facebook

 Μέμψη Άστοργης Δωρεάς – Αν έγιναν διαδοχικές δωρεές, η προηγουμένη είναι δυνατόν να προσβληθεί, εφόσον δεν επαρκεί η ανατροπή της μεταγενέστερης – Παραίτηση   επικαρπωτή από δικαίωμα ισόβιας επικαρπίας.

 

1. Μέμψη Άστοργης Δωρεάς

   Αν έγιναν διαδοχικές δωρεές, η προηγουμένη είναι δυνατόν να προσβληθεί,  εφόσον δεν επαρκεί η ανατροπή της μεταγενέστερης

   Η παραίτηση του επικαρπωτή από το δικαίωμα ισόβιας επικαρπίας,

   εφόσον γίνει χωρίς αντάλλαγμα, μπορεί να αποτελέσει δωρεά υποκείμενη σε μέμψη

 2. Αναιρετικός Έλεγχος

 

Απορριπτέος ο δεύτερος λόγος αναιρέσεως κατ΄ άρθρο 559 αρ.20 ΚΠολΔ

Με τον δεύτερο λόγο αναίρεσης, προβάλλεται κατά της προσβαλλόμενης απόφασης αιτίαση από τον αριθμό 20 άρθρου 559 ΚΠολΔ για παραμόρφωση των ακόλουθων εγγράφων: α) του …/…-11-1986 συμβολαίου του συμβολαιογράφου Αθηνών Νικόλαου Πολυζωίδη, με το οποίο η μητέρα των διαδίκων ενεργώντας ως πληρεξουσία του αναιρεσείοντος, προέβη με εντολή και για λογαριασμό του στην αγορά πέντε οριζόντιων ιδιοκτησιών στην οδό … στο …, στο οποίο (συμβόλαιο) αναγράφεται ότι η αγορά έγινε με χρήματα του αναιρεσείοντος. Ειδικότερα, ο αναιρεσείων υποστηρίζει ότι το Εφετείο ανάγνωσε εσφαλμένα το περιεχόμενο του ως άνω συμβολαίου, δεχόμενο ότι η αγορά των προαναφερόμενων ακινήτων έγινε με χρήματα που κατά το ήμισυ δώρισε η μητέρα του στον αναιρεσείοντα, ώστε να συνιστά γονική παροχή προς αυτόν. β) Της από …-4-2011 μυστικής διαθήκης της μητέρας του που δημοσιεύθηκε με το υπ’αριθμ. 5767/2011 πρακτικό του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε σε τόμο … και αριθμό … Ειδικότερα, ο αναιρεσείων υποστηρίζει ότι “στην ως άνω διαθήκη δεν αναφέρεται ότι για την κατάρτιση του υπ’ αριθμ. …/…-11-1986 αγοραπωλητηρίου συμβολαίου δόθηκαν στον ενάγοντα χρήματα από την μητέρα του για οικονομική του ενίσχυση. Αντίθετα η μητέρα του αναφέρει ρητά ότι η αγορά των ακινήτων της αναιρεσίβλητης με τα υπ’ αριθμ. …/1986 και …/1986 συμβόλαια του συμβολαιογράφου Αθηνών Νικόλαου Πολυζωίδου έγινε με χρήματα που ανήκαν στην περιουσία της, καθώς ρητώς αναφέρει ότι έκανε παροχή προς την αναιρεσίβλητη αδελφή του”και όσα εν ζωή της έδωσα, δηλαδή, για την αγορά του διαμερίσματός της στη …, με την οικοσκευή τους”, ενώ αντίστοιχη αναφορά για την παροχή προς τον ενάγοντα, σχετικά με την αγορά των οριζόντιων ιδιοκτησιών του υπ’ αρθμ. …/…-11-1986 συμβολαίου αγοραπωλητηρίου συμβολαίου δεν περιλαμβάνονται στην ως άνω μυστική διαθήκη. Δεχόμενο συνεπώς το εφετείο ότι το ποσό για την αγορά των οριζόντιων ιδιοκτησιών του υπ’αρθμ. …./…-11-1986 συμβολαίου είχε περιέλθει στο ενάγοντα με δωρεά εν ζωή από τους γονείς, του κατά το ήμισυ από τον καθένα, έσφαλε παραμορφώνοντας το περιεχόμενο της από …-4-2011 μυστικής διαθήκης της μητέρας του”.

 

Περαιτέρω, και οι λοιποί λόγοι αναίρεσης απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι, και εν τέλει απορρίφθηκε στο σύνολό της η αναίρεση.  

 

Απόφ. ΑΠ……

BANNER-LINKEDIN

Για να διαβάσετε περισσότερα παρακαλώ συνδεθείτε συμπληρώνοντας τα στοιχειά σας