facebook
NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

1.Κτήση νομής ακινήτου (περιβολιού) Άτυπη αγορά – Ερμηνευτικοί κανόνες των άρθρων 173 και 200 ΑΚ

2.Αναίρεση κατά απόφασης Πρωτοδικείου Ειρηνοδικείου  άρθρ. 560 αριθμ.1 και 6 ΚΠολΔ για παραβίαση κανόνων ουσιαστικού δικαίου Προϋποθέσεις

Κτήση νομής ακινήτου (περιβολιού) Άτυπη αγορά

Οι γενικοί ερμηνευτικοί κανόνες των άρθρων 173 και 200 ΑΚ εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση που το δικαστήριο της ουσίας, κατά την αναιρετικώς ανέλεγκτη κρίση του, διαπιστώνει ότι υφίσταται κενό στη σύμβαση ή ότι γεννιέται αμφιβολία για την έννοια των δηλώσεων βουλήσεως. Οι κανόνες αυτοί παραβιάζονται όταν το δικαστήριο, παρά τη διαπίστωση, έστω και έμμεσα, κενού ή αμφιβολίας σχετικά με την έννοια της δήλωσης βουλήσεως, παραλείπει να προσφύγει σ’ αυτούς για τη διαπίστωση της αληθινής έννοιας της δήλωσης ή να παραθέσει στην απόφασή του τα πραγματικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η εφαρμογή τους ή προβαίνει σε κακή εφαρμογή τους. Αντιθέτως οι ανωτέρω ερμηνευτικοί κανόνες δεν παραβιάζονται όταν το δικαστήριο της ουσίας διαπιστώνει στην απόφασή του ότι η δήλωση βουλήσεως είναι σαφής και χωρίς κενά.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο εδίκασε ως εφετείο δεν στέρησε την απόφασή του από νόμιμη βάση, αφού διέλαβε πλήρεις, σαφείς και επαρκείς αιτιολογίες ως προς το ουσιώδες ζήτημα της κτήσης νομής του ακινήτου από τον Κ.Λ. και όχι από τον αναιρεσείοντα, ως καθολικό διάδοχο του Δ.Λ.

Ειδικότερα δέχτηκε, ότι ο Δ.Λ. αγόρασε ατύπως το ακίνητο και εν συνεχεία εκδήλωσε την βούλησή του να μοιραστεί σε δύο τμήματα, ώστε στο νότιο να παραχωρηθεί στον υιό του Ι.Λ. και το βόρειο (επίδικο περιβόλι) να παραχωρηθεί στον υιό του Κ.Λ.. Ο Κ.Λ. χρησιμοποιούσε το ακίνητο μόνο ως περιβόλι, στο οποίο φύτευε πορτοκαλιές και αγκινάρες. Επέτρεπε στον αδελφό του Ι. και στον ανεψιό του Α. να φυτεύουν στον ελεύθερο χώρο του ακινήτου, χωρίς να αμφισβητήσουν την νομή του ακινήτου. Ο Δ.Λ. δεν ήταν κύριος του ακινήτου και ο εκκαλών δεν απέκτησε την νομή του ακινήτου ως καθολικός διάδοχος του Δ.Λ.. Αβάσιμα επομένως, προβάλλεται ο λόγος αναιρέσεως από το άρθρ. 560 αρ. 1 ΚΠολΔ.

 

 

Αναίρεση κατά απόφασης Πρωτοδικείου Ειρηνοδικείου άρθρ. 560 αριθμ.1 και 6 ΚΠολΔ

για παραβίαση κανόνων ουσιαστικού δικαίου Προϋποθέσεις

 

Οι από τις διατάξεις των αριθμών 1 και 6 του άρθρου 560 ΚΠολΔ λόγοι αναιρέσεως είναι δυνατόν να φέρονται ότι πλήττουν την προσβαλλομένη απόφαση γιατί παραβίασε ευθέως ή εκ πλαγίου κανόνα δικαίου, αλλά στην πραγματικότητα, υπό το πρόσχημα ότι κατά την εκτίμηση των αποδείξεων παραβιάστηκε κανόνας δικαίου, να πλήττουν την απόφαση κατά την εκτίμηση των αποδείξεων, οπότε οι λόγοι αναίρεσης θα απορριφθούν ως απαράδεκτοι, σύμφωνα με το άρθρο 561 παρ.1 ΚΠολΔ διότι πλήττουν την ανέλεγκτη, περί την εκτίμηση πραγματικών γεγονότων, ουσιαστική κρίση του δικαστηρίου.

Εν προκειμένω αόριστος κρίθηκε ο λόγος αναιρέσεως, ότι το δικαστήριο παραβίασε, όχι μόνο τους κανόνες ουσιαστικού δικαίου, αλλά και τους κανόνες κοινής πείρας, κατά την διαδικασία υπαγωγής των συμπερασμάτων από τα αποδεικτικά μέσα στους ουσιαστικούς κανόνες. Απαράδεκτος κρίθηκε ο λόγος αναιρέσεως περί παραβίασης των διδαγμάτων κοινής πείρας. Το δευτεροβάθμιο δέχτηκε, ότι οι έννοιες του κήπου και του περιβολιού δεν είναι ταυτόσημες. Αβάσιμα προβάλλεται η παραβίαση του άρθρου 178 ΑΚ, διότι το δικαστήριο δεν διαπίστωσε ευθέως ή εμμέσως κενό ως προς την δήλωση βούλησης του διαθέτη, ώστε να καταστεί απαραίτητη η προσφυγή στην διάταξη του Α.Κ.173. Αβάσιμα προβάλλεται και ο λόγος, ότι το Δευτεροβάθμιο έλαβε υπόψη πράγμα το οποίο δεν προτάθηκε και δη, ότι το ακίνητο περιήλθε στον ΚΛ, λόγω άτυπης διανομής. Αντιθέτως το δικαστήριο αναφέρει, ότι ο αναιρεσείων ουδέποτε απέκτησε την νομή του επίδικου ακινήτου. Απαράδεκτοι και οι λόγοι αναιρέσεως, από τους αρ. 11 και 20 του άρθρου 559 του ΚΠολΔ, διότι δεν προβλέπονται στην διάταξη του άρθρου 560 του ΚΠολΔ. Στην απόφαση όμως, ρητά μνημονεύονται τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι ένορκες βεβαιώσεις και το τοπογραφικό διάγραμμα.

Απορρίπτει αναίρεση.

Απόφ. ΑΠ….Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε κάτω από την παρακάτω εικόνα στην φράση για να <<διαβάσετε περισσότερα πατήστε εδώ>>

 

NEO BANNER ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΣΙΤΑ

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας