facebook
Αρχική Νομολογία Υπαιτιότης - Συνυπαιτιότης Αποζημίωση επί Υλικών Ζημιών ΦΠΑ Προσφορών συνεργείου Ολική Καταστροφή Οχήματος ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

Αποζημίωση επί Υλικών Ζημιών ΦΠΑ Προσφορών συνεργείου Ολική Καταστροφή Οχήματος ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

Εφετείο Αθηνών Αριθμός 5897/2005
Πρόεδρος: Σπυρίδωνας Ζακόπουλος
Εισηγήτρια: Διονυσία Μπιτζούνη
Δικηγόροι: Αναστάσιος Πασπάλης & Γιάννης Ιωσηφέλλης, Αλέξανδρος Μπρέ

Για τον υπολογισμό της σχετικής αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη και ο ΦΠΑ που αναφέρεται στην σχετική προσφορά συνεργείου , καίτοι δεν αγοράσθηκαν τα ανταλλακτικά και δεν έλαβαν χώρα οι εργασίες επισκευής.
Η θετική ζημία του ιδιοκτήτη στην περίπτωση αυτή συνίσταται στο ποσό της δαπάνης που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών του αυτοκινήτου και την επαναφορά αυτού στην πριν από το ατύχημα κατάσταση, γεννάται δε η ζημία αυτή αμέσως μετά την προσβολή του αυτοκινήτου, το εάν όμως αυτή θα αποκατασταθεί αποτελεί δικαίωμα του ιδιοκτήτη.
Σ.Σ. Η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ προβλέπεται από τις σχετικές περί αυτού διατάξεις. Με το άρθρο 297-299 ΑΚ επιδικάζεται παρούσα και μέλλουσα ζημία. Συνεπώς η σχετική αξίωση είναι επιδικαστέα.

Ολική Καταστροφή Οχήματος

Αποδεικνύεται ότι το είδος και η έκταση των βλαβών για την αποκατάστασή τους θα απαιτούσαν δαπάνες, που υπερβαίνουν το ύψος της αξίας του οχήματος. Ανεξάρτητα όμως απ αυτό, λόγω των βλαβών σε καίρια σημεία του αυτοκινήτου είναι αμφίβολη η μετά την επισκευή του επαναφορά του στην κανονική και ασφαλή λειτουργική του ικανότητα* , την οποία είχε τούτο πριν από το ατύχημα.