facebook
Αρχική Νομολογία Αποζημίωση επί σωματικών βλαβών Τροχαία με Αλλοδαπούς Αποζημίωση για Στέρηση Διατροφής ή Υπηρεσιών των μελών της Οικογενείας του ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ Εργασίας Θανόντος Αλλοδαπού – Νόμιμος (1) Απόφ. Α.Π. 852/2004 ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 ΣΕΛ.199

Τροχαία με Αλλοδαπούς Αποζημίωση για Στέρηση Διατροφής ή Υπηρεσιών των μελών της Οικογενείας του ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ Εργασίας Θανόντος Αλλοδαπού – Νόμιμος (1) Απόφ. Α.Π. 852/2004 ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 ΣΕΛ.199

Η παροχή εργασίας από τον μη εφοδιασμένο με άδεια εργασίας αλλοδαπό, που δεν είναι υπήκοος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, θεμελιώνει, υπό τους όρους των άρθρων 1389, 1390, 1485 και 1489 Α.Κ, δικαίωμα διατροφής της συζύγου και των τέκνων του έναντι αυτού με βάση τα έσοδα που αυτός αποκόμιζε από την ακύρως παρεχόμενη αυτή εργασία του . 

Επί θανατώσεως αλλοδαπού, θεμελιώνεται αξίωση τούτων κατά του υπόχρεου για αποζημίωση, εφόσον κατά τη συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων ο θανατωθείς θα εξακολουθούσε να παρέχει την εργασία του, αν δεν μεσολαβούσε ο θάνατός του (Ολ ΑΠ 3/2004) 

Οι σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να συνεισφέρουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, για την αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Η υποχρέωση για συνεισφορά από κοινού των συζύγων γίνεται με την προσωπική εργασία, τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους. 
Στην υποχρέωση δε συνεισφοράς περιλαμβάνονται ειδικότερα, η αμοιβαία υποχρέωση των συζύγων για διατροφή τους και η κοινή υποχρέωση για διατροφή των τέκνων τους (1390,1485 και 1489 παρ. 2 Α.Κ) 
Περιεχόμενο της έννοιας των κατά τις άνω διατάξεις «εισοδημάτων» και «οικονομικών δυνάμεων» του προσώπου, ως στοιχείων προσδιορισμού της υποχρεώσεως αυτού για διατροφή συζύγου και τέκνων» αποτελεί και η κατ΄ άρθρο 904 Α.Κ. προστατευόμενη αξίωσή του κατά του εργοδότου λόγω αδικαιολογήτου πλουτισμού από την ακύρως ή παρανόμως παρασχεθείσα εργασία του. 

Σχόλια & Παρατηρήσεις

1) Βλ. ομοίως και Ολμ.Α.Π. 3/2004, ΣΕΣυγκΔ 2004/46 μετά σχετικών Παρατηρήσεων & Σχολιών και Νομολογίας. 
Όπως έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν μετά την αθρόα είσοδο στην χώρα μας αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε., προέκυψαν ιδιαίτερα νομικά ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η αποζημίωση για στέρηση διατροφής του άνευ αδείας εργασίας θανόντος αλλοδαπού. Μετά την έκδοση της ανωτέρω αποφάσεως της Ολμ. του ΑΠ υπ΄αριθμ. 3/2004, το θέμα έχει πλέον λυθεί σύμφωνα και με τους κανόνες της ουσιαστικής απονομής δικαίου, ξεγλιστώντας από της συμπληγάδες των εν γένει κανονιστικών διατάξεων εσωτερικού δικαίου, αποτρέποντας όπως τονίσαμε και στο παρελθόν την έκθεση (ρεζίλεμα) της χώρας μας.