facebook
Αρχική Νομολογία Ανακοινώσεις Οι μισές από τις σημερινές ασφαλιστικές εταιρίες θα λειτουργούν σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα

Οι μισές από τις σημερινές ασφαλιστικές εταιρίες θα λειτουργούν σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα

Μεγαλύτερη συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα και μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιριών που θα δραστηριοποιούνται στον κλάδο προβλέπουν, για τα επόμενα χρόνια, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Οι σχετικές προβλέπεις έχουν γίνει από αρκετά κορυφαία στελέχη της ασφαλιστικής αγοράςτο τελευταίο διάστημα και υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις σχετικά με τις αιτίες που θα επιφέρουν αυτή την συρρίκνωση σε εταιρικό επίπεδο.
Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περί τις 60 εταιρίες με έδρα ή υποκατάστημα στη χώρα. Ο αριθμός τους για τα μεγέθη της αγοράς κρίνεται υπερβολικός και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συγχωνεύσεις και εξαγορές πέραν αυτών που έχουν γίνει ή θα γίνουν με τις ασφαλιστικές των τραπεζών.
Και μπορεί να μην υπήρξαν απώλειες από την εφαρμογή του Solvency ΙΙ, με εξαίρεση την περίπτωση της International life, αλλά οι απατήσεις στη διαδικασία διατήρησης των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας, ανέφεραν τα στελέχη αυτά, θα αναγκάσουν κάποιες εταιρίες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή αποχωρήσεις.
Ακόμη, άλλες αιτίες που θα προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια, συγχωνεύσεις και εξαγορές θεωρούνταν ο έντονος ανταγωνισμός, οι νέες κανονιστικές διατάξεις για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (IDD), τα προσωπικά δεδομένα και οι συνεχόμενες απαιτήσεις προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες που ανεβάζουν τα λειτουργικά κόστη και ως εκ τούτου θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια. 
Και μπορεί η συγκέντρωση στον κλάδο ζωής να είναι μεγάλη από τους πολυεθνικούς παίκτες, αλλά και στον κλάδο ζημιών προβλέπεται επίσης να σημειώνεται συγκέντρωση σε λιγότερους παίκτες παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη διασπορά, κύρια στον κλάδο αυτοκινήτου που είναι o μεγαλύτερος κλάδος στην Ελλάδα.

Πηγή:https://www.asfalisinet.gr/