facebook
Αρχική Νομολογία Υπαιτιότης - Συνυπαιτιότης Σύγκρουση σε σχετική διασταύρωση «Τ» – Ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα

Σύγκρουση σε σχετική διασταύρωση «Τ» – Ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα

 

 Από τις διατάξεις του άρθρου 26 § § 4 και 5 του Ν. 2696/1999 (ΚΟΚ) προκύπτει, ότι στους ισόπεδους κατά το άρθρ. 2 παρ.1 του ιδίου Κώδικα κόμβους, όταν δεν υπάρχει σήμανση,

η προτεραιότητα ανήκει σε εκείνον που έρχεται από δεξιά. Εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα αναγνωρίζεται μόνο στις περιοριστικώς αναφερόμενες στην εν λόγω διάταξη περιπτώσεις α) εκείνων που κινούνται σε αυτοκινητόδρομους, εθνικές οδούς ή οδούς ταχείας κυκλοφορίας, β) των σιδηροδρομικών και τροχιοδρομικών οχημάτων, τα οποία έχουν, σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα, γ) αυτών που εισέρχονται σε οδό από χωματόδρομο, μονοπάτια, παρόδια ιδιοκτησία, χώρους στάθμευσης και σταθμούς ανεφοδιασμού και δ) εκείνων που εκκινούν ή κινούνται προς τα πίσω, όπου αυτό επιτρέπεται, οι οποίοι οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να παραχωρούν προτεραιότητα στους εξ αριστερών τους κινουμένους οδηγούς.

  Στην πιο πάνω εξαίρεση δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση, κατά την οποία σε ισόπεδο κόμβο μια οδός τέμνει καθέτως άλλη σε σχήμα “T”, ήτοι καταλήγει σ’ αυτήν χωρίς να συνεχίζεται, διότι  ούτε ρητά στο νόμο αναφέρεται  αυτή η περίπτωση, ούτε και κατ’ αναλογία μπορεί να ενταχθεί  στην εξαίρεση. 

 Αναιρείται  απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου που δίκασε ως εφετείο, κατ΄άρθρ. 559 αρ.1 ΚΠολΔ, για εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων  του άρθρου 26 § § 4, 5 του ΚΟΚ.  Είναι δε διαφορετικό το γεγονός της τυχόν παράβασης εκ μέρους της οδηγού του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου των διατάξεων των άρθρων 19 § § 1, 2, 3 και 21 § § 1, 2 του ΚΟΚ.

 

 

 

Απόφ. ΑΠ 514/2013

Πρόεδρος : Γεώργιος Γιαννούλης

Εισηγητής  : Παναγιώτης Χατζηπαναγιώτης

Μέλη : Γρηγόριος Κουτσόπουλος – Παναγιώτης Ρουμπής –  Δημητρούλα Υφαντή

Δικηγόροι  Αθανάσιος Ζηργάνος

 

 

Σχόλια – Παρατηρήσεις

 

  1. 1)Σύγκρουση σε σχετική διασταύρωση «Τ»

Ισχύει ι εκ δεξιών προτεραιότητα

Βλ. Σχετικώς και ΑΠ 635/2007 ΣΕΣυγκΔ 2007/596, ΑΠ 184/2009 ΕΣυγκΔ 2009/154, ως επίσης και Άρθρο Μιχαήλ Ον. Ονουφριάδη, «Σύγκρουση σε σχετική διασταύρωση “Τ”  (οδών τεμνομένων και μη συνεχιζομένων) – Ζητήματα Υπαιτιότητας – Συνοπτική παρουσίαση Nομολογίας» ΣΕΣυγκΔ 2007/594.

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας