facebook
Αρχική Νομολογία Υπαιτιότης - Συνυπαιτιότης Σύγκρουση σε σχετική Διασταύρωση «Τ» ΠΑπόφ. Α.Π.635/2007 ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΣΕΛ.596

Σύγκρουση σε σχετική Διασταύρωση «Τ» ΠΑπόφ. Α.Π.635/2007 ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΣΕΛ.596

Σύγκρουση σε σχετική Διασταύρωση «Τ»
Προτεραιότης του εκ δεξιών

Επί ισόπεδου κόμβου σε σχήμα «Τ» , η προτεραιότητα ανήκει στον κινούμενο επί της τέμνουσας οδού, έναντι των εξ αριστερών του κινουμένων, έστω και σε κύρια οδό οχημάτων.
Οι ισόπεδες συμβολές, διακλαδώσεις ή διασταυρώσεις οδών, περιλαμβανομένων και των ελεύθερων χώρων που σχηματίζονται από αυτές, όταν δεν υπάρχει σήμανση, η προτεραιότητα ανήκει σε εκείνον που έρχεται από δεξιά. ( άρθρ. 26 παρ. 4 και 5 του ΚΟΚ) 
Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα αναγνωρίζεται μόνο στις περιοριστικώς αναφερόμενες στην εν λόγω διάταξη περιπτώσεις: α) όσων κινούνται σε αυτοκινητοδρόμους, εθνικές οδούς ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας και β) τα σιδηροδρομικά και τροχιοδρομικά οχήματα οι οποίοι έχουν σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα, γ) όσων εισέρχονται σε οδό από χωματόδρομο, μονοπάτια, παρόδια ιδιοκτησία, χώρους στάθμευσης και σταθμούς ανεφοδιασμού και δ) όσων εκκινούν ή κινούνται προς τα πίσω, όπου αυτό επιτρέπεται, οι οποίοι οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να παραχωρούν προτεραιότητα στους εξ αριστερών τους κινούμενους οδηγούς. 
Στις εξαιρέσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση κατά την οποία σε ισόπεδο κόμβο μία οδός τέμνει καθέτως άλλη σε σχήμα «Τ», ήτοι καταλήγει σ αυτήν χωρίς να συνεχίζεται, διότι ούτε ρητά στο νόμο αναφέρεται αυτή η περίπτωση, ούτε και καταναλογία μπορεί να ενταχθεί στην εξαίρεση. 


Απόφ. Α.Π.635/2007 
Πρόεδρος: Αθ. Κρητικός
Εισηγητής: Γεώρ. Πετράκης
Δικηγόροι: Κων. Καραβαγγέλης & Αλέξ. Τζανετάκης



Σχόλια & Παρατηρήσεις

1) Σύγκρουση σε σχετική Διασταύρωση «Τ» – ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότης.
βλ. ομοίως και Απόφ. Εφ.Θεσ. 2289/2007 ΣΕΣυγκΔ 2007/605