1.Ενδοοικογενειακή Απλή Σωματική Κάκωση

κατά Συγγενή Β΄ Βαθμού εξ Αγχιστείας (Αδελφής Συζύγου)

 2.Έννοια Οικογένειας

3.Διαβάθμιση Σωματικής Βλάβης και Έννομες Συνέπειες

4.Απορριπτέος ως Αβάσιμος ο εκ του Άρθρου 510 §1 Ε’ ΚΠΔ Α΄ Λόγος Αναίρεσης

(1 παρ. 1, 2 στοιχ. α΄, 3 εδ. α΄, 6 παρ.1 εδ. α΄ Ν. 3500/2006, 308 παρ.1 εδ. α΄ ΠΚ)

 

Όταν οι κατ’ ιδίαν πράξεις ενδοοικογενειακής βίας στρέφονται κατά των προσώπων που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 2 εδ. α του ν. 3500/2006, δεν απαιτείται η συνοίκησή τους με τον δράστη. Τέτοιοι συγγενείς είναι, σύμφωνα με τα άρθρα 1461,1462 ΑΚ, στα οποία σιωπηρά παραπέμπει η άνω διάταξη, και οι αδελφοί της συζύγου του δράστη, αφού με αυτούς συνδέεται με εξ αγχιστείας συγγένεια δεύτερου βαθμού. Εξάλλου, το έγκλημα της σωματικής βλάβης διαβαθμίζεται αναλόγως της σπουδαιότητας αυτής σε απλή ή εντελώς ελαφρά, η οποία, χωρίς να είναι εντελώς επουσιώδης, έχει επιπόλαιες συνέπειες. Η σχετική κρίση του δικαστηρίου της ουσίας πρέπει να είναι αιτιολογημένη λόγω της διαφοροποίησης των προβλεπόμενων ποινών. Ειδικότερα, στην περίπτωση που πρόκειται για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ο χαρακτηρισμός της ως απλής ή εντελώς ελαφράς είναι αναγκαίος και η σχετική κρίση πρέπει να αιτιολογείται, αφού, αν η σωματική κάκωση είναι εντελώς ελαφρά για τη θεμελίωση άδικης πράξης απαιτείται συνεχής συμπεριφορά.

  

Απορριπτέος ως Αβάσιμος ο εκ του Άρθρου 510 §1 Ε’ ΚΠΔ Α΄ Λόγος Αναίρεσης

(1 παρ. 1, 2 στοιχ. α΄, 3 εδ. α΄, 6 παρ.1 εδ. α΄ Ν. 3500/2006, 308 παρ.1 εδ. α΄ ΠΚ)

 Με τον ως άνω λόγο προσάπτονται οι αιτιάσεις περί εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής α) των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 2 εδ. α, 3, 6 παρ.1 του Ν. 3500/2006 για το λόγο ότι η παθούσα δεν εντασσόταν στην έννοια της οικογένειας λόγω της μη συνοίκησής της με το δράστη και β) των διατάξεων του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 3500/2006 σε συνδ. με το άρθρο 308 παρ. 1 εδ. α του ΠΚ, για το λόγο ότι συνέτρεχε περίπτωση εντελώς ελαφράς σωματικής βλάβης.

Εν προκειμένω, το Δικαστήριο απέρριψε αυτές ως αβάσιμες, διότι η πράξη της απλής ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης για την οποία καταδικάστηκε ο αναιρεσείων στρέφεται κατά της αδελφής της συζύγου του, η οποία είναι συγγενής αυτού δευτέρου βαθμού εξ αγχιστείας, εντάσσεται δε στην έννοια της οικογένειας και επομένως, δεν απαιτείται η συνοίκησή της με τον δράστη για τη στοιχειοθέτηση του επίμαχου εγκλήματος. Επιπλέον, το Δικαστήριο δεχόμενο ότι λόγω των πολλών εκδορών σε διαφορετικά και ευαίσθητα μέρη του σώματος της παθούσας ως και του δήγματος που της προκάλεσε ευαισθησία και τοπικό οίδημα αλλά και της λήψης φαρμακευτικής αγωγής και αναρρωτικής άδειας, οι εξ αυτής συνέπειες δεν ήταν επιπόλαιες, ορθά εφάρμοσε τις ανωτέρω διατάξεις.

Απορρίπτει την .. αίτηση αναίρεσης

Απόφ.ΑΠ

POST ΣΤΑ FACEBOOK FYkoQOeX0AMs386                                                        AAAAA ΝΕΟ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ gia site 41 1 2AAAAA NEO ΒΙΝΤΕΟ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 1NEW

 

 

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας