facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Eurobank:«Βατερλώ» τα δάνεια σε ελβετικό;-Συζητήθηκε σήμερα η έφεση της 334/2016 απόφασης

Eurobank:«Βατερλώ» τα δάνεια σε ελβετικό;-Συζητήθηκε σήμερα η έφεση της 334/2016 απόφασης

BANNER ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ esd 1200x628 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 Σήμερα το πρωί εν τω μεταξύ συζητήθηκε στο Εφετείο Αθηνών η έφεση της Eurobank κατά της ιστορικής απόφασης 334 που εκδόθηκε επί συλλογικής αγωγής δανειοληπτών.  Η απόφαση αναμένεται τους πρώτους  μήνες του 2018.

Οι αποφάσεις πλέον εκδίδονται σωρηδόν από τα ελληνικά δικαστήρια και συμφώνα με καλά πληροφορημένους δικαστικούς κύκλους δημιουργείται πλέον νομολογία που είναι εξαιρετικά δύσκολο ανατραπεί.

Ήδη μέσα στην χρόνια που διανύουμε έχουν εκδοθεί 6 αποφάσεις πρωτοδικείων και μια ασφαλιστικών μέτρων που προστατεύει τον δανειολήπτη από τις παραλογές απαιτήσεις της εν λόγω τράπεζας έως την εκδίκαση της κύριας αγωγής!

Πρόσφατες αποφάσεις

 Πιο συγκριμένα εκδόθηκαν άλλες 2 θετικές αποφάσεις από το Πρωτοδικείο Πειραιά και το αντίστοιχο του Ναυπλίου για δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου οι οποίες δίνουν αρχική ισοτιμία και ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ και δεν δέχεται το άρθρο 291 ΑΚ και όχι μόνο.

Ιδιαίτερη μνεία:

Α) στην παραβίαση πράξης Διοικητή Τράπεζα Ελλάδος (ΠΔΤΕ 2501/20002).

Β) Ανεπάρκεια προτεινόμενων μεθόδων αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου.

Γ) Αδιαφάνεια των ΓΟΣ ισοτιμίας.

Δ) ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 291 ΑΚ

Πιο συγκεκριμένα οι υπ’ αριθμ. 7α και 9 όροι της δανειακής σύμβασης τυγχάνουν καταχρηστικοί και άκυροι, με συνέπεια, τόσο οι καταβολές, που ο ενάγων πραγματοποιεί, όσο και το τυχόν προκύπτον χρεωστικό υπόλοιπο του δανείου, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης και κατόπιν μετατροπής του σε ευρώ, να πρέπει να υπολογίζονται, με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ελβετικού φράγκου και του ευρώ, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου και δη 1,665.

Υποχρεώνει την εναγομένη να προβεί στο συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων, ήτοι τόκων δόσεων αλλά και καταβολών εκ μέρους του ενάγοντος, που έχουν γίνει κατόπιν μετατροπής του Ελβετικού Φράγκου σε Ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ-Ελβετικού Φράγκου κατά τον χρόνο εκταμίευσης του δανείου, άλλως με βάση το ποσό των ευρώ που εκταμιεύτηκε και το συμβατικό επιτόκιο.

 

Η θέση της Eurobank

Οι εξελίξεις αυτές θέτουν ένα σαφές πρόβλημα για τον ισολογισμό της Eurobank η όποια δεν έχει σχηματίσει προβλέψεις για το εν λόγω θέμα. Η θέση της τράπεζας όπως αποτυπώνεται  στην παρ.30 (σελ.38) των επεξηγηματικών σημειώσεων του πρόσφατου ισολογισμού της έχει ως εξής: 

Κατά της Τράπεζας έχουν ασκηθεί ένδικα βοηθήματα με τη μορφή αγωγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και ανακοπών κατά διαταγής πληρωμής σε σχέση με την εγκυρότητα των όρων παροχής δανείων σε ελβετικό νόμισμα. Ασκήθηκε επίσης συλλογική αγωγή. Από δικαστική πλευρά μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι υποθέσεις δανείων σε ελβετικό νόμισμα, βρίσκονται ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο λαμβάνοντας υπόψη ότι υφίσταται ένας ικανός αριθμός αποφάσεων Πρωτοβαθμίων Δικαστηρίων, η πλειονότητα των οποίων είναι υπέρ της Τράπεζας. Στο βαθμό που είναι ελέγξιμο, υπάρχουν μόνο δύο αποφάσεις Δευτεροβαθμίων δικαστηρίων σε υποθέσεις που αφορούν την Τράπεζα οι οποίες έκριναν υπέρ της εγκυρότητας των δανείων. Έως τώρα δεν έχει επιληφθεί ο Άρειος Πάγος, ως το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο. Επί της συλλογικής αγωγής εκδόθηκε δικαστική απόφαση που την έκανε δεκτή, όμως η Τράπεζα έχει ήδη προσβάλλει την απόφαση αυτή με έφεση, η οποία εκδικάζεται το Σεπτέμβριο του 2017 στο Εφετείο Αθηνών. Σε σχέση με τις ατομικές αγωγές, η πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί είναι υπέρ της Τράπεζας.

 

Ι.Α.Φ

Πηγή:http://www.sofokleous10.gr

BANNER ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ esd 1200x628 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

 

 

 

 

 

Σόλων:Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών Τροχαίου και Ασφαλιστικού Δικαίου 

ΠροσοχήΣε καμία άλλη βάση δεδομένων δεν υπάρχει η Νομολογία της Τ.Ν.Π. ο Σόλων Power By Google

Θέλετε να έχετε άμεση πρόσβαση σε Ad-hoc νομολογία;

Έχετε κουραστεί να αναζητήτε νομολογία πελαγοδρομόντας με ελάχιστες δυνατότητες εξειδίκευσης της αναζήτησης σας;

Θέλετε να έχετε τη δυνατότητα διερεύνυσης των ενστάσεων εκ μέρους του αντιδίκου, με προβολή σε κάθε απόφαση των αντίθετων – contra αποφάσεων.
Για Δωρεάν δομικαστική εγγραφή πατήστε εδώ
 
Για εγγραφή στην Τ.Ν.Π. ο Σόλων πατήστε εδώ