facebook

Δελτίο Τύπου
02.09.2021

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 601-800
καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως

 

Σημαντική Άνοδος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην ετήσια κατάταξη

Times Higher Education World University Rankings 2022.

 UNIVERSITY A OF NICOSIA RANKED 601 800 2

 

Τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 601- 800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έκτο μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατάταξη αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, αξιολογώντας την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2022 περιλαμβάνει περισσότερα από 1,600 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

«Αυτή η πιο πρόσφατη διάκριση επεκτείνει τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις παγκόσμιες κατατάξεις και το τοποθετεί ουσιαστικά ανάμεσα στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου», σημείωσε ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου στις παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις και την αξιοσημείωτη πρόοδο της θέσης του Πανεπιστημίου (κατατάχθηκε ανάμεσα στα  801-1000 καλύτερα την περασμένη χρονιά). «Η πρόοδος μας ώστε να καταταχθούμε ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και αντίστοιχα ανάμεσα στα 250 καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της υψηλής ποιότητας και της διεθνούς φήμης του Πανεπιστημίου μας, καθώς επίσης και της αναγνώρισης των πρωτοπόρων προσπαθειών μας στην εφαρμογή όλων των πτυχών του Τετραγώνου της Γνώσης», δήλωσε ο Πρύτανης Καθηγητής Πουγιούτας.

«Τέτοια επιτεύγματα στις διεθνείς κατατάξεις είναι ενδεικτικά της αλματώδους ανάπτυξης του πανεπιστημιακού τομέα στην Κύπρο, αφού πλέον τρία πανεπιστήμια της χώρας εδραιώνονται στα 1000 καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την κύρια κατάταξη του Times Higher Education: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν λάβει κανείς υπόψη τη σχετικά σύντομη ιστορία 30 χρόνων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο νησί», σημείωσε ο Πρύτανης Πουγιούτας. «Από αυτή την άποψη, νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για τον σημαντικό μας ρόλο στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, παρέχοντας σε υποψήφιους φοιτητές και φοιτήτριες από την Κύπρο, την Ευρώπη και από ολόκληρο τον κόσμο την ευκαιρία να σπουδάσουν, είτε με φυσική παρουσία στην πανεπιστημιούπολη σε συμβατικής φύσεως προγράμματα, ή διαδικτυακά σε εξ αποστάσεως προγράμματα, σε ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως», συμπλήρωσε.  

UNIVERSITY OF NICOSIA RANKED 47th for international outlook .jpg

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης αναφέρθηκε σε έναν από τους βασικούς τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο αποδεικνύει πως συνεχίζει να υπερέχει, τον τομέα της Διεθνοποίησης, όπου κατέλαβε την 47η θέση παγκοσμίως. «Η άνοδος στην κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα, από τη θέση #76 το 2021 στη θέση #47 το 2022, αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής μας για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας μας στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης», επισήμανε ο Πρύτανης Πουγιούτας.  

Σε σχέση με τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει τον υψηλότερο αριθμό διεθνών φοιτητών, με μεγάλη διαφορά από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, γεγονός που υποστηρίζεται από τους περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου – καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο από αυτή τη σκοπιά.

«Η άνοδος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη κατάταξη του Times Higher Education World University Rankings είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς συστηματικής προσπάθειάς μας να παρέχουμε υψηλής ποιότητας διδασκαλία, έρευνα και μεταφορά γνώσης στη κοινωνία», σημείωσε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. «Η αναγνώριση του να συμπεριληφθούμε στην ίδια κατάταξη μαζί με άλλα κορυφαία πανεπιστήμια αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του Πανεπιστημίου για εκπαίδευση και έρευνα με διεθνή απήχηση», συμπλήρωσε ο Καθηγητής Δρικάκης.

Η διάκριση στην κατάταξη World University Rankings 2022 είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς σημαντικών διακρίσεων για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το Times Higher Education. Μαζί με τη συμπερίληψή του στον πίνακα των 1000 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου (THE WUR), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται και:

Ο Πρύτανης Πουγιούτας ολοκλήρωσε ευχαριστώντας όλους όσοι είχαν καθοριστικό ρόλο και στη νέα αυτή επιτυχία, η οποία συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα δύσκολης πανδημικής περιόδου. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα, για άλλη μια φορά, ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του διδακτικού, του ερευνητικού και του διοικητικού προσωπικού, καθώς επίσης και τους φοιτητές, τις φοιτήτριες, τους απόφοιτους και τις απόφοιτές μας. Αυτή η ξεχωριστή κοινότητα αποτελεί την κινητήρια δύναμη των συνεχών επιτευγμάτων και της συνεχώς αυξανόμενης διεθνούς φήμης του Πανεπιστημίου μας», κατέληξε.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που και φέτος έχουν καταταχθεί στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως από το Times Higher Education World University Rankings.