facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Άρειος Πάγος: “Όχι” στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ!

Άρειος Πάγος: “Όχι” στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ!

esd 300x100

“Όχι” στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που νομοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο 4354/2015 λέει ο Άρειος Πάγος, ενώ παράλληλα αποδοκίμασε την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τάχθηκε υπέρ των περικοπών των αποδοχών της εν λόγω κατηγορίας των εργαζομένων, μη επιτρέποντας στις διοικήσεις να εφαρμόσουν αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρείου.
Οι αρεοπαγίτες δικαίωσαν εργαζομένους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ξάνθης οι οποίοι διεκδικούσαν τη μη μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό πέραν του 25% αλλά η επίμαχη απόφαση καταλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, κ.λπ.

Οι αρεοπαγίτες, συντασσόμενοι με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντίστοιχες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, έκριναν ότι οι περικοπές πέραν αυτού του ποσοστού δηλαδή του 25% δεν είναι νόμιμες
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος στην υπ΄ αριθμ. 113/2017 απόφασή του υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση του Ν. 4354/2015, την οποία επικαλέσθηκε η ΔΕΥΑ Ξάνθης προκειμένου να δικαιολογήσει (εκ των υστέρων) τις περικοπές είναι μη νόμιμες καθώς ήδη το θέμα είχε κριθεί με τελεσίδη δικαστική απόφαση. Στην απόφαση του Αρείου Πάγου τονίζεται πως ο νομοθέτης δικαιούται μεν κατ’ αρχήν να θεσπίζει αναδρομικές ρυθμίσεις, όταν η ευχέρειά του αυτή δεν περιορίζεται ευθέως από το Σύνταγμα όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην αναδρομική επιβολή φόρου.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η ευχέρεια όμως αυτή του νομοθέτη έχει όρια, τα οποία ελέγχονται από τα δικαστήρια και οι αναδρομικές ρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να θίγουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.Εξ άλλου, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες, η αναδρομική ρύθμιση του νόμου δεν επιτρέπεται να προσκρούει σε άλλες συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρα 4 και 17 του Συντάγματος) ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

 

Πηγή : www.newsit.gr

 

esd 300x100Για να αποκτήσετε την δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης και όχι απλής ανάγνωσης στα Άρθρα και στην Νομολογία κάντε πρώτα Login εδώ 

Για να δείτε πρώτα το video επίδειξη της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων By Google πατήστε εδώ

Για να εγγραφείτε στην Τράπεζα πληροφοριών με ετήσια απεριόριστη πρόσβαση στην τιμή των 78ε+ΦΠΑ τότε πατήστε εδώ