Διακίνηση Ναρκωτικών Ουσιών από Κοινού και κατ΄ Επάγγελμα
υπό τη μορφή της Κατοχής και Μεταφοράς αυτών
Μεταφορά δεκατεσσάρων (14) δεμάτων κοκαΐνης συνολικού βάρους βάρους 10.316 Κg και έξι (6) δεμάτων κατεργασμένης ινδικής κάνναβης συνολικού βάρους 5.269 kg, επιμελώς κρυμμένα στο πίσω μέρος του επικαθήμενου ψυγείου φορτηγού μεταφοράς νωπών κρεάτων, και συγκεκριμένα εντός της φυσούνας από όπου εισέρχεται κρύος αέρας στο θάλαμο, ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους σε τυχόν επιγενόμενο έλεγχο των διωκτικών αρχών, ακόμη και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, δεδομένου ότι είχαν παγώσει, και έτσι ο σκύλος των Λιμενικών αρχών δεν μπορούσε να τις μυρίσει .
Το βασικό έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών τυποποιείται με το άρθρο 20 του ν. 4139/2013, στο οποίο αναφέρονται ενδεικτικά οι διάφοροι τρόποι τέλεσής του που αποτελούν ένα μόνο έγκλημα αν αφορούν την ίδια ποσότητα ναρκωτικών, και περιέχεται μεταξύ αυτών η κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
Με το άρθρο 23 του ανωτέρω ν. 4139/2013 τυποποιούνται οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και στην παράγραφο 2 περ. α’ του ίδιου άρθρου, ορίζεται ότι τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή από 50.000 ευρώ μέχρι ένα 1.000.000 ευρώ, ο δράστης των πράξεων των άρθρων 20 και 22, όταν κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτεί την τέλεση κάποιας πράξης διακίνησης ή κατ’ επάγγελμα διακινεί ναρκωτικές ουσίες και το προσδοκώμενο όφελος του δράστη υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ.
Η κρίση του δικαστηρίου για το ότι το σωρευτικά με την κατ’ επάγγελμα άσκηση απαιτούμενο από τη διάταξη αυτή ύψος του προσδοκώμενου οφέλους είναι ανώτερο του ποσού των 75.000 ευρώ ΔΕΝ ελέγχεται αναιρετικά από τον Άρειο Πάγο, πλην όμως η κρίση αυτή πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη.
Στην περίπτωση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από περισσότερους από έναν δράστες, το προσδοκώμενο όφελος, το ύψος του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ, προσδιορίζεται μια φορά και αντιστοιχεί σε όλους μαζί τους δράστες, ανεξαρτήτως της μορφής συμμετοχής εκάστου και ανεξαρτήτως πόσοι από αυτούς είναι γνωστής ταυτότητας σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και πόσοι από αυτούς έχουν συλληφθεί ή έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, χωρίς το όφελος να επιμερίζεται μεταξύ τους
Κατά τη διάταξη του άρθρου 13 περ. ε’ του νέου ΠΚ, για την κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος, απαιτείται αντικειμενικά μεν επανειλημμένη τέλεση αυτού χωρίς απαραιτήτως να έχει προηγηθεί και καταδίκη του δράστη, και υποκειμενικά σκοπός του δράστη να πορισθεί εισόδημα από την επανειλημμένη τέλεσή του.
Αναιρετική Διαδικασία
(κατ΄ άρθρ. 510 παρ. 1 στοιχ. Δ’ και Ε’ ΚΠΔ)
α) Ενοχή του αναιρεσείοντος κατηγορουμένου για την πράξη της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή της κατοχής και μεταφοράς, από κοινού και κατ’ επάγγελμα σε συνεργασία με διεθνές κύκλωμα διακίνησης
Η προσβαλλόμενη απόφαση ορθά ερμήνευσε και εφάρμοσε τις διατάξεις των άρθρων 26 εδ. α’, 27 παρ.1, ΠΚ, 1, 20 παρ. 1, 2 και 3 του ν. 4139/2013 σε συνδ. με άρθρο 1 παρ. 2, Πιν. Β’ του ν. 3459/2006) και με επαρκή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία έκρινε ένοχο τον αναιρεσείοντα (συνοδηγό) και τον συγκατηγορούμενο του (οδηγό του φορτηγού).
