facebook

1.Αποθετική Ζημία Δημοσίου Υπαλλήλου

Εξαναγκασθείς σε Συνταξιοδότηση

εξαιτίας Τροχαίου Ατυχήματος

 

2.Αθροιστική Απόληψη Αποζημίωσης – ΑΚ 930 παρ.3

Στο ποσοστό αναπηρίας 25% εξαιτίας του ατυχήματος προστίθεται

και το προϋπάρχον ποσοστό αναπηρίας 67% (λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας),

ήτοι συνολικό ποσοστό αναπηρίας 75%

 Επικυρώνεται η προσβαλλόμενη Εφετειακή απόφαση η οποία έκρινε  ότι  το ποσοστό 25% της μόνιμης αναπηρίας της ενάγουσας – παθούσας που  οφείλεται  στο ένδικο τροχαίο ατύχημα  δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι την καθιστά ανίκανη για εργασία. Της το ανωτέρω ποσοστό αναπηρίας της πρέπει να προστεθεί  στο ήδη προϋπάρχον του ατυχήματος ποσοστό αναπηρίας της 67%, λόγω της ρευματοειδούς αρθρίτιδας της, ήτοι συνολικά ποσοστό αναπηρίας 75%, με συνέπεια μετά το ένδικο  τροχαίο ατύχημα και εξαιτίας αυτού  να αδυνατεί  πλέον να ανταποκριθεί της απαιτήσεις της  εργασίας της, μόνιμη υπάλληλος ΥΕ προσωπικού καθαριότητας με την ειδικότητα ΥΕ επιμέλεια κήπων του Νοσοκομείου Ηρακλείου,, ασφαλισμένη στο Δημόσιο, εξαναγκαζόμενη να συνταξιοδοτηθεί  πρόωρα, επειδή είχε εξαντλήσει το δικαιούμενο χρόνο αναρρωτικών αδειών λόγω του σοβαρού τραυματισμού της κατά το ατύχημα. Λόγω της ανικανότητάς της της εργασία το ποσό της σύνταξης της δεν εκπίπτει από την ανωτέρω αποζημίωση, αφού αυτό έχει ως αιτία της γενόμενες κρατήσεις από το μισθό που έπαιρνε κατά το διάστημα που παρείχε την εργασία της.  Κατά συνέπεια, η ενάγουσα μπορεί να αξιώσει αθροιστικά κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 930 παρ. 3 ΑΚ το σύνολο των μηνιαίων  ακαθάριστων αποδοχών της κατά το επίδικο χρονικό διάστημα.

 Απορριπτέος ο λόγος αναίρεσης της αναιρεσείουσας ασφαλιστικής εταιρίας για  εσφαλμένη ερμηνεία και  εφαρμογή του άρθρου 298 ΑΚ και άρθ. 54 παρ. 1 Ν 3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).

 

Ηθική Βλάβη (932 ΑΚ)  

Αποζημίωση επί Μονίμου Αναπηρίας (931 ΑΚ)

Αναιρετικός Έλεγχος επιδικαζόμενων ποσών

Μειωτική Τάση από τον Άρειο Πάγο (2)

 

Αναιρετική Διαδικασία (559 αριθ.1 ΚπολΔ)

Δεκτός ο λόγος αναίρεσης της αναιρεσείουσας Ασφαλιστικής Εταιρίας

 

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  έκρινε ότι   το Εφετείο επιδικάζοντας στην ενάγουσα  α) το ποσό των  30.000 ευρώ για εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (932 ΑΚ) (πρωτοδίκως επιδικάστηκε το ποσό των 20.000 ευρώ)., και β) το ποσό των 20.000 ευρώ για την εκ του άρθρου 931  ΑΚ αποζημίωση λόγω μονίμου αναπηρίας, παραβίασε  την αρχή της αναλογικότητας και υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας (πρωτοδίκως επιδικάστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ), εφόσον, υπερτερούν και μάλιστα καταφανώς, εκείνων που συνήθως επιδικάζονται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Βάσιμος ο λόγος αναίρεσης. Αναιρεί και παραπέμπει την υπόθεση.  

 

 Σχόλια – Παρατηρήσεις

1.Αποθετική Ζημία Δημοσίου Υπαλλήλου εξαναγκασθείς σε Συνταξιοδότηση εξαιτίας Τροχαίου Ατυχήματος

Αν ο εργαζόμενος στο Δημόσιο, εξαιτίας του τραυματισμού του από υπαιτιότητα τρίτου, καταστεί ανίκανος προς εργασία και εξ’ αυτού του λόγου συνταξιοδοτηθεί προώρως (στερούμενος πλέον των αποδοχών που θα εισόδευε, αν συνέχιζε να εργάζεται), η ζημία του προσδιορίζεται από το ύψος των απωλεσθέντων αποδοχών και αυτή επιβάλλεται να καλύψει η αποζημίωση, ΑΠ.152/2017, ΕΣυγκΔ 2017/89

Ζημία του ενάγοντος εξαιτίας του τραυματισμού του αποτελεί και η διακοπή του μισθού από τον εργοδότη Ελληνικό Δημόσιο λόγω ανικανότητας προσφοράς εργασίας, η απώλεια διαφόρων επιδομάτων αδείας, δώρων και νομίμων κρατήσεων. Η αποζημίωση του παθόντος για τη στέρηση των εισοδημάτων του εξαιτίας της ανικανότητάς του για παροχή της εργασίας περιλαμβάνει το σύνολο των ακαθαρίστων (μικτών) αποδοχών του, τις οποίες θα λάμβανε αν δεν τραυματιζόταν, δηλαδή εκείνες στις οποίες περιλαμβάνονται και οι νόμιμες κρατήσεις, που ο εργοδότης πρέπει να παρακρατεί από τις αποδοχές του μισθωτού.

Μον.Πρ.Αθ.2155/2013, ΕΣυγκΔ 2014/485.

 

  1. Ηθική Βλάβη – Αναιρετικός Έλεγχος επιδικαζόμενων ποσών

 Δυστυχώς και πάλι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της μείωσης των επιδικαζόμενων ποσών από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ακόμη και σε περιπτώσεις μόνιμης αναπηρίας σε εξευτελιστικά ποσά, μικρότερα και από τα επιδικαζόμενα πολλές φορές τελευταία σε θάνατο ζώου.

Απόφ. ΑΠ…

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας