facebook

Η πρόεδρος του Α.Π. Μαρία Γεωργίου συγκάλεσε την 4η πειθαρχική Ολομέλεια και απολύθηκαν οριστικά 5 δικαστές (3 δικαστές και 2 εισαγγελείς). Η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα προσανατολίζεται να μεταφερθεί και πάλι ύλη από το ΣτΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια της Ριανκούρ

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, μέσα σε δέκα μήνες με τέσσερις πειθαρχικές Ολομέλειες του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου που συγκάλεσε, οδήγησε σε οριστικές απολύσεις από το δικαστικό σώμα 20 δικαστών και εισαγγελέων για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων  -ακόμη και υπερβολικών- καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών πράξεων.

Η κυρία Γεωργίου είναι η πρόεδρος ενός εκ των τριών μεγάλων δικαστηρίων, η οποία συνειδητοποίησε άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της, το τεράστιο θέμα  των καθυστερήσεων και αναβολών, όπως και των αυθαίρετων απουσιών. Έτσι, έξω από κάθε συντεχνιακή λογική και νοοτροπία, έχει συγκαλέσει  μέσα σε 10 μήνες 4 πειθαρχικές Ολομέλειες προκειμένου να απομακρυνθούν από το δικαστικό σώμα οι αδιάφοροι, οι νωχελικοί,  οι ράθυμοι δικαστές και εισαγγελείς, που αμαυρώνουν το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Το μείζον θέμα των καθυστερήσεων στο  χώρο της Δικαιοσύνης που ξεπερνάει τα όρια της αρνησιδικίας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια  τους πολίτες και τους δικηγόρους και λειτουργεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας και των επενδύσεων. Και όλα αυτά, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα του μεγαλύτερου μέρους των αρμοδίων ανώτατων δικαστών, οι οποίοι μέσα στο συντεχνιακό πλαίσιο που κινούνται θέτουν το μείζον πρόβλημα κάτω από το χαλί, καθιστώντας τους ίδιους συνένοχους, καθώς ουσιαστικά απροκάλυπτα καλύπτουν τους υπαίτιους.

Απολύσεις δικαστών: Συντεχνιακή σιωπή

Πέρα από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, η οποία κινείται σε σωστή κατεύθυνση, όπως λένε παλαιοί και έμπειροι δικηγόροι, στα υπόλοιπα δυο αλλά μεγάλα δικαστήρια, είτε επικρατεί η συντεχνιακή σιωπή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των καθυστερήσεων και ανεξέλεγκτων οίκοθεν αναβολών, όχι μόνο να παραμένει  σε σταθερή βάση, αλλά και να διογκούται,  είτε το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει σε τελματώδη κατάσταση περιμένοντας ένα   θαύμα για να επιλυθεί. 

Φυσικά, όπως   τόνιζαν με νόημα οι δικηγόροι, δεν γίνεται λόγος για τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίες ούτε μια ανακοίνωση δεν έχουν εκδώσει για να παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να   αποφεύγουν τις καθυστερήσεις, καθώς πλέον της αρνητικής και μελανής εικόνας που «περνάει» για το δικαστικό σώμα στον πολίτη, κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους επιβαρύνονται, καθώς μεταχρεώνονται σε εκείνους οι  καθυστερημένες δικογραφίες. Αναμφίβολα, όπως έχει λεχθεί κατ΄ επανάληψη στις πειθαρχικές Ολομέλειες,  δεν είναι λίγες οι φορές που επέρχονται παραγραφές αδικημάτων.

Άρειος Πάγος: Οι νέες αποφάσεις

Έτσι, η  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ισίδωρου Ντογιάκου, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, 10 δικαστές και εισαγγελείς.

 Εξ αυτών, οι 5 απολύθηκαν οριστικά (3 δικαστές και 2 εισαγγελείς), ενώ σε δυο δικαστές απερρίφθησαν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις επανάληψης της διαδικασίας απόλυσής τους, με αποτέλεσμα την οριστικοποίηση των  απολύσεων τους. Ακόμη, σε μία δικαστική λειτουργό δόθηκε αναβολή για σοβαρούς  λόγους υγείας, ενώ έπαυσε η πειθαρχική δίωξη κατά δύο εισαγγελέων Πρωτοδικών.

Ενδιαφέρον, παρουσίαση η περίπτωση μιας Πρωτοδίκου Αθηνών η οποία είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, υπέβαλε αίτημα  αναβολής, καθώς μια ημέρα πριν την σύγκληση της Ολομέλειας, εισήχθη  σε κρατικό νοσοκομείο λόγω ρινορραγίας, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλα προβλήματα υγείας, όπως επικαλέστηκε ο «άγγελος» που είχε στείλει στο δικαστήριο. Το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (40 έναντι 9).

Πρωτοδίκης Αθηνών: Έχασε δικογραφία – Είχε έως 250 εκκρεμείς υποθέσεις

Ο  εισηγητής αρεοπαγίτης της υπόθεσης ανέφερε ότι η  εν λόγω Πρωτοδίκης όταν υπηρετούσε στη Σάμο έχασε μια δικογραφία, ενώ στο σκεπτικό εργατικής απόφασης είχε εντάξει νομικές σκέψεις από άσχετη άλλη απόφαση. Ακόμη, είχε κυλιόμενες,  ανά έτος, εκκρεμείς υποθέσεις που έφταναν από 40  μέχρι 250, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση  αποφάσεων ξεπερνούσε τους 30 μήνες. Μάλιστα, λόγω των καθυστερήσεων αυτών σε μία υπόθεση που χειριζόταν επήλθε παραγραφή των αδικημάτων.

Μέχρι τα 4 χρόνια έφταναν οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από   υποθέσεις που είχε δικάσει στον Άγιο Κύρικο Ικαρίας. Επίσης, είχε αρκετές πειθαρχικές ποινές, όπως είναι χρηματικές ποινές και προσωρινές παύσεις. Ακόμα, ο εισηγητής αρεοπαγίτης επισήμανε ότι  η Πρωτοδίκης είχε φυγόπονη διάθεση και έλλειψη επιμέλειας. Τελικά, ομόφωνα απολύθηκε και της δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί στο Δημόσιο.

Απολύσεις δικαστών: Εισαγγελέας με 22 πειθαρχικές αγωγές

Παράλληλα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ομόφωνα παύθηκε οριστικά και του δόθηκε δικαίωμα να εργαστεί στο Δημόσιο, καθώς είχε υπερβολικές καθυστερήσεις.  Από το έτος 2007 και μετά είχε σε βάρος του 22 πειθαρχικές αγωγές, του είχαν επιβληθεί 7 χρηματικά πρόστιμα, όπως και επιπλήξεις.

Στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι έχει καλύψει τις εκκρεμότητές του και απομένουν μόνο 8, ενώ επικαλέστηκε ότι αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα καθώς είναι διαζευγμένος (η πρώην σύζυγός του είναι εν ενεργεία εισαγγελέας)  και έχει να δει το παιδί του 13 ολόκληρα χρόνια.

Την  ίδια στιγμή,  επικυρώθηκε η απόλυση προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών η οποία ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας απόλυσης της, επικαλούμενη  ότι έχει νέα στοιχεία. Η πρόεδρος Πρωτοδικών είχε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων που έφταναν τα 4 έτη, ενώ σε υποθέσεις που χειριζόταν,  λόγω των καθυστερήσεων, είχαν επέλθει παραγραφές αδικημάτων. Σε βάρος της είχαν ασκηθεί 26  πειθαρχικές αγωγές και είχαν επιβληθεί 23 προσωρινές παύσεις.

Παράλληλα, ενώπιον  της Ολομέλεια είπε αόριστα ότι υπήρχαν σε βάρος της «άνωθεν παρεμβάσεις», όπως ότι «υπήρχε σχέδιο», αλλά «υπήρχε και κάποιος δάκτυλος» που δρούσε.

Οι αρεοπαγίτες, τόνισαν  ότι για την επανάληψη της διαδικασίας απόλυσης, απαιτούνται νέα στοιχεία, τα οποία όμως στην προκειμένη περίπτωση  δεν προσκόμισε, με αποτέλεσμα να απορριφθεί η αίτησή της ως απαράδεκτη.

Ακόμα, η Ολομέλεια επικύρωσε  τις οριστικές απολύσεις τριών προέδρων Πρωτοδικών (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Τρίπολης) και μιας εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών.

Εξάλλου, η Ολομέλεια δεν επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις σε δυο  αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών. Σ’ έναν εξ αυτών, με πλειοψηφία 40 έναντι 9, δεν του επιβλήθηκε καμία πειθαρχική ποινή παρά την αντίθετη εισήγηση του κ. Ντογιάκου να απολυθεί οριστικά, καθώς όπως είπε ο ανώτατος εισαγγελικός,  θα δημιουργήσει και πάλι το ίδιο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις.

Τέλος, κατά πλειοψηφία   (37 έναντι 12) δεν παύθηκε δεύτερος εισαγγελικός λειτουργός, στον  οποίο  είχε επιβληθεί και προσωρινή παύση 3 μηνών (έχει ασκήσει έφεση) για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Από τους αρεοπαγίτες, τέθηκε θέμα ως προς την ποιότητα της δουλειάς του καθώς μέσα σε ένα μήνα έκλεισε 37 δικογραφίες

Συμβούλιο της Επικρατείας: Οι καθυστερήσεις φτάνουν μέχρι τα 19 χρόνια

Την ίδια στιγμή, η  κατάσταση των υπερβολικών καθυστερήσεων και τον χωρίς όρια οίκοθεν αναβολών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξακολουθεί να παραμένει αμαυρώνοντας την εικόνα του δικαστηρίου σε Ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο. Στο ΣτΕ, εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια των συμβούλων Επικρατείας ένας τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, ενώ  συνεχίζονται οι  ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές από τους δικαστές, κάτι που ξεπερνά τα ακραία όρια της αρνησιδικίας. Υπενθυμίζεται, ότι οι καθυστερήσεις  στην έκδοση των αποφάσεων φτάνουν μέχρι τα 19 χρόνια.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει σύμβουλος Επικρατείας,  ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των αναβολών», (που είναι ένας από τους νωχελικούς δικαστές,   ο οποίος έχει αναβάλει μια υπόθεση 63 φορές και μια άλλη υπόθεση την έχει αναβάλει 48 φορές, ενώ 51 σύμβουλοι έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις μέσα σε χρονικό  διάστημα από 5 έως 14 χρόνια.

Πάντως, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, την περασμένη Παρασκευή  συγκάλεσε τους συμβούλους Επικρατείας για τα επίμαχα θέματα των καθυστερήσεων και αναβολών και μέσα στις επόμενες μέρες θα καλέσει για τα ίδια θέματα τους παρέδρους.

Όπως έλεγαν δικαστές του ΣτΕ, από τις συναντήσεις αυτές δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια βελτίωση στα επίμαχα προβλήματα, καθώς στο δικαστήριο αυτό επικρατεί έντονα το συντεχνιακό και συναδελφικό κλίμα και σε κανέναν  νωχελικό δικαστή  δεν επιβάλλονται κυρώσεις, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που ουσιαστικά αποτελούν χάδι. Προς επίρρωση των λεγομένων τους, ανέφεραν με νόημα ότι τα τελευταία χρόνια όσοι διετέλεσαν πρόεδροι του ΣτΕ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα των καθυστερήσεων και αναβολών, ενώ κάποιοι εξ αυτών, έθεσαν το όλο θέμα   ακροθιγώς.

Μετά τις δύο αυτές συναντήσεις  των δικαστών,  όπως μας αναφέρθηκε, θα συγκληθεί  η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να εγκρίνει τη  μεταφορά ύλης από το ΣτΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας (Πρωτοδικείο και Εφετείο) προκειμένου να επέλθει αποσυμπίεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στη  συνέχεια θα ζητηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα,  να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας για τη μεταφορά της ύλης στα δικαστήρια της Λουΐζης Ριανκούρ.  Η μεταφορά ύλης στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια πάγια τακτική του ΣτΕ, όταν  ο αριθμός των εκκρεμών δικογραφιών, λόγω της ραθυμίας,   φτάνει στο ταβάνι και όταν ο πίνακας με τις οίκοθεν αναβολές ξεπερνά τις 65.

Δικηγόροι: Η μεταφορά της ύλης στα Διοικητικά Δικαστήρια επιμηκύνει την ταλαιπωρία των πολιτών

Όμως, σύμφωνα με δικηγόρους οι οποίοι δικάζουν σχεδόν καθημερινά στο ΣτΕ, μερικά  από τα μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν  από τη μεταφορά της ύλης στα Διοικητικά Δικαστήρια, είναι η επιμήκυνση του χρόνου ταλαιπωρίας των πολιτών και δικηγόρων και οι οικονομικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, στους νωχελικούς δικαστές   δίνονται τα  εύσχημα για τις καθυστερήσεις, κ.λπ., κάτι που θα λειτουργήσει και ως παράδειγμα προς μίμηση για  τους νεώτερους δικαστές, έτσι ώστε  να μην τηρούν τους προβλεπόμενους δικονομικούς κανόνες αναφορικά με το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, κ.λπ., αφού  κάποια στιγμή, προ του αδιεξόδου, θα γίνει μεταφορά ύλης….

Ακόμη,  προσέθεταν οι ίδιοι δικηγόροι,  θα εξακολουθήσει να ισχύει  το σημερινό καθεστώς, δηλαδή οι ράθυμοι δικαστές να λειτουργούν σε βάρος των ευσυνείδητων συναδέλφων τους, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της ύλης του ΣτΕ. Δεν παρέλειπαν μάλιστα, οι  δικηγόροι να εκφράζουν  την απορία, γιατί δεν κινείται η πειθαρχική διαδικασία στους κατ΄  έξη ράθυμους δικαστές, εκτός ελάχιστων ασήμαντων μικροεξαιρέσεων.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Εκκρεμούν 122.00 υποθέσεις – Στην πλειονότητα αφορούν συνταξιοδοτικά

Σε καλύτερη κατάσταση είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο αν και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων του ανέρχεται περίπου στις 122.000 και ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων είναι περίπου τα τρία  χρόνια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ε.Σ.   Ιωάννης Σαρμάς, ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων (120.000) αφορά συνταξιοδοτικές υποθέσεις, και προσθέτει ότι εάν και τα νομικά θέματα που αφορούν τις 120.000 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, έχουν λυθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο, οι συνταξιούχοι δεν παραιτούνται. Ως δε  λύση του προβλήματος προτείνεται να  ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των συνταξιούχων που ανέρχονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να παραιτηθούν από τα δικόγραφα.

Να σημειωθεί, ότι ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου  είναι περίπου 2 με 3 χρόνια, χωρίς πάντα αυτό να τηρείται.

Το πρόβλημα στο Ε.Σ. αναμένεται να βελτιωθεί κάπως μετά την   αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων των συμβούλων, των εισηγητών και των παρέδρων που έχει ήδη γίνει  και το μεγαλύτερο  αριθμό   των δικαστών που αποφοιτούν  από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εισέρχεται  στο Ελεγκτικό Συνέδριο.  Πάντως, σύμβουλοι του Ε.Σ. εκφράζουν δισταγμούς για το εάν θα επέλθει βελτίωση από την αύξηση των οργανικών κ.λπ. θέσεων.