facebook
Αρχική Νομολογία Αποζημίωση επί σωματικών βλαβών Αποζημίωση Εμμέσως Ζημιωθέντων (2) ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΣΕΛ.75

Αποζημίωση Εμμέσως Ζημιωθέντων (2) ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΣΕΛ.75

Ηθική Βλάβη ανά 20.000.000 δρχ. (58.694,06 Ευρώ) στη σύζυγο και στον υιό του παθόντος

Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύζυγος του παθόντος, η οποία αψ’ενός έχει στερηθεί τη δυνατότητα της φυσιολογικής ζωής με τον άνδρα της και αφ’ ετέρου οφείλει να του συμπαρίσταται διαρκώς και να επιμελείται τα σχετικά με τη συντήρηση του, στερούμενη της δικής του συνεισφοράς στον κοινό οικογενειακό βίο και δοκιμάζοντας διαρκώς στενοχώρια για αυτή του την κατάσταση, κρίνει ότι έχει υποστεί ηθική βλάβη, για την οποία δικαιούται να λάβει από το εναγόμενο Ν.Π.Δ.Δ. ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των 20.000.000 δρχ. ή 58.694,06 Ευρώ.

Επίσης το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο υιός του παθόντος έχει στερηθεί τη δυνατότητα να διαθέτει υγιή τον πατέρα του, ενώ, είχε μειωθεί δραματικά το βιοτικό του επίπεδο, για όσο χρόνο ήταν ανήλικο τέκνο της οικογένειας του πρώτου ενάγοντος και δοκιμάζει διαρκώς στενοχώρια για αυτή του την κατάσταση, κρίνει ότι έχει υποστεί ηθική βλάβη, για την οποία δικαιούται να λάβει από το εναγόμενο Ν.Π.Δ.Δ. ως χρηματική ικανοποίηση το ποσό των20.000.000 δρχ. ή 58.694,06 ευρώ.

Απόφ. Τριμ.Διοικ.Πρωτ.ΑΘ. 388/2004
Εισηγητής: Παναγιώτα Δανιά

Παρατηρήσεις

1) Χαιρετίζουμε τη γενναία θέση όσον αφορά τα επιδικασθέντα ποσά για ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ, στον δια βίου ΑΝΑΠΗΡΟ, αλλά και στα μέλη της οικογένειας του, (σύζυγο και τέκνο). Το είδος της αναπηρίας του παθόντος έχει ΑΜΕΣΗ επίπτωση και στην ψυχική κατάσταση της συζύγου του, αφού όπως εδέχθη και η κατωτέρω έξοχος απόφαση εκτός της διαρκούς στεναχώριας, αυτή στερείται την συνεισφορά του συζύγου της στο κοινό οικογενειακό βίο. Επιπρόσθετα το δικαστήριο εδέχθη και για τον υιό του παθόντος ότι αυτός έχει στερηθεί τη δυνατότητα να να διαθέτει υγιή πατέρα, ενώ θα μειωθεί δραματικά το βιοτικό του επίπεδο.

Με την τολμηρή αυτή θέση, ο δικαστής του Δικοικητικού Δικαστηρίου, εκτίμησε τα περιστατικά που ετέθησαν ενώπιον του, και δεν περιορίσθηκε μόνο σε αναφορά των προσγενομένων δεινών και λοιπών μη περιουσιακών ζημιών, συνήψε κατά σχέση αναλογίας, την ηθική βλάβη με το είδος της προσβολής, την έκταση της βλάβης και γενικά το βαθμό της προσβολής της προσωπικότητας βλ. Στυλ.Πατεράκης – Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, Χρηματική Ικανοποίηση λόγω Ηθικής Βλάβης Σελ. 425 επομ.
Έτσι ξεπερνώντας τις συμπληγάδες πέτρες της ερμηνείας του όρου «δικαιούχος» της Ηθικής Βλάβης, αποδέχεται αιτιολογώντας την ΑΜΕΣΟ ζημία που υφίστανται οι συγγενείς του μονίμως καταστάντος αναπήρου.

Σχετικώς βλέπε και
Μον.Πρωτ.Λαρ. 366/97 (Αννα Τσέτσου) ΣΕΣυγκΔ 2000/334,
Τριμ.Διοικ.Πρωτ.Ιωαν. 80/2001 που επιδικάζει Ηθική Βλάβη στους γονείς της παθούσης, με έξοχη αιτιολογία ΣΕΣυγκΔ 2001/438

(Σημ. Τα Δικοικητικά Δικαστήρια επιδεικνύουν ζηλευτή τόλμη κατά την επιδίκαση της ΗΘΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου).
Εφ.Πατρ.798/99 (Ι.Παπαδόπουλος) που επιδικάζει Ηθική Βλάβη στην σύζυγο λόγω (σεξουαλικής ανικανότητας του καταστάντος παραπληγικού συζύγου της, (βλ.και αυτόθι παραατηρήσεις ΣΕΣυγκΔ 1999/631. Σχετικές περιπτώσεις βλέπε και ΣΕΣυγκΔ 1998/451,1997/447,1996/151