εκτροπή Οχήματος και πρόσκρουση σε Φωτεινό Σηματοδότη

2. Ζώνη Ασφαλείας – Έλλειψη Δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με τον Θανάσιμο τραυματισμό των επιβαινόντων

3. Ένσταση Διακινδύνευσης Επιβαινόντων

4. Ψυχική Οδύνη επί της Α Αγωγής 460.000 ευρώ επί της Β Αγωγής 390.000 ευρώ

5. Έξοδα Κηδείας – Περιεχόμενο

Σχόλια – Παρατηρήσεις

Εκτροπή Οχήματος και πρόσκρουση σε Φωτεινό Σηματοδότη 

(Δημοσιεύεται στη ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Φεβρουάριος – Μάρτιος 2018)

Αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού ΙΧΕ αυτοκινήτου η οποία κινούμενη στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας σε λεωφόρο, εξετράπη της πορείας της εισερχόμενη σε αριστερή στροφή, λόγω υπερβολικής ταχύτητας (100 χ/ω) και ολισθηρότητας του οδοστρώματος από προηγηθείσα βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να ανέλθει επί του πεζοδρομίου και να επιπέσει με το δεξιό μέρος του με σφοδρότητα στον φωτεινό σηματοδότη.

Η αποκλειστική υπαιτιότητα της οδηγού δεν αμφισβητείται από τους εναγόμενους και για το οποίο σε συνδυασμό με τη γενική της άρνηση και το σύνολο των ισχυρισμών τους συνάγεται κατά την κρίση του Δικαστηρίου ομολογία, κατ’ άρθρο 261 του ΚΠολΔ).

Ζώνη Ασφαλείας – Έλλειψη

Δεν τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με τον Θανάσιμο τραυματισμό των επιβαινόντων

Προς απόδειξη του ισχυρισμού περί μη χρήσης ζώνης ασφαλείας από τους θανασίμους τραυματισθέντες επιβάτες γίνεται επίκληση της μαρτυρικής κατάθεσης πυροσβέστη, που συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού και ο οποίος κατέθεσε ότι απ΄ότι διαπίστωσε δεν φορούσε κανένα από τα επιβαίνοντα άτομα ζώνη ασφαλείας. Κρίθηκε όμως ότι, το αποδεικτικό αυτό μέσο δεν παρέχει ασφαλή κρίση, καθόσον ο ανωτέρω μάρτυρας αυτός έφθασε στον τόπο του ατυχήματος μετά από πάροδο χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο είναι πολύ πιθανόν να αφαιρέθηκαν οι ζώνες ασφαλείας από τους φίλους που ακολουθούσαν σε άλλο όχημα και προσέτρεξαν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες πριν φθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπροσθέτως κρίθηκε ότι , η παράλειψη χρήσης της ζώνης ασφαλείας, δεν αποδείχθηκε ότι συνδέεται αιτιωδώς με τον θανατηφόρο τραυματισμό τους, καθόσον ακόμη και αν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, ο θάνατός τους θα ήταν αναπόφευκτος, δεδομένης της σφοδρής πρόσκρουσης με την εμπρόσθια δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου (ήτοι εκεί όπου κάθονταν οι δύο θανόντες) .στον φωτεινό σηματοδότη.

Ένσταση Διακινδύνευσης Επιβαινόντων

Απορριπτέος ως αβάσιμος κρίθηκε ο ισχυρισμός της εναγόμενης ασφαλιστικής εταιρείας ότι οι θανόντες δεν ζήτησαν τον περιορισμό της ταχύτητας ή την κάθοδό τους από το όχημα, διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή καθιστάμενοι συνυπαίτιοι κατά ποσοστό 45 % για το επελθόν αποτέλεσμα του θανάσιμου τραυματισμού τους, καθόσον αποδείχθηκε ότι γνώριζαν την οδηγό επί σειρά ετών και είχαν τη βεβαιότητα ότι ήταν μια προσεκτική οδηγός, η οποία, μάλιστα, προκειμένου να μεταφέρει τους φίλους της με ασφάλεια, δεν κατανάλωσε καθόλου οινοπνευματώδη ποτά κατά την παραμονή της στο μπαρ.

Ψυχική Οδύνη

Ψυχική Οδύνη επί της Α Αγωγής 460.000 ευρώ

Για τον θάνατό 19χρονου επιμεριζόμενα :

Ανά 130.000 ευρώ σε καθένα γονέα

100.000 ευρώ στην αδελφή

40.000 ευρώ στην γιαγιά

Ανά 30.000 ευρώ σε καθένα από τους δύο προγόνους του.

Ψυχική Οδύνη επί της Β Αγωγής 390.000 ευρώ

Για τον θάνατο 20χρονου επιμεριζόμενα:

Ανά 130.000 ευρώ σε καθένα γονέα

100.000 ευρώ στον αδελφό

30.000 ευρώ στη γιαγιά

Έξοδα Κηδείας

Στα έξοδα κηδείας περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων και τα έξοδα μεταφοράς του θανόντος σε τόπο διάφορο του θανάτου με το σύνηθες μεταφορικό, τα απαραίτητα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής (λ.χ. δημοσίευση νεκρώσιμων αγγελιών σε εφημερίδα), δαπάνη μισθώσεως και κατασκευή τάφου, οι δαπάνες πένθιμου δεξιώσεως ή συνεστιάσεως, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα, μετά την ταφή. Αντιθέτως, δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα μνημόσυνων ή προμήθειας πένθιμων ενδυμασιών, τα φιλοδωρήματα στο νεκροταφείο, οι καταθέσεις στεφανιών και σταυρών από άνθη, προεχόντως δε τα έξοδα για την κατασκευή οικογενειακού τάφου. Επίσης δεν επιδικάζονται τα έξοδα ταξιδιού των συγγενών και γονέων του θανατωθέντος, για να μεταβούν στον τόπο όπου θα γίνει η επικήδεια τελετή , πλην όμως επιδικάζονται τα έξοδα μεταβάσεως προς παραλαβή του νεκρού.

Αποφ.Μον.Πρωτ.Αθην….

ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας