facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Οι αλλαγές που εξετάζονται στην αξιολόγηση της αναπηρίας – Το νέο κριτήριο που μπαίνει στο σύστημα

Οι αλλαγές που εξετάζονται στην αξιολόγηση της αναπηρίας – Το νέο κριτήριο που μπαίνει στο σύστημα

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

BANNER ΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 260x95

Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να μπει μέσα στους επόμενους το σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μπαράζ μεταρρυθμίσεων και σε αυτό τον τομέα, με στόχο τη θέσπιση ενός συστήματος που δεν θα στηρίζεται μόνο στον ιατρικό φάκελο, αλλά και στην λειτουργικότητα του.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι το νέο πλαίσιο ευθυγραμμίζεται απολύτως με τα όσα αναφέρονται στην 10η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Κι αυτό, γιατί ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτό με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο θα στηρίζεται τόσο στην ιατρική όσο και στη λειτουργική αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα θα προβλέπει την αξιολόγηση της λειτουργικής αναπηρίας από εμπειρογνώμονες μέσω φυσικών εξετάσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα ρυθμίζονται οι κλίμακες επιδομάτων.
Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας τα οποία αποφασίζουν βάσει υγειονομικών δεδομένων και κριτηρίων τον βαθμό αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου.
Το νέο σύστημα θα μπει σε ράγες υλοποίησης από το 2022, καθώς η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μετά το καλοκαίρι. Μάλιστα, στο σχέδιο νόμου που αναμένεται, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης αξιολόγηση της επιλεξιμότητας των παροχών, ώστε το νέο σύστημα αξιολόγησης να χρησιμοποιηθεί άμεσα για αποφάσεις παροχών σε είδος, από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Δεδομένου ότι η λειτουργικότητα των δικαιούχων θα μπει πλέον στο επίκεντρο είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στις παροχές επιδομάτων και συντάξεων και οικονομικών ενισχύσεων που παρέχει το κράτος σε αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην 10η μεταμνημονιακή αξιολόγησή της η Κομισιόν διαπιστώνει πως υπάρχει καθυστέρηση ως προς την πιλοτική επέκταση του συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας, κι επισημαίνει πως η υποβολή και αξιολόγηση αιτήσεων για τα νέα επιδόματα σε είδος χρησιμοποιώντας το σύστημα βάσει λειτουργικότητας, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2022. Σημειώνει δε ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης ιατρικής βάσης θα διατηρηθεί για άλλα επιδόματα αναπηρίας.

AAAAA ΝΕΟ ΓΙΑ NEWSLETTER gia site 41 1

 

ΠΗΓΗ: ENIKONOMIA.GR