facebook
Αρχική Νομολογία Τροχαίο και Ασφαλιστικό - Ιδιωτική Ασφάλιση - Αστική ευθύνη επί τροχαίων ατυχημάτων Αιτιώδης Συνάφεια-Αναιρετική Διαδικασία (1) Μέθη Οδηγού Απόφ. ΑΠ 425/2006 ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΣΕΛ.473

Αιτιώδης Συνάφεια-Αναιρετική Διαδικασία (1) Μέθη Οδηγού Απόφ. ΑΠ 425/2006 ΤΕΥΧΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΣΕΛ.473

Αιτιώδης Συνάφεια

Αναιρετική Διαδικασία (1)

Η κρίση του δικαστηρίου της ουσίας ως προς τη συνδρομή ή όχι συντρέχοντος πταίσματος του ζημιωθέντος στην επέλευση της ζημίας υπόκειται στον έλεγχο του Αρείου Πάγου, ως προς το αν τα πραγματικά περιστατικά που το δικαστήριο της ουσίας δέχεται ανελέγκτως ως αποδειχθέντα, συγκροτούν την έννοια του συντρέχοντος πταίσματος. Επίσης υπόκειται στον έλεγχο του Αρείου Πάγου και μάλιστα από την άποψη της παραβιάσεως των διδαγμά¬των της κοινής πείρας και την ορθή υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στην αόριστη νομική έννοια της αιτιώδους συνάφειας κατά πόσον τα περιστατικά του πταίσματος του ζημιωθέντος, που δέχθηκε κυριαρχικός ως αποδειχθέντα το δικαστήριο της ουσίας, επιτρέπουν το συμπέρασμα να θεωρηθεί αντικειμενικός ορισμένο γεγονός, ως πρόσφορη αιτία του ζημιογόνου αποτελέσματος.

Μέθη Οδηγού

Αναιρείται Εφετειακιή Απόφαση δια ασαφείς αιτιολογίες καθόσον δεν αναφέρεται εάν οι αναφερόμενες παραβάσεις του ΚΟΚ τελούσαν σε αιτιώδη συνάφεια με την ένδικη σύγκρουση. Συγκεκριμένα ενώ εγένετο δεκτό ότι η ευρεθείσα κατ’ ολίγον υπέρβαση του ποσοστού οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού (0,58%ο) δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεν διευκρινίζεται εάν αυτή επέδρασε την οδηγητική του συμπεριφορά και κατ’ ακολουθία στην επέλευση του ατυχήματος. Επίσης ενώ η απόφαση δέχθηκε ότι ο εμπλακείς (θανών) οδηγός δεν παραχώρησε προτεραιότητα στο λεωφορείο και δεν ήλεγξε την κίνηση των κινουμένων οχημάτων πριν επιχειρήσει να διασχίσει κάθετα με το μοτοποδήλατο του την οδό, στη συνέχεια αναφέρει ότι είχε σταθμεύσει στο μέσον της οδού αναμένοντας τα αντιθέτως κινούμενα οχήματα.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1) βλ. ομοίως Αρθρα – Απόψεις Γεωργ. Τριανταφυλλάκης Η εξαίρεση ασφαλιστικής κάλυψης της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος – Δογματικά και δικαιοπολιτικά προβλήματα αιτιώδους συνδέσμου”. ΣΕΣυγκΔ 2006/402.
Εξαίρεση ασφαλιστικής κάλυψης του εν μέθη οδηγού – μόνον εφόσον η μέθη συνδέεται αι-τιωδώς με το ατύχημα. Εφ.Θεσ.824/06 ΣΕΣυγκΔ 2006/412, ομοίως Εφ.Θεσ. 2526/05 ΣΕΣυγκΔ 2006/420 και κατωτέρω ΕφΘεσ. 1199/05 Σελ. 481. Ομοίως και ΑΠ 457/2006 ΣΕΣυγκΔ 2006/442