Απορριπτέοι οι λόγοι αναίρεσης του αναιρεσείοντος κατηγορουμένου (κατ΄ άρθρ. 510 παρ. 1 στοιχ. Δ’ και Ε’ του ΚΠΔ)
β) Προσδιορισμός Προσδοκώμενου Οφέλους από την επίμαχη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών του αναιρεσείοντος κατηγορουμένου και του συγκατηγορουμένου του που υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ και ανέρχεται σε 351.000 έως 655.000 ευρώ, κατά τις παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης
Ελλιπής και ανεπαρκής αιτιολογία της προσβαλλόμενης απόφασης καθώς δεν παρατίθενται πραγματικά περιστατικά, προσδιοριστικά του επιδιωκόμενου και προσδοκώμενου οφέλους, που αντικειμενικά θα μπορούσαν οι κατηγορούμενοι να προσποριστούν, ήτοι οι αναμενόμενες τιμές πώλησης ανά μονάδα βάρους (ή υποδιαίρεσής της) της κάθε ναρκωτικής ουσίας, έστω και κατά προσέγγιση ή εντός κάποιων ορίων, ώστε να μπορεί να εξαχθεί το συνολικό ποσό των εσόδων, δηλαδή του οφέλους, που αυτοί προσδοκούσαν
Δεκτός ο λόγος αναίρεσης (άρθρ. 510 παρ. 1 στοιχ. Δ ‘ ΚΠΔ) για έλλειψη εμπεριστατωμένης και ειδικής αιτιολογίας της προσβαλλόμενης απόφασης ως προς τον προσδιορισμό του προσδοκώμενου οφέλους
γ) Ελαφρυντική Περίσταση άρθρου 84 παρ. 2α ΠΚ – Σύννομος Βίος – Απόρριψη αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορουμένου
Ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά με την από πεποίθηση υποταγή στη νομιμότητα ως προς όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του, κατάσταση που δεν εξασφαλίζεται με την ανυπαρξία καταδίκης του για αξιόποινη πράξη.
Το λευκό ποινικό μητρώο απλά συνεκτιμάται από το Δικαστήριο στα πλαίσια που ορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 177 και 178 ΚΠΔ, για τον σχηματισμό της δικανικής του κρίσης για την ύπαρξη του σύννομου βίου προκειμένου να αποφανθεί επί του αυτοτελούς αυτού ισχυρισμού
Απορριπτέος ως αβάσιμος ο λόγος αναίρεσης από το άρθρο 510 παρ. 1 στοιχ. Δ’ ΚΠΔ, αφού η προσβαλλόμενη απόφαση επαρκώς και με ειδική εμπεριστατωμένη αιτιολογία, εκθέτοντας συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία συνιστούν παραβίαση επιτακτικών κανόνων δικαίου, έκρινε ότι από τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου καταδεικνύεται προσωπικότητα με έλλειψη σεβασμού προς τα έννομα αγαθά
δ) Επέκταση Ευεργητικού Αποτελέσματος της ένδικης αναίρεσης του αναιρεσείοντος και στον ωφελούμενο συγκατηγορούμενο του που δεν άσκησε αναίρεση (άρθρο 469 ΚΠΔ)
Η εν μέρει αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης ως προς την ανωτέρω επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 23 του ν. 4139/2013 και την επιβληθείσα ποινή, δεν αφορά αποκλειστικά τον αναιρεσείοντα κατηγορούμενο, αλλά και τον συγκατηγορούμενό του που καταδικάστηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση για το ίδιο έγκλημα.
Αναιρεί εν μέρει και παραπέμπει
Απόφ.ΑΠ….
Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας