facebook

1. Όταν ο νόμος (497 ΚΠΔ) παρέχει τη δικαιοδοτική εξουσία στον δικαστή να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε περίπτωση πρωτοδίκως καταδικασθέντα και, μάλιστα, χωρίς ελαφρυντικά για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα, όπως ο βιασμός ανηλίκων, και σε μία τόσο βαριά ποινή, όπως είναι τα δώδεκα (12) έτη κάθειρξης, είναι αδιανόητο να στερείται την εξουσία αυτή το δικαστήριο και ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΣ π.χ. ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Ή ΦΘΟΡΑΣ ΞΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 187 ΠΚ.

2. Ειδικότερα, με τον ν.4908/2022 (ΦΕΚ Α΄ 52/11-3-2022) προστέθηκε η παράγραφος 6 στο άρθρο 187 ΠΚ που προβλέπει ότι:
«6. Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα ΕΦΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΣΑ ΙΣΧΥ.»

3. Ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 187, περιλαμβάνονται όλα τα κακουργήματα που τελέστηκαν οργανωμένα από δύο ή περισσότερα πρόσωπα, καθώς και ορισμένες κατηγορίες οργανωμένως τελεσθέντων πλημμελημάτων που πλήττουν τα ρητώς στη διάταξη αναφερόμενα έννομα αγαθά, στα οποία προστέθηκαν με τον ίδιο νόμο 4908/2022, τα πλημμελήματα που προσβάλλουν την προσωπική ελευθερία, την ιδιοκτησία ή την περιουσία.
Ανάμεσα στα πλημμελήματα που προσβάλλουν την προσωπική ελευθερία συγκαταλέγονται κατά τον Ποινικό Κώδικα, μεταξύ άλλων, η παράνομη κατακράτηση και η διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ ανάμεσα στα πλημμελήματα που προσβάλλουν την ιδιοκτησία, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

4. Στο Κράτος Δικαίου οι νομοθετικές διατάξεις δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές ή φωτογραφικές, αλλά πρέπει να υπηρετούν με συνέπεια τις ίδιες αρχές εντασσόμενες σε ένα ενιαίο δικαιϊκό σύστημα, τιμώντας τη Συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων.
Στο Κράτος Δικαίου δεν είναι ανεκτό καταδικασθέντες σε αδικήματα με μεγαλύτερη ποινική και ηθική απαξία να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από ό,τι οι καταδικασθέντες για πλημμελήματα με βάση τη διάταξη του άρθρου 187 παρ.6 ΠΚ.

5. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας διεκδικούν την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ από την πρώτη στιγμή της θέσπισής της και έχουν, για το λόγο αυτό, κηρύξει αποχή από τις συναφείς δίκες.
Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να προβεί στην κατάργηση του άρθρου 187 παρ.6 ΠΚ.
Η διασφάλιση της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, χωρίς να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι πρώτιστο καθήκον όλων μας.