Πρώτη νίκη στο μείζων θέμα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης πέτυχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αφού η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε την άποψη πως το νομοσχέδιο (η νέα βερσιόν που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης) το οποίο προωθείται στη Βουλή, είναι συνταγματικό.
Το ζήτημα είναι πως για πολλούς – μη νομικούς- η έννοια διαμεσολάβηση είναι ψιλά γράμματα. Είναι όμως από τα θέματα που θα μπει στην καθημερινότητά μας σύντομα αφού πλέον, όταν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, για μια σειρά αστικών και εμπορικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών, δε θα πηγαίνουμε στα δικαστήρια όπως είχαμε μάθει, αλλά στον ιδιώτη διαμεσολαβητή. Εκεί λοιπόν σε μάξιμουμ 24 συναντήσεις θα πρέπει να βρεθεί λύση που θα επικυρωθεί από ένα δικαστήριο. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες (π.χ Ιταλία) με εντυπωσιακά στην αποφόρτιση των πινακίων των δικαστηρίων.
Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να αποφορτιστούν τα δικαστήρια ας παραθέσουμε αριθμούς:
4,3 χρόνια
Η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο επιχειρήσεων από Μονομελές Πρωτοδικείο και η εκτέλεση της σχετικής απόφασης χρειάζεται 1.580 μέρες στην Ελλάδα (δεδομένα Μαΐου 2018). Δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 582 μέρες δηλαδή 1,5 χρόνος. Παραδείγματος χάριν στη Γαλλία απατούνται 98 μέρες (!), στην Ελβετία 142, στο Βέλγιο 164 και την Πορτογαλία 296 μέρες.
Στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους το 2016, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ με 2,2 (το 2010 ήταν 3,7) όταν η Βουλγαρία είναι στις 0,1, η Ισπανία στις 0,3 και η Πορτογαλία στις 0,7. Το θέμα λοιπόν είναι μείζον για τους πολίτες, τους δικαστές και τους δικηγόρους.
Η κόντρα με Κοντονή
Η διαμεσολάβηση ήρθε με νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο του 2017 από τον Σταύρο Κοντονή. Δικαστές και δικηγόροι ξεσηκώθηκαν και τελικά η Διοικητικοί Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε πως εκείνη η βερσιόν του νομοσχεδίου ήταν αντισυνταγματική. Πολλοί λένε πως αυτό ήταν και η αιτία της απομάκρυνσης του κ. Κοντονή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού οι σχέσεις του με δικαστές και δικηγόρους είχαν διαρραγεί. Η πρώτη κίνηση μάλιστα του αντικαταστάτη του Μιχ. Καλογήρου ήταν να αναστείλει την εφαρμογή του νομοσχέδιου για έναν χρόνο.
Ο Κ. Τσιάρας, όταν ανέλαβε το Υπουργείο είχε ένα βουνό από εκκρεμότητες. Η διαμεσολάβηση όμως ήταν ανελαστική υποχρέωση. Πρώτα ανέστειλε την εφαρμογή της προηγούμενης βερσιόν μέχρι 30 Νοεμβρίου και μετά έφερε νέο νομοσχέδιο, στέλνοντας μήνυμα πως δε θα υποχωρήσει.
Οι δικαστές, που είχαν σηκώσει το βασικό βάρος των αντιδράσεων, ήδη έκαναν πίσω με την πλειοψηφία του ΔΣ να το θεωρεί συνταγματικό. Αυτή είναι μια πρώτη νίκη για τον κ. Τσιάρα. Η δεύτερη που μένει είναι να πειστούν οι δικηγόροι, που πάντως έχουν επιμέρους ενστάσεις.
Ο υπουργός πάντως έχει ξεκάθαρη στήριξη στο θέμα από τον πρωθυπουργό για το θέμα, αφού το έβαλε στην ατζέντα στην πρόσφατη ΚΟ της ΝΔ.
Του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή: capital.gr