facebook
Αρχική Νομολογία Τροχαίο και Ασφαλιστικό - Ιδιωτική Ασφάλιση - Αστική ευθύνη επί τροχαίων ατυχημάτων Αναγωγή Ασφαλιστή κατά Ασφαλισμένου υπόκειται σε 20ετή Παραγραφή

Αναγωγή Ασφαλιστή κατά Ασφαλισμένου υπόκειται σε 20ετή Παραγραφή

Αναγωγή Ασφαλιστή κατά Ασφαλισμένου υπόκειται σε 20ετή Παραγραφή (1)

(Δημοσιεύεται στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ τεύχος Απρίλιος 2019)

Το δικαίωμα αναγωγής του ασφαλιστή κατά του ασφαλισμένου, το οποίο κατά τα προαναφερόμενα στηρίζεται στην αναγκαστικού δικαίου διάταξη του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 489/76, υπόκειται στη συνήθη εικοσαετή παραγραφή του άρθρου 249 ΑΚ, που προβλέπει ότι “Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι αξιώσεις παραγράφονται σε είκοσι χρόνια”, διότι, δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει συντομότερη παραγραφή του δικαιώματος αυτού. Η παραγραφή του άρθρου 10 του ν. 2496/97 που ορίζει ότι “αξιώσεις που πηγάζουν από την ασφαλιστική σύμβαση παραγράφονται στις ασφαλίσεις ζημιών μετά από τέσσερα (4) χρόνια και στις ασφαλίσεις προσώπων μετά από πέντε (5) χρόνια από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκαν”, αφορά τις απαιτήσεις και αξιώσεις του ασφαλιστή και του ασφαλισμένου που ιδρύονται από την ασφαλιστική σύμβαση και όχι από το νόμο, όπως π.χ. η αξίωση του ασφαλιστή προς καταβολή του συμφωνηθέντος ασφαλίστρου. Και ναι μεν οι περί παραγραφής διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2496/1997 τυγχάνουν εφαρμογής στις διατάξεις περί υποχρεωτικής ασφάλισης του άρθρου 26 του ν. 2496/1997 πλην, όμως δεν τυγχάνουν εφαρμογής στις διατάξεις του ν. 489/1976, και συνεπώς ούτε στην περί αναγωγής ασφάλιση του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 489/1976, δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2496/1997, κατά ρητή επιταγή της διατάξεως της παραγράφου 6 του ιδίου άρθρου του νόμου αυτού, δεν εφαρμόζονται στην υποχρεωτική ασφάλιση ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων.

Εν προκειμένω κρίθηκε ότι το Εφετείο με το να δεχτεί ως νόμιμη την προβληθείσα από τους εναγόμενους και ήδη αναιρεσίβλητους ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου και επαναφερθείσα με σχετικό λόγο της έφεσής τους ένσταση τετραετούς από το άρθρο 10 του ν. 2496/97 παραγραφής της εξ αναγωγής αξιώσεως της ενάγουσας και ήδη αναιρεσείουσας ασφαλιστικής εταιρίας αν και το εκ του νόμου (άρθρο 11 παρ. 1 του ν. 489/76) αναγωγικό δικαίωμα υπόκειται στη συνήθη εικοσαετή από το άρθρο 249 ΑΚ παραγραφή, η οποία δεν είχε συμπληρωθεί κατά το χρόνο άσκησης των ένδικων αγωγών (αναγωγών) παραβίασε, αφ’ ενός μεν τη διάταξη του άρθρου 10 του ν. 2496/97 την οποία εφάρμοσε, αν και δεν ήταν εφαρμοστέα, αφ’ ετέρου δε τη διάταξη του άρθρου 11 παρ. 1 του ν. 489/1976 την οποία δεν εφάρμοσε, αν και ήταν εφαρμοστέα.

Επομένως δεκτοί ως βάσιμοι κρίνονται οι εκ του άρθρου 559 αρ. 1 ΚΠολΔ, λόγοι αναιρέσεως.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Παραγραφή των εξ αναγωγής αξιώσεων Ασφαλιστή κατά ασφαλισμένου του.

Αντί άλλων παραθέτουμε την σκέψη του δευτεροβάθμιου ότι δεν μπορεί δικαιοπολιτικά να γίνει δεκτό, η αξίωση εξ αναγωγής του ασφαλιστή, να υπόκειται στην πολύ μακρά εικοσαετή παραγραφή του άρθρου 249 ΑΚ, ενώ η αντίστοιχη αξίωση του ασφαλισμένου κατά του ασφαλιστή (που πηγάζει από την ίδια σύμβαση) να υπόκειται στη βραχυχρόνια τετραετή ή πενταετή παραγραφή του άρθρου 10 Ν. 2496/1997, που αρχίζει από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε, όπως παγίως γίνεται δεκτό, παραδοχή που θα οδηγούσε σε άνιση και παράλογη διαφοροποίηση των δύο υποκειμένων της σύμβασης ασφάλισης. Ομοίως αντίκειται στη λογική, το ότι η μεν κύρια αξίωση αποζημίωσης του παθόντος τρίτου κατά του ασφαλιστή να υπόκειται στη βραχεία πενταετή παραγραφή του άρθρου 10 παρ. 2 Ν. 489/1976 (διετή πριν την αντικατάσταση της παρ. 2 αυτού του άρθρου με το άρθρο 7 Ν. 3557/2007), η δε αξίωση του ασφαλιστή κατά του ασφαλισμένου του, μετά την ικανοποίηση του παθόντος τρίτου, να υπόκειται στην πολύ μακρά εικοσαετή παραγραφή, μεταχείριση η οποία, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, βρίσκεται εκτός νομοθετικής βούλησης”.

(ΣΣ. απλή λογική).

Απόφ.ΑΠ….

 

Για Πληροφορίες για το Πανελλήνιο Νομικό Συνέδριο το Τροχαίο Ατύχημα Αστική και Ποινική ευθύνη των Εμπλεκομένων Μερών πατήστε εδώ 

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